Under månaden har nettoförmögenheten ökat från ca 215 000 kr till 228 789 kr. En ökning med cirka 13 000 kr.
Ökningen av nettoförmögenheten beror på: 
  • Köpet av 100 st Coca Cola
  • Privatlånet som jag lånar ut nästan färdigbetalt, betalas fullt ut april 2014
  • Utdelningen från Ratos pref kom under mars månad. Det blev 175 kr efter skatt, återinvesterades i samband med köpet av Coca Cola
  • Betalat buggkurs, friskvårdsbidraget kom på lönen den 25e mars (betaldes endast 25 % av avgiften)
  • Nyspar
Målet en kvarts miljon kronor i augusti 2014 närmar sig...när målet sattes räknade jag inte med utdelningsfesten i vår. Det var naturligtvis inte så smart, den är ju trots allt på några tusen kronor. Det här innebär att jag reviderar mitt mål att nå 250 000 kr från augusti till juni år 2014
Jag imponeras av min sambos vilja att bli duktigare på sin privatekonomi. När jag lärde känna henne var hon slarvig och hade sällan pengar kvar i slutet av löneperioden. Det här har förbättrats stegvis. Jag har tidigare skrivit om hennes ekonomi här. Det min sambo nu har gjort är:
 
  • Pratar mer öppet om ekonomi
  • Skaffat sparkonto uppdelade i kategorier (buffert!)
  • Tänker spara först, köpa sen
  • Tänker på vad hon köper, vill inte köpa onödiga grejer
  • Räknar gärna matkvittorna, för att se hur mycket/lite vi har handlat för under månaden
När jag tänker efter hur min ekonomiska situation ser ut så anser jag att jag har goda möjligheter till att uppnå mina mål. Det jag kan trycka på är att jag är ung (cirka 25 år), jag har heltidsanställning med en någorlunda bra lön, jag har i dagsläget en bra portfölj av aktier och fonder (värderade till cirka 190 000 kr i dagsläget), den skuld jag har är endast CSN-skulden (som har förutsatt att jag har kunnat plugga några år - skulden är nu på cirka 161 000 kr), jag har sjukt hög motivation till att varje år öka de passiva inkomsterna, jag har en sambo som jag älskar, jag har min ursprungsfamilj som jag älskar, jag har fritidsintressen som jag trivs med, jag har vänner som jag kontinuerligt träffar, jag reser någon gång per år och lär mig om kultur och andra spännande saker.
 
Sammanfattningvis har jag goda förutsättningar för att nå mina ekonomiska mål (ekonomisk bra framtid med hjälp av passiv inkomst) samt att jag ska få en värdefull fritid (kunna göra vad jag vill och kunna bestämma mycket själv).
En viktig del i mitt liv är min värdefulla tid. Tiden går och den kommer inte igen. Därför har jag också som delmål att ha kul och att må bra på vägen till ekonomisk bra framtid. Det är alltså inte bara pengarna som är det viktiga.
 
För några dagar sedan skaffade jag därför ett gymkort samt simkort på det lokala sportcentret, 4 månader har jag signat upp mig på. Bra idé tänkte jag. Min målsättning är att träna några gånger i veckan för att fortsätta må bra och bygga upp min kropp. Vara frisk helt enkelt.
 
