Under månaden har nettoförmögenheten minskat från 265 276 kr till 258 193 kr. En minskning med 7 083 kr. 
 
 
 Vad har hänt under månaden?
 • Jag har betalat resterande del av tandläkarkostnaderna, uppgick till ett belopp som gör att nettoförmögenheten påverkas såklart. 
 • Betalning för utomlandsresan har gjorts, sammanlagt 7 683 kr. En vecka i augusti.
 • Det har varit 2 stycken konserter/spelningar som jag har gått på. 
 • 1 semestervecka i juli vilket innebär lite högre utgifter. 
 • Det som har påverkat mest är att min aktieportfölj har sjunkit från 193 069 kr till 185 223 kr, vilket innebär en minskning med 7 846 kr. 
 • Jag har börjat betala in 600 kr per månad till CSN-skulden. Inbetalningen blev 1 200 kr denna månad eftersom jag hade juni månad eftersläp. Detta minskar min skuld varje månad, positivt. 
Som jag skrev i detta inlägg så hade mina chefer bestämt att det blir ytterligare övertid på jobbet. Nu har de beslutat att det inte blir lika mycket som det var tänkt. Jag hann ändå jobba på en del och 3450 kr utbetalades i juli månads löneutbetalning. Planen var att utbetalningen skulle vara på 8 000 kr men känner att jag är nöjd ändå - fördelen är att jag kan njuta mer av sommaren utomhus. 
 
Av de 3 450 kronorna som utbetalades fördelas 1 500 kr till aktiesparande och 1 950 kr till sparande till bostadsköp
Jag kommer i september flytta till en annan stad, en större stad. Staden ligger lite mer än 40 mil bort från den stad som jag bor i nu. Anledningen till att jag ska flytta är för att min sambo ska börja plugga på ett universitet där. Jag kommer börja jobba för samma arbetsgivare i den nya staden (inte 100%-igt klart än). Vi har hittat en lägenhet att hyra i andrahand. Kontraktet är dock "bara" på 3,5 månader men det är i alla fall någonting att börja med. Vi har suttit otaliga timmar med att leta lägenheter på olika fastighetsbolags hemsidor och svarat på olika blocketannonser. Det är inte det enklaste att hitta bostad i en storstad. 
 
Privatekonomiska effekter kommer bli att min sambo och jag kommer dela på hyran på 4 200 kr (innan har jag betalat hyran själv på cirka 3 650 kr) och att vi ska dela på alla andra kostnader som hör till hemmet. Det kommer också behövas ett tågkort så att jag kan ta mig runt i stadsområdet. Ett separat inlägg kommer hur jag ser på de kommande utgifterna och att jag presenterar en tänkt budget.
 
Hur det blir med lönen vet jag inte ännu, om jag kommer behålla min lön på den nivån som den är nu eller om jag kommer få en förhöjd lön. Jag har i nuläget en låg lön för att arbeta med det som jag gör. Det beror på att den staden som jag började arbeta på generellt har låga löner. Jag hoppas på en höjning. 
 
En höjning av lönen hoppas jag på eftersom jag tror att leva i en storstad medför högre utgifter. Är det så att man i en storstad köper på sig mer och är ute på mer aktiviteter som kostar? Jag får googla på billiga/gratis aktiviteter som jag och min sambo kan gå på. 
 
Det kommer även gå åt pengar till tåg- och bussresor hem till min ursprungsfamilj. Detta tänker jag ändå att jag gärna lägger pengar på för det är så mycket värt det. Värdefull tid helt enkelt. 
En fundering som jag har är om jag ska investera mer i aktier där det är månadsutdelning eller kvartalsutdelning. Jag tänker att detta är en idé främst när mina utdelningar uppgår till ett högre belopp, alltså om några år. Tanken är att jag med kvartalssutdelningarna ska ha möjlighet till att köpa aktier oftare. Men som sagt, om det är utdelningar med ungefär 10  000 kr är detta en idé, eftersom jag har som mål att köpa poster om 12-15 000 kr. I nuläget måste jag vänta och samla ihop alla utdelningar + nysparande för att ha möjlighet att göra ett köp. Men en god tanke till framtiden! 
Som jag har skrivit om här har det varit en hel del övertid den senaste tiden. I förra inlägget skrev jag att jag fick 4 600 kr i netto som jag och min sambo använde till vår gemensamma resa till Grekland som sker i augusti.
 
