Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 258 193 kr till 272 717 kr. En ökning med 14 524 kr. Känns som att det kan vara rekordökning på nettoförmögenheten!
 
Jag glädjs åt att aktierna överstiger 200 000 kr. Även fast det är med marginal och att det llika gärna kan vara under 200 000 kr på måndag så är det kul att se!
 
Det har hänt lite under augusti månad såklart:
 
 • Jag har haft tre veckors semester. En av dessa veckor har jag spenderat utomlands där pengar som gick åt har varit sparade sedan innan. De resterande två semesterveckorna har gått åt till att flyttpacka och flyttstäda. Flyttlasset gick igår och kostnader för detta hat till viss del betalats. Har bensin och slitage kvar att betala. Det blev en del utgifter för mat (till medhjälparna) och kontanter för hjälpen. Det var det verkligen värt!!!
 • Ett aktieköp har genomförts under augusti månad. Det blev 50 st Hennes & Mauritz- aktier som köptes för ca 14 800 kr. 
 • CSN-betalning har gjorts med 600 kr. Nu är skulden under 159 000 kr, minskar stegvis. 
 • Vid löneutbetalning fick jag tillbaka utlägg för friskvård av min arbetsgivare, på nästan 1 100 kr. Jag fck därmed en högre lön än normailt, kan ha bidragit till att nettoförmögenheten ökade så pass mycket.
 • Jag har sålt av möbler inför flytt för ca 3 400 kr, gick in direkt på sparkontot för framtida aktieköp. 
 • Ratos Preferensaktie har haft sin kvartalsutdelning, äger 10 st aktier och totalt utdelades 250 kr (brutto) och därmed 175 kr netto. Ska användas för framtida aktieköp. 
Utdelning har skett i augusti av Ratos Preferensaktie. Härligt med en ny peng på depån som går till framtida inköp av aktier.
 
Nedan finns en sammanställning över vilka utdelningar som hitills har kommit in på min depå:
 
Februari:
 • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
April:
 • Ratos B = 1 830 kr brutto, 1 281 kr netto
 • Coca Cola = 199 kr brutto, 141 kr netto
 • Skanska = 850 kr brutto, 595 kr netto
Maj:
 • Electra Gruppen = 2 115 kr brutto, 1 481 kr netto
 • H&M = 1 083 kr brutto, 759 kr netto
 • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
Juli:
 • Coca Cola = 208 kr brutto, 146 kr netto
Augusti:
 • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
 
Sammanlagda utdelningar än så länge är 7 035 kr brutto och 4 928 kr netto.
Dags för köp av aktier under augusti månad. 

Valet föll på Hennes & Mauritz AB, för en summa på 14 800 kr (cirka), vilket innebär 50 st nya aktier. 

Totalt har jag efter dagens köp 164 st aktier i bolaget. 

Börsen är ganska hög nu men jag anser att jag gör rätt i som håller fast vid min princip om att köpa var tredje månad plus att jag sparar till ett konto för köp när börsen går ner ännu mer. Just nu här jag 30 500 kr sparat där! :) 

Nästa inköp av aktier beräknas i november. Får se vilket bolag jag investerar i då! 
Eftersom jag i september byter ort och arbetsuppgifter kommer jag också få en ny lön. Min lön låg förut på 23 800 kr men kommer nu ligga på 26 500 kr. Jag är mycket nöjd. 

Min tanke är att öka på sparandet till aktier med ökningen (efter skatt). Det blir då 1 890 kr, dvs ca 1 900 kr. Innan har jag haft som mål att spara 5 000 kr per månad till ett sparkonto för framtida aktieköp. Nu blir det alltså 6 900 kr per månad istället. Tror ni jag klarar det? 
Inför flytten som sker nu i helgen har jag sålt vissa av mina möbler. Min sambo och jag har egentligen inga möbler tillsammans och därför bestämde vi oss för att jag ska sälja av några av mina möbler och när det blir aktuellt att vi får en egen lägenhet (vi kommer hyra lägenheten möblerad) ska vi köpa gemensamma möbler som vi båda kommer välja.

Försäljningen blev på totalt 3 440 kr och dessa ska jag föra över till sparkontot för framtida aktieinvesteringar. 
Pensionsträffen som jag skrev här verkar aldrig bli av. Den skulle ha varit i mars men fick mail om att den var inställd på grund av sjukdom och att det skulle finnas tillfälle för denna träff en annan gång. Jag har inte fått någon ytterligare inbjudan. Jag har därför bestämt mig för att lära mig mer om pension på egen hand. Jag har precis öppnat ett IPS (Individuellt PensionsSparande). Jag tänker att jag börjar där och sen lär jag mig mer och mer genom att först läsa på om grunderna för denna sparform, men även de andra formerna i "pyramiden". Efter det tar jag o bestämmer en summa som ska föras över varje månad och sen bestämmer jag om det är värt att investera i något särskilt. Jag får ta det i små etapper så tror jag att jag kan ordna detta och tycka det är intressant. 
 