Eftersom min arbetsgivare är förmånlig med både friskvårdsbidrag och friskvårdstid så kommer detta inte kosta mig så mycket. Det är alltså ett billigt intresse. Medlemsavgiften för de fyra månaderna är 350 kr, inget friskvårdsbidrag på medlemsavgiften (det blir alltså 87 kr/månad). Gym-och simkortet kostar 343 kr (efter friskvårdsbidrag blir det 86 kr). Sammanlagt per månad betalar jag alltså 173 kr för motionen. Helt suveränt! Om jag inte hade kunnat utnyttja friskvårdsbidraget skulle det istället kosta mig 430 kr per månad.
En fördelning av mina tillgångar vore ett bra tisdagsinlägg tycker jag. Vad tillgångarna uppgår till är baserat från den senaste balansräkningen (28 februari år 2014). Här är balansräkningen.
  • Sparkonton 47, 2%, är sammanlagt på 177 725 kr
  • Aktier 39,5%, är sammanlagt på 148 962 kr
  • Andra tillgånar 8,7%, är sammanlagt på 33 000 kr
  • Fonder 4,1%, är sammanlagt på 15 330 kr
  • Privatkontot 0,28%, är sammanlagt på 1 056 kr
  • Privatlån 0,13%, är sammanlagt på 500 kr
  • Kontanter 0,03%, är sammanlagt på 100 kr
Alla mina tillgångar är värda 376 673 kr. Det framgår ovan att jag har nästan hälften av mina tillgångar på sparkonton. Är inte det mycket, totalt sätt? Det kan tänkas. På sparkontona är det 47,2 % av mina tillgångar  och det beror mycket på att sparande till framtida bostadsköpet har satts in på sparkontot. Insatsen som är sparad är i nuläget ca 108 500 kr. På sparkontona finns också sparande till resor (USA, Asien och sen lite kortare resor -typ till London). Så där har vi egentligen anledningen till att så pass mycket av mina tillgångar finns på just sparkonton.
 
Den näst högsta andelen av mina tillgångar utgör aktier, med 39,5%. Aktierna är värda 148 962 kr i senaste balansräkningen. Jag tycker ändå att det utgör en ganska stor andel, men i framtiden hoppas jag att det finns ett högre värde i aktierna, genom kontinuerliga köp. Jag måste ju även tänka på vilken spar/investeringsform som ger mig den högsta passiva inkomsten.
 
För närvarande utgör fond-andelen 4,1%. I framtiden vill jag minska ner denna till 0%. Jag är helt enkelt allergisk mot fondavgifter. Nu har jag i och för sig en stor andel i Avanza Zero så det är ju ingen panik. Det jag har tänkt på är att jag har fonder för cirka 15 000 kr, det vill säga ett köp av aktier (jag brukar hålla mig till köp om 14-15 000 kr per gång). Kanske vikta om från fonder till aktier för dessa pengar?
 
Andra tillgångar utgör 8,7 % av tillgångarna. Dessa tillgångar ska jag ha kvar och inte sälja.
 
Privatkonto och kontanter kommer alltid vara låga i förhållande till annat, jag är ute efter att få ränta/utdelningar på likvida medel. Privatlån ska nollas och enligt plan kommer inga utlåningar till privatpersoner finnas efter maj 2014. .
 
Mitt nuvarande arbete innebär inte så mycket analys eller tillfredsställelse. Det som är bra med mitt nuvarande arbete är att jag är ansvarig för en grupp och genom det känner jag mig motiverad till att göra ett bra jobb.
 
Jag har sökt mig till andra arbetsuppgifter på mitt arbete och jag blev en av de som får flyttas över till en ny grupp. Det känns skönt på ett sätt, jag har haft dessa arbetsuppgifter innan så det är inte något helt nytt. Ändå är det spännande, det har skett lite förändringar på området och jag förväntar mig att jag ska få djupare kunskaper inom området.
 
Nackdelen med denna förflyttning av arbetsuppgifter är att jag inte får någon löneförhöjning direkt. Löneförhandlingarna brukar hållas på hösten så det blir automatiskt inte någon höjd lön när jag börjar med det nya. I framtiden hoppas jag däremot att det ska bli något positivt med denna förändring och att arbetsgivaren tar hänsyn till detta.
Tänk vad härligt att ha en ekonomisk bra framtid framför sig!
Är inte det skäl nog för att besluta sig för att ta hand om sin ekonomi? Inte i samtliga fall som jag stött på..
 
