Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 326 478 kr till 352 296 kr. En ökning med 25 818 kr! 
 
1 december 2014 skrev jag ett inlägg där jag presenterade nästa mål med nettoförmögenheten. Jag skrev då att målet är att ha 350 000 kr i nettoförmögenhet i juni 2015. Det gick lite fortare än vad jag kunde föreställa mig! Frågan är nu hur jag ska ta ställning till denna massiva ökning med tanke på nästa målsättning. 
 
 
 
Vad har hänt under januari?
  • Jag har förlovat mig! Jadå. Kalaset kostade 3 500 kr, något som minskar mina tillgångar eftersom pengarna kommer från ett sparkonto. Kommer inte ta upp ringen som en tillgång i min balansräkning. Dessutom ska vi på en förlovningsresa nu i helgen, väl värt - men tas också från nettoförmögenheten.
  • Har flyttat över en del av mina aktier från en vanlig aktiedepå till ISK. Redogörelse om detta kommer i ett senare inlägg! 
  • Marknadsvärdet på aktierna är sammanlagt 248 263 kr.
Efter att jag nu i några år har varit intresserad av börsen och min privatekonomi så börjar min investeringsfilosofi eller investeringsstrategi komma på plats. Det jag vet säkert är att jag vill satsa på utdelningsaktier och investera i bolag som nu har och som har haft en fin utdelningshistorik. 
 
 
  • Investera regelbundet i aktier. För närvarande är målet att investera var tredje månad, med ett belopp mellan 12 000 kr och 15 000 kr. 
  • Ha en aktiereserv som är mellan 25-30 % av värdet på aktieportföljen. Detta ska placerar på ett sparkonto. Det känns inte så givande att ha det på sparkonto i nuläget eftersom sparräntan är så låg men när väl börsen eller ett enskilt bolag går ner i aktiekurs kommer det vara väl värt. 
  • Våga göra extraköp från aktiereserven om jag ser köpläge. 
  • Vara långsiktig, köp och köp och köp och ..
  • Återinvestera alla utdelningar. Vilken effekt det har!! 
 
 
Jag tog beslutet att föra över 22 300 kr från aktiereserven till boendesparande i början av januari. Anledningen var att jag kände att det behövdes för att få ett okej lånelöfte på banken. Total kontantinsats är nu 170 000 kr.
 
Det kändes surt att ta pengarna från aktiereserven men jag resonerade som så att det är aktuellt med boendeköp och förhoppningsvis klappar inte börsen igen helt på ett tag...
 
Målet för aktiereseven 2015 är; 
  • "Spara 1 900 kr till "aktiereserven" per månad. Målet är att ha 66 000 kr i slutet av år 2015 på detta reservkonto. Förutsatt att jag inte har gjort ett extraköp när jag sett ett bra köpläge". 
Efter överföringen av pengarna har jag 19 738 kr på aktiereserven. Det betyder att 46 262 kr fattas innan målet för 2015 är uppnått. Utdelningarna kommer att gå till detta konto vilket underlättar lite. Häng med vettja! 
Precis du!
Dig skulle jag vilja fråga följande;
 
Vad satsar du på i din privatekonomi? Och varför just detta?
 
Jag strävar efter att min passiva inkomst ska vara hög, främst aktieutdelningarna. Det här innebär att jag kontinuerligt måste köpa aktier i företag som har som mål att dela ut pengar till aktieägarna. Jag satsar på de passiva inkomsterna för att i framtiden kunna klara mig på dessa samtidigt som jag själv kan välja i vilken grad jag vill förvärvsarbeta. 
 
Kommentera gärna ditt svar! 
Min aktieportfölj fylls på i snabb takt nu, hoppas ni också märker det. Målet är som bekant att köpa aktieposter var tredje månad, så det är inte så kontigt. Investeringar av aktier uppgår nu till 235 714 kr. Därför tänkte jag uppdatera er på hur min aktieportfölj ser ut vad gäller vilka bolag jag äger. 
 
Som ni ser nedan är det övervägande Hennes & Mauritz med nära 23 % i portföljen. Om jag summerar Ratos B-aktien med Ratos Preferensaktien så blir det dock 24 % utav hela portföljen. Två bolag som har stor ställning i min portfölj alltså. Värt att nämna är att senaste köpet med Swedbank utgör lite mer än 6 %. 
 
Detta kommer vara en bra indikation på i vilket bolag jag ska göra nästa köp, vilket blir efter löneutbetalningen i februari. 
 
 
 
 
 
 
 
 
För tillfället handlar jag aktier på ett vanligt depåkonto på Avanza. Det har under en tid varit tal om att ett ISK (investeringssparkonto) ska vara fördelaktigt rent skattemässigt till skillnad mot depåkontot. Jag har nu tagit tag i saken och jämfört de båda alternativen. Vad är bäst för mig?