Nu har cheferna annonserat att det blir ännu mer övertid. Och den här gången kommer det bli riktigt mycket övertid för den som vill. Min sambo jobbar just nu på annan ort så för mig är det ett bra tillfälle. Jag har räknat ut att jag sammanlagt på dessa 5 veckor som det rör sig om kommer komma upp till ca 8 000 kr extra netto. 
 
Frågan är ju nu vad pengarna ska gå till. Jag är helt med det klara med att pengarna inte ska gå till konsumtion av förbrukningsvaror eller liknande. Det jag kan tänka mig är till aktieköp eller till bostadsköp. Jag är inte helt hundra på hur fördelningen mellan dessa två ska vara. Återkommer med tankar om detta! 
Som ni har sett i min balansräkning så har jag en post på skuldsidan, det är studielånen som är placerat där. För närvarande är det min enda skuld som jag har. Studieskulden är tagen från år 2007 - år 2012 med varierande grad. Ibland tog jag 100 % lån, ibland 50 % och ibland ingenting alls - beroende på hur mycket jag arbetade extra utöver studierna. Skulden uppgår idag till 160 284 kr
 
Jag har betalat av skulden i 1,5 års tid nu och jag brukar betala kvartalsvis ett belopp om 1 695 kr, dvs 565 kr per månad. 
 
När jag gör en prognos på CSN:s hemsida så anger dom att det kommer ta 22 år innan jag har betalat av denna skuld med årets ränta (jag kommer då vara strax under 50 år när jag har betalat av hela lånet). Då kommer expiditionsavgifter ha uppgått till 2 520 kr och räntor till 22 848 kr. Totalt som jag ska betala tillbaka är då 185 652 kr. Månadskostnaderna som jag ska betala tillbaka kommer höjas år efter år. Nu betalar jag 565 kr och till de sista åren kommer jag få betala över 800 kr per månad. 
 
Räntan är som bekant väldigt låg på studielån. Därför kommer jag inte satsa på att bli av med lånet i första taget. Vad jag ändå funderar på är att öka på så att jag varje månad betalar av 600 kr istället för 565 kr per månad. Det skulle kännas peppande tror jag och det kommer inte vara så stor skillnad för mig privatekonomiskt med dessa 35 kronorna per månad, typ en kaffe på stan. 
Utdelning har skett i juli av Coca Cola. Härligt med en ny peng på depån. Denna peng kommer som vanligt återinvesteras vid nästa köp-tillfälle. Nästa utdelning förväntas komma i augusti och då är det Ratos Preferensaktie som delar ut. 
 
Nedan finns en sammanställning över vilka utdelningar som hitills har kommit in på min depå:
 
Februari:
 • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
April:
 • Ratos B = 1 830 kr brutto, 1 281 kr netto
 • Coca Cola = 199 kr brutto, 141 kr netto
 • Skanska = 850 kr brutto, 595 kr netto
Maj:
 • Electra Gruppen = 2 115 kr brutto, 1 481 kr netto
 • H&M = 1 083 kr brutto, 759 kr netto
 • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
Juli:
 • Coca Cola = 208 kr brutto, 146 kr netto
 
Sammanlagda utdelningar än så länge är 6 785 kr brutto och 4 753 kr netto. 
Under månaden har nettoförnögenheten ökat från 258 363 kr till 265 276 kr. En ökning med 6 913 kr.
 
 
 
 
Vad har hänt under juni månad?
 • Under juni har jag varit på semester med mina vänner och gått på nöjespark. Vi sov på ett vandrarhem som jag inte tyckte var dyrt. Det tillkom kostnader för utemat.

 • Jag har, som jag tidigare har skrivit, varit på undersökning hos tandläkaren och har något hål att laga. En del har betalats under juni och en del av totalen kommer betalas i juli eftersom jag kommer gå på ytterligare ett besök.  

 • Inga utdelningar har skett under juni månad. Och heller inga aktieköp för mig.

 • Jag och min sambo har beställt en resa utomlands som vi ska åka på i augusti. Vi kommer betala resan under början av juli så denna utgift har inte påverkat denna månads balansräkning, däremot kommer den belasta nästa.

 • Aktierna har sjunkit i värde. 
 
 
Som jag tidigare skrivit är nästa mål 300 000 kr i nettotillgångar, detta mål ska nås senast december år 2014.