I förra balansräkningen skrev jag att målet var att uppnå 200 000 kr i nettoförmögenhet februari år 2014. I denna månadens balansräkning uppnås målet då nettoförmögenheten är 215 418kr. Förra månadens nettoförmögenhet var ca 197 000 kr. Det var inte så stor skillnad mellan förra månadens nettoförmögenhet och att uppnå målet men det är ändå ett mål som jag har haft och någon månad uppfylls det. Nu är det klart att jag måste fira summan!
 
Nästa mål är att uppnå 250 000 kr, en kvart miljon, i nettoförmögenhet. Jag har som mål att göra detta augusti år 2014.
Det som har förändrats under månaden är nysparandet till både aktier, boende och rese-kontona. Samtidigt har aktierna ökat med ca 4 000 kr i värde. Jag har betalat tillbaka skulden till CSN som gjort att skulderna har minskat. 
Efter lönen nu i februari kommer 6 481 kr gå till aktier direkt. Det är ca 30 % av min nettolön som jag fick ut. Jag har innan haft sparade tänkta aktiepengar på ett sparkonto men nu har jag fört över viss del av dessa så att de ligger klara för köp. Sammanlagt har jag fört över 25 000 kr som nu ska användas för köp. När pengarna är inne på min aktiedepå kommer jag köpa 100 st Coca Cola-aktier.
Min ambition är att nyspara 5 000 kr varje månad till kontot där pengarna går till aktier. Detta för att kontinuerligt ha likvida medel till att investera i aktier. Det är ju som bekant grunden för min framtida privatekonomi, med passiva inkomster i spetsen. För dessa 5 000 kr kommer jag var tredje månad (ibland kanske oftare?) köpa aktier. Jag tänker att det kanske inte alls är köpläge eftersom det nästan är all time high men om jag kontinuerligt år efter år investerar så kan det säkert jämna ut sig med GAVet.
 
Om jag lyckas spara 5 000 kr till aktier per månad kommer detta vara 30 % av min nettolön. 
 
Annat som jag kommer spara pengar till också är boendeköp och resor. Jag tänker att jag försöker spara så mycket som möjligt under år 2014! 
 
 
Sedan jag blev sambo i november förra året (2013) har jag fått en bättre bild av hur mycket pengar som läggs ner på mat varje månad. Vi lägger kvittona i ett kuvert vid varje inköp och sparar dom för att kunna beräkna denna utgift.
 
För den ena månaden handlade vi för 2 632 kr och för den andra 2 858 kr. Totalt blir detta 5 490 kr och för mig per månad 1 373 kr. Detta tycker jag är en liten peng eftersom vi samtidigt brukar köpa en del ekologiskt och annan god mat. Summan är dessutom för schampoo och andra hygienartiklar. Beräkningen fortsätter!
Vart drar ni gränsen mellan att vara ekonomisk och att vara snål?
 
Jag måste erkänna att jag är rädd för att uppfattas som snål. I min barndom, men också fortfarande, finns det en negativ attityd till de som är snåla. Och jag kan hålla med om att jag anser det negativt när andra är snåla. Jag har några fina exempel naturligtvis. En av mina närmaste vänner är extremt snål. Nyligen var hon förkyld och skulle då köpa näsdukar. Hon gör en avvägning mellan att köpa de billgare eller de lite dyrare. Hon väljer de billigare och följden av detta är att hon får en nos som är röd och torr - hon valde inte de dyrare och mjukare näsdukarna. Dumt att vara snål? Ja! Hälsan går alltid före målet om att ha en god ekonomisk framtid.
 
Ett annat exempel till snålhet är när jag och samma vän som ovan skulle hyra film. När vi kommer hem till henne säger hon -"Det här blev dyrt, vad ska jag nu dra ner på? Det får bli maten". Att dra ner på maten för att hyra en film är inte ok. Hon arbetar heltid och har en bra månadslön.
 
Slutsatsen är att det bästa gränsen att dra mellan att vara ekonomisk och snål är när det sker på ett sunt plan. Jag har alltid inställningen att jag vid löneutbetalning för över den del av lönen som jag vill spara och investera. En del går till roligheter och sånt som jag får göra av pengar till. Den största anledningen till att jag är medveten om min gränsdragning är för att jag också prioriterar min värdefulla tid. På vägen till rikedom vill jag ha skoj, det behöver inte kosta jättemycket att ha roligt, men om det kostar en slant är jag beredd att lägga ut det.
Ett samtal som uppkom på en fikarast på jobbet. Jag har tidigare berättat att jag nyligen blev sambo. Vi pratar vidare om detta. En kollega säger att det är bra att vi är två om hyran och alla andra kostnader som vi har, att jag och min sambo då kan spara en hel del pengar. En annan kollega utbrister då att vi inte alls ska spara pengarna, utan istället ha roligt för pengarna - spendera. 
 
Vilken av mina kollegor lyssnar jag på?
 
En del av mig vill spara och investera så mycket som det bara går vid varje löneutbetalning. En annan del vill spendera alla kronor vid varje löneutbetalning. Som tur är har jag hittat en fungerande fördelning. Den här bloggen handlar ju som bekant till att både investera men även hitta en balans till min värdefulla tid. Med andra ord är jag inte motsridig till att spendera pengar, speciellt inte om det kan göra relationen till min sambo eller mina andra nära gott. Men det jag är motstridig till är att spendera pengar för spenderandets skull. Där är jag stenhård.
Drömmen är att en dag känna att jag inte är beroende av att arbeta, förvärvsarbeta. Jag vill kunna bestämma mina dagar så som jag vill ha det. Och ha möjlighet att träffa min nära och kära när jag känner för det. Jag vill ha möjlighet att ha råd att göra det jag vill, när jag vill. Hela uppbyggnaden av det här förutsätter att jag har mina tillgångar rullande, exempelvis med den passiva inkomsten. 
 
Jag vill kunna ha en fritid där jag har möjlighet att göra det jag vill, det jag är intresserad av och det som jag brinner för. Jag vill inte stressa till jobbet, stressa på jobbet, stressa hem från jobbet, stresslaga mat, stressa vidare för att hinna med aktiviteter och stressa hem för att hinna sova. Inte stressa när jag träffar mina nära och kära.
 
Jag kan tänka mig att ovanstående är den morot som jag behöver för att engagera mig att spara och investera mina pengar. Just nu investerar jag i aktier. Drömmen är att en dag ha råd att köpa en bostadsrätt eller ett hus.Båda dessa delar tror jag kommer leda till en mycket bra ekonomi i framtiden. Aktierna genom passiva inkomster och ägande av boendet genom en låg avgift/boendekostnader.
 
Värdefull tid innebär också att jag sparar till mitt intresse, att resa. Det försvinner en del pengar på resor som jag egentligen skulle kunna lägga på att investera i aktier - där jag så småningom skulle få passiva inkomster av utdelningarna. Men jag vill ha roligt och jag vill upptäcka nya saker och nya kulturer på vägen till ekonomisk bra framtid. Därför lägger jag varje månad undan till resor och andra intressen.
 
Tills dess, kör järnet!