Min största påverkan till att jag blev intresserad av min privatekonomi har min mormor och morfar haft. Det skedde på en tidig ålder och har fortsatt år efter år. Det här är jag glad för! Det var de som inpräntade att pengar ska sparas innan man köper någonting - om man inte har råd, vänta med att köpa. Ta inga lån på onödiga grejer. Det var också mormor och morfar som beskrev vad ränta är för någonting. Och tur är väl det, för vad jag nu kan konstatera är att den passiva inkomsten kan innebära en god ekonomisk framtid.
 
Jag har stött på mindre bra ekonomiska situationer i mitt liv med andra människor. Min mamma klagade för några år sedan på att hennes pension inte räckte till. Jag och min syster fick då ingripa och hjälpa henne, dels med att prioritera sina utgifter och dels med att spara ihop pengar om det är en större utgift - en buffertt. Det här var en lärdom även för mig, att gå från en mindre bra ekonomi (med stora utgifter) till att få en bättre ekonomi. Jag kan konstatera att min mamma hade många olika små utgifter som tillsammans blev stora, vilket vi ändrade på. En annan sak var att säga upp allt onödigt, som exempelvis prenumeration på strumpor. Mitt tips är att köpa strumpor när det behövs, och kunna välja själv mellan flera sorter.
 
Ta hand om din ekonomi!
 
.. har landat i min brevlåda! 
 
Jag har väntat på kuvertet, det orangea - som bedömer min ekonomiska framtid. Jag har väntat på kuvertet - som gör att jag måste ta tag i pensionssparandet - på riktigt.
 
Pensionen är för mig ganska långt borta, om jag tar ut pension vid 65 års ålder så är det 40 år kvar för mig att arbeta. Eftersom det är så pass långt in i framtiden har jag ännu inte ägnat så mycket tid till att kika på det ingående. Men är det inte vid ung ålder som jag kan påverka så mycket av hur det i slutändan går? Jodå! 
 
Det orangea kuvertet sa mig att jag har 108 000 kr sparat. Jag har efter några års sommarjobb, extraarbete vid sidan av 5 års studerande och ett halvår heltidsarbete samlat in detta. Är det bra? Det vet jag inte men jag tror det. Eftersom jag har studerat flera år så är jag nöjd. Jag vet att denna summa kommer öka då jag år för år förhoppningsvis ska kunna arbeta. Även ett privat pensionssparande finns där jag investerar i aktier tills jag är 55+.
 
Det jag är missnöjd över är att jag inte tagit hand om de pengarna som finns i det orangea kuvertet. Jag har inte valt något särskilt så dessa pengar har tagit den "automatiska vägen".
 
Min ambition är att jag ska göra ett aktivt val för mina pensionspengar under mars månad. Under mars kommer det finnas tillfälle att gå på en pensionsträff på mitt jobb. Jag har anmält mig dit. Jag har en förhoppning om att jag kommer lära mig mycket och få den information som jag behöver för att kunna se en bra ekonomisk framtid med min pensionpengar.
 
Jag har bestämt mig för att ha stor koll på mina utgifter. I nuläget så vet jag ungefärligt vad det går åt till olika sorters poster men för att få så stor koll som möjligt ska jag jobba mer med detta. Anledningen är att det är flera ekonomibloggare som har postat inlägg som visar på hur många % av totala utgifter som passiva inkomsten täcker. Då blir jag naturligtvis nyfiken på hur långt jag har kommit! Jag är medveten om att jag inte kommit så långt ännu, men jag är på god väg!
 
Om jag vet de exakta utgifterna kan jag också veta hur mycket passiva inkomster jag måste ha för att klara mig.
 
Vid nästa löneutbetalning ska jag börja exprimentera i excel för att få 100 % koll. Nedan finns uppgifter för hur mycket passiva inkomster som jag haft de senaste åren.
 
