Som jag har skrivit i några inlägg tidigare så är jag mån om min tid. Tiden med mina nära och kära men även tiden med mig själv, egentid.

Just nu har vi mycket på jobbet och det har därför funnits tillfällen att arbeta övertid - vilket betyder extra betalt.

Jag har tagit beslutet att arbeta några timmar extra för att därmed få en extra slant. För att hålla på "regeln" om värdefull tid kommer jag lägga dessa pengar på en resa tillsammans med min sambo. Det här gör att priset vi får betala för resan blir lägre. Övertidspengen som utbetalas denna månad (efter skatt) är 4 600 kr och det kommer ytterligare betalas ut cirka 1 000 kr extra i julilönen. Det här betyder 5 600 kr som betalas direkt till resan och återstående belopp som fattas kommer min sambo och jag dela på. Min sambo är student och har det inte så fett så för henne var det helt okej. Lär verkligen njuta av semestern utomlands!

 
Mitt tidigare inlägg visade på hur fördelningen av min aktieportfölj ser ut med tanke på olika bolag. Jag tänkte att det också är bra att ta hänsyn till fördelningen vad gäller branscher. 
 
Den största andelen av portföljen finns i sällanköpsvaror följt av finans & fastighet. Den lägsta andelen finns i material där endast ett litet innehav (mitt första köp någonsin) finns kvar. 
 
 
 
 
Material = Profilgruppen
Industrivaror = Skanska 
Sällanköpsvaror = Electra & HM
FInans & Fastighet = Ratos B & Ratos Pref
Utländska bolag = Coca Cola
 
 
Efter senaste aktieköpet finns nu 22 520 kr tillgängliga för kommande aktieköp. 
 
I och med att jag senast köpte aktier under maj månad och att mitt mål är att köpa aktier var tredje månad siktar jag på att augusti blir nästa månad som köp genomförs. Beloppet som används till köp ligger mellan 12 000 - 15 000 kr. Varje månad har jag som mål att föra över minst 5 000 kr från min löneutbetalning till sparkontot för just aktieköp. 
 
Samtidigt måste jag ta hänsyn till att det är klokt att ha likvida medel som kan användas om det blir en nedgång på börsen. Hur mycket har ni andra i likvida medel som är till för börsnedgångar?
 
Hur mycket är målet att ha i likvida medel?
Målet är att ha 30 000 - 35 000 kr i likvida medel för att snabbt kunna köpa aktier om det blir läge för köp. I och med att jag har som mål att köpa aktier var tredje månad är målet att ha 30 000 - 35 000 kr kvar på sparkontot när det regelbundna köpet är gjort. 
 
För att lyckas med detta mål måste jag spara mer än de 5 000 kr i månaden till just aktieköp. Jag får kämpa på :) 
 
 
Jag uppnådde nyligen 250 000 kr i nettoförmögenhet. En kvarts miljon kronor. Det tycker jag är fantastiskt. 
 
Vad är nu nästa mål? 
Mitt nästa mål är 300 000 kr i nettoförmögenhet.
 
Jag tänker att jag ska uppnå detta genom investeringar och sparande. Det kommer inte delas ut så mycket från mina aktier i höst och vinter (utdelningsregnet är ju på våren). Deklarationen för år 2014 visar på att jag ska betala lite över 1 000 kr senast november 2014. Jag kommer åka till Grekland med min sambo i augusti på sommarsemester, mycket är redan sparat till denna resa - men denna utgift påverkar nettoförmögenheten. Dessutom en resa med mina vänner till Göteborg och Liseberg. Bokad tid till tandläkaren och eftersom jag inte gått alltför ofta dit misstänker jag att det blir dyrt. Jag och min sambo kommer flytta till en storstad (vilket kan medföra att jag/vi måste lägga upp till två månadshyror i deposition när vi hyr lägenhet). Flytten medför flyttkostnader med tanke på transport av möbler m.m. Jag ser hösten som stora kostnader, helt enkelt.
 
När ska jag uppnå målet 300 000 kr i nettoförmögenhet?
Mitt mål om 300 000 kr sätter jag till december år 2014.
Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 244 386 kr till 258 363 kr. En ökning med 13 977 kr. Jag har tidigare skrivit att mitt mål är att ha en kvarts miljon i nettotillgångar juni 2014. Nu har jag uppnått detta, en månad i förväg. Kalas!!
 
Vad har hänt under maj månad? 
  • Utdelningar: Electra Gruppen 2 115 kr brutto, HM 1 083 kr brutto samt Ratos Preferensaktie 250 kr brutto. 
  • Köp av 94 stycken Skanska - aktier. Bra för framtida passiva inkomster. 
  • Betalat kvartalets CSN-skuld. 
  • Alla utlåningar till personer i min närhet är återbetalda.