Har ni några tips för en nybörjare? 
Som jag skrev här så ska jag och min sambo flytta till en storstad i september. Vi kommer mer och mer samspela med hushållets ekonomi (alltså de gemensamma räkningarna). Det här gör att jag går i banorna för att skaffa gemensamt konto som vi båda har tillgång till. Vi har i nuläget helt skilda banker och bankkonton. Vi kommer inte ha gemensam ekonomi mer än det tänka kontot.
 
Vi börjar mer och mer bli överens om ekonomi. Jag tog i veckan upp hur pass nödvändigt det är med ett gemensamt konto och kontokort. Vi kom fram till att det ändå är det smidigaste. Annars brukar det vara att jag betalar och min sambo senare swishar till mig. Lösningen kan då bli att vi båda för över en summa pengar till det gemensamma kontot som vi sedan betalar de gemensamma utgifterna för. Det kan vara hyra, el, försäkringar, mat osv. Jag kan även tänka mig att ha en lite mindre buffert på detta konto.
 
Vi pratade även om vad vi inte skulle använda de gemensamma kontot till. Vi var överens om att uteluncher med kamrater ska betalas med sitt egna kort eftersom båda inte kan ta del av den goda maten.
 
Innan beslut tas måste vi givetvis kolla upp de olika kostnaderna som bankerna har. Återkommer. 
 
 
För någon månad sen så hade Profilgruppen en företrädesemission som jag var med i. Det var till kursen 17 kr och villkoret var 1:2. Jag hade i det läget 39 st aktier i bolaget vilket innebär att jag tecknade 19 st nya aktier. Efter emissionen har jag 58 st aktier. Just nu står kursen i 25 kr per aktie. 
 
Jag betalade 323 kr för kalaset, inte så mycket vilket beror på att jag aldrig haft stora poster i företaget. 
 
Affärsvärlden anger att "emissionslikviden ska användas till att reducera bolagets skuldsättningsgrad samt möjliggöra ytterligare åtgärder för att stärka bolagets intjäning och konkurrensförmåga. Genomförandet innebär en företrädesemission om cirka 40 miljner kronor före emissionskostnader". 
 
Jag ser det här positivt inför framtiden, jag hoppas på utdelning om några år när företaget har stabiliserat sig igen. Det innebär att jag kanske kan få tillbaka de 323 kronorna som jag tecknade företrädesrätten till. Jag tror dock inte att den posten som jag har i företaget kommer ge så stor effekt på mitt innehav eftersom jag inte har så stor andel i företaget jämfört med min övriga aktieportfölj. Men litet kan bli mycket genom åren ;) 

Drivkraften är stor att investera i aktier just på grund av att det finns chans till passiva inkomster med köpta aktier. Målsättningen är att varje år köpa aktier (utdelningsaktier) som ger lägst 4 % i direktavkastning. År efter år ska jag öka på den passiva inkomsten som kommer in på min aktiedepå. Jag har även sparkonton som ger mig passiva inkomster, vilket räknas med i den årliga sammanställningen. För att jag ska vara säker på att den passiva inkomsten ökar årligen behöver jag investera i fler aktier varje år. Det är därför som jag har mål om att spara 5 000 kr per månad till aktieinvestering. Investering i nya aktier ska göra ungefär var tredje månad. Perfekt tanke tycker jag!

 

Nu har vi kommit lite mer än halvvägs från årsskiftet och tänkte göra en redovisning av hur mycket passiv inkomst som jag har än så länge och hur mycket jag har haft tidigare år (31 december varje år).

 

 

Såhär ser det ut än så länge för de passiva inkomsterna. Det kommer ske någon utdelning till i Ratos Preferensaktie och någon från Coca Cola innan året är slut. Och sen kommer räntorna på sparkontona också fyllas på med ett högre belopp. 

Efter skatt (beräknar 30 % av ovanstående belopp) har jag 6 032 kr i passiva inkomster än så länge. Historiskt sett har jag haft passiva inkomster 31 december varje år (efter skatt) med dessa belopp: 
 • År 2013 = 5 667 kr 
 • År 2012 = 3 986 kr 
 • År 2011 = 1 530 kr 
 • År 2010 = 156 kr