  • År 2010 = 156 kr efter skatt
  • År 2011 = 1 530 kr efter skatt
  • År 2012 = 3 986 kr efter skatt
  • År 2013 = 5 667 kr efter skatt
 
 
 
För att både ni och jag själv ska ha koll på vilka aktier som jag äger redovisar jag min aktieportfölj. Tanken är att jag uppdaterar vid varje köp och sälj. Så här ser min aktieportfölj ut mars 2014:
 
  • Electra Gruppen, 470 st
  • HM, 114 st
  • Profilgruppen B, 39 st aktier
  • Ratos B, 610 st
  • Ratos Pref, 10 st
  • Skanska B, 136 st
  • Coca Cola (KO) 100 st
Marknadsvärdet för dessa är 173 284 kr.
 
Nedan ser ni fördelningen mellan bolagen. Det är övervikt på Ratos (både B-aktien och prefetensaktien är inräknade här) med sina 31,8 %. Som andra största bolag är Electra Gruppen med 23,3 % - det beror på den stora uppgången som har varit senaste tiden. Det minsta innehavet är Profilgruppen med 0,8 % av totala innehavet. 
 
Vilket är nästa aktieköp? Troligtvis blir det ett företag som jag inte redan har i portföljen. Just nu har jag 6 stycken bolag. På lång sikt kan jag tänka mig att ha 12-14 stycken olika bolag för att sprida riskerna ännu mer. Det jag också behöver ta hänsyn till är fördelningen mellan branscher. Det får jag ta och klura på!
 

 
Jag har nu tagit mig in på den amerikanska marknaden. De pengar som jag förde över till min depå har nu använts till att köpa 100 stycken Coca Cola- aktier (KO). Jag köpte in mig på en nivå på 38,26 USD styck innan courtaget på 99 kr. 
 
Sammanlagt betalade jag 24 748 kr inklusive courtaget.
 
Resonemanget innan köp var att det är ett stort, stabilt företag. Det är ett långsiktigligt köp där jag har för avsikt att stanna för att få utdelningar kvartalsvis. De kvartalsvisa utdelningarna kommer givetvis påverka de passiva inkomsterna positivt. Utdelningarna som kommer in på min depå ska återinvesteras i aktier. Det behöver nödvändigtvis inte vara i Coca Cola, utan pengarna ingår i den summa som jag månadsvis sparar för att kunna investera i nya aktier.
 
Om det är så att Coca Cola går ner i aktie-pris kommer jag sitta still i båten. Eftersom jag har som mål att ha kvar mitt innehav tills jag är 55+ år (det är cirka 30 år kvar dit) så är det ingen panik om det blir en dipp.
I mitten av förra året, år 2013, köpte jag Ratos Preferensaktie. Anledningen som jag såg det var att komma åt utdelningen som ägandet innebar. Det här betyder att jag numera kvartalsvis får utdelningar. I februari fick jag 25 kr per aktie, vilket innebar 250 kr eftersom jag äger 10 stycken. Efter skatt blev det sammanlagt 175 kr. Det åkte in på Avanzas depå.
 
Utdelningar 2014 (än så länge):
 
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr efter skatt
 
 
 
 
 
Som nybliven sambo har jag fått mer inblick i min sambos ekonomi. Min sambo är student och försöker endast ta studiebidraget + lite av studielånen. Det är intressant hur hon tänker när hon tänker ekonomi. För hennes del har det aldrig varit tal om att upprätta en budget utan det är mer månad-för-månad-metoden. Alltså att hon hushåller med de pengarna som kommer in den månaden och om de pengarna inte räcker till så ringer hon sina föräldrar som lånar ut pengar. Det har alltså aldrig handlat om någon buffert heller.
 
Det här beteendet har jag försökt ändra på hos henne. Hon vet ungefär hur jag hushåller med mina pengar men såklart inte vilka summor det rör sig om. Ungefär på ett sådant sätt skulle jag vilja att hon också hushåller med sina pengar. Jag ser ju en framtid med henne och då vill jag inte se en ekonomisk dyster framtid.
 
Därför har min sambo och jag haft diskussioner om hennes ekonomi där vi har räknat ut framtida CSN-lån och framtida budgetar. Enligt henne behövdes pengar till hyra, mat och kläder. Men det finns ju så mycket mer.. Jag kan uppdatera er på hur det går!