Här skrev jag ett inlägg om att jag inte vet hur stora utgifter jag har per år. Då vet jag inte heller hur höga utdelningar som jag måste ha för att klara mig på de passiva inkomsterna (aktieutdelningar). I detta inlägg skrev jag också om att jag under januari, februari och mars ska följa upp hur mina utgifter ser ut. 
 
Hur ser utgifterna då ut i januari? 
 
 
 
 
 
 
 
Sammanlagt är utgifterna för januari månad 11 100 kr. De största utgifterna är förlovning, hyra och mat & hushåll. Förlovningen betalades i januari och kommer inte betalas igen (får vi hoppas). Jag räknar dock med att det varje månad kommer bli någon utgiftspost som kommer sticka ut. Nu i februari är det exempelvis buggkurs som ska betalas. I sommar är det exempelvis någon semesterresa. Det positiva med att ha koll på utgifterna är dock att jag får koll på de totala utgifterna över året. 
 
Jag kommer fortsätta skriva ner mina utgifter under februari och mars också för att få bättre koll. Jag ska också reflektera över mina passiva inkomster kontra mina utgifter. Fortsättning följer..
Jag uppnådde nyligen 350 000 kr i nettoförmögenhet. Det är helt fantastiskt vad det visar sig att kämparglöd gör mycket!!
 
Vad är nu nästa mål? 
Mitt nästa mål är 400 000 kr i nettoförmögenhet. 
Min förhoppning under våren är att jag ska fortsätta hålla uppe sparkvoten och amorteringskvoten såsom det har varit. Samtidigt ska alla utdelningar återinvesteras (eller läggas in på "aktiereserven"). 
 
 
När ska jag uppnå målet 400 000 kr i nettoförmögenhet?
Målet är att uppnå 400 000 kr i nettoförmögenhet i augusti år 2015.   
Efter förra balansräkningen kan jag konstatera att mina tillgångar nu uppgår till 500 000 kr. Fantastiskt! 
 
Den största andelen består av aktier (248 000 kr). Jag har även 179 000 kr på sparkonton och fonderna uppgår till 46 000 kr.
 
Jag känner mig glad, men inte mättad, av att ha uppnått en halv miljon i tillgångar. Nu siktar jag på nästa mål: Tillgångar på en miljon svenska kronor, 1 000 000 kr. På vägen dit ska jag njuta av stora siffror! När ska jag uppnå detta mål? Kanske snart, beroende på om det blir ett lägenhetsköp eller inte... 
 
Ni följer väl med mig på resan och är min hejaklack? ;)
 
 
.. kan låta som min dröm! (Vilket det till viss del är..) 
 
men jag tänkte ge er en recension och egna tankar av boken med ovanstående titel av författarna Magnus Alfredsson & Anders Andersson
 
Som första sak att ta upp är att boken utgår från att du vill göra klipp - alltså att du ska köpa billigt och sälja dyrt. Det är inte min strategi men jag känner ändå att det är kul och trevligt att läsa en aktiebok med andra funderingar än vad jag har. Min strategi är som bekant att köpa utdelningsaktier.
 
Utgångspunkten är att göra klipp och då handlar boken också om att jag som aktieinvesterare ska veta varför en kurs rör sig nedåt och uppåt. När är det tillfälle att sälja och vid vilket tillfälle ska jag passa på att köpa för att jag ska få så stor vinst som möjligt? 
 
 
 
Boken är också för den nybörjare som vill lära sig mer om vad som styr börsen men framför allt grunderna för hur man ska gå till väga för att börja handla med aktier. Jag tyckte att den var för nybörjaraktig för min smak. 
 
De grundläggande resonemangen som författarna har i boken kan jag hålla med om.  Boken förde ändå med sig någonting till mig. Exempelvis alla de beräkningsexempel som var med. Det får mig att tänka att jag är på rätt väg!! 
I ett tidigare inlägg, här, skrev jag att jag har öppnat ett investeringssparkonto och att jag har tänkt att köpa aktier där kvartalsvis.
 
Nu har det blivit så att jag har fört över Electra Gruppen, Ratos B, Swedbank, Ratos Pref och Profilgruppen dit på en gång. Anledningen är att jag hittade poster som jag kunde kvitta vinster med förluster. Det blev lite övervägande vinst i företagen som flyttades över. 
 
De bolag som är kvar på vanliga depån är Hennes & Mauritz, Skanska och Coca Cola. Dock utgör bara dessa tre bolagen en avkastning på över 41 000 kr. Gör jag rätt i som väntar på att föra över dessa? Just nu har jag ingen förlust att kvitta mot. 
 
 
Dessa aktier ligger kvar på vanliga depån.