Köp och försäljningar fungerar likadant som på en vanlig depå. Skattmässigt skiljer det sig då en vanlig depå beskattas med 30 % när det gäller vinster och utdelningar medan ISK har en schablonskatt. Eftersom jag vill kunna använda pengarna när jag är 50+-åldern så är det viktigt att pengarna inte är låsta, det är det inte genom detta investeringssparkonto så där blir det godkänt.

Det väger upp att jag ska ha ett investeringssparkonto. Jag kommer i nuläget inte flytta över de fonder och aktier som jag idag har på det vanliga depåkontot. Tanken är att jag vid nästa köp ska börja använda mitt ISK-konto och göra aktieaffärer därifrån.

 

Jag kommer som jag skrivit i tidigare inlägg inte köpa och sälja aktier utan det är för utdelningarna som jag köper bolagen. Det här tror jag kommer vara fördelaktigt för mig med ISK. Spännande att pröva!

 

 

Jag tror att det är många som jobbar för belöningar. Det kan vara positiv respons eller förhöjd lön. En del ger sig själva belöningar genom att shoppa kläder. En del investerar i fler aktier. Belöningar kan se olika ut beronde på hur man själv ser på belöningar.
 
Jag ser mitt investerande och sparandet som en grej där jag behöver belöningar för att kunna hålla uppe "krutet". Jag ser framtiden som ljus men behöver morötter på vägen för att orka hålla uppe ångan. Det jag tar sikte på är min nettoförmögenhet, där jag "firar" vid varje hel och halv 100 000 kr. Alltså 200 000 kr och 250 000, 300 000 kr och 350 000 kr osv.
 
När jag uppnår dessa mål så belönas jag med en fika eller lunch på stan, med min syster (läs hennes blogg här). Det är nog också därför som jag tycker belöningar är extra roliga. För att jag delar med mig av mina mål med någon som också själv är aktiv inom detta "privatekonomiska".
 
Samtidigt ser jag de resor som jag gör som belöningar. Upptäcka nya saker och nya kulturer. Därför prioriterar jag att spara pengar varje månad till dessa resor. Ett enkelt sätt att förhöja min värdefulla tid helt enkelt. 
 
Hur ser du på dina belöningar när du uppnår mål? Behövs belöningar? 
Jag älskar utdelningar! Ni med va?
 
2014 blev ett lyckat utdelningsår. Utdelningarna uppgick till 7 739 kr. Summan ökade med 1 865 från år 2013.
 
Nu tänker jag mig en prognos för år 2015. 
Under 2014 köpte jag fler andelar i 4 st bolag som jag för år 2015 kommer få utdelning för och som jag inte fick utdelning från under år 2014. Det kommer, om allting lika, bli en ökning av utdelningarna. För mig känns det glädjande, det är ett av mina mål år för år. 
 
Det är nu som det märks att köp av fler aktier lönar sig. Det är verkligen för det här som jag håller på att planera min ekonomi, vara uppdaterad på bolagen. Det är därför som jag avstår från att ha den senaste tekniken (annars hade jag lätt haft nya Iphone 6, men nu är min Iphone 4S lika bra för mig).
 
Vad är målet med utdelningarna år 2015?
Målet är att utdelningarna uppgår till 10 300 kr brutto under året. Om detta lyckas kommer det vara en ökning med 2 561 kr från förra året. Det här tror jag är möjligt eftersom jag har köpt fler andelar under år 2014 som jag inte hann få utdelningar på samt att jag under år 2015 ska fortsätta köpa in mig kontinuerligt i företagen.
 
 
 
Har nyligen sammanfattat år 2014 i detta inlägg.
 
Nu är det dags att blicka framåt för detta år, år 2015.
Vad har jag för förväntningar? Vad har jag för mål? Det ekonomiska och inte att glömma, min värdefulla tid. Här kommer därför en sammanställning på de mål jag har. 
 
  • Jag behåller målet från förra året, att nyspara 5 000 kr per månad till aktier. Därefter göra aktieköp var tredje månad för en summa mellan 12 000 kr och 15 000 kr. 
  • Spara 1 900 kr till "aktiereserven" per månad. Målet är att ha 66 000 kr i slutet av år 2015 på detta reservkonto. Förutsatt att jag inte har gjort ett extraköp när jag sett ett bra köpläge. 
  • Spara minst 1 000 kr till bostadsköp per månad. Helst mer än så eftersom köp ligger i närtid.
  • Utdelningar om 10 300 kr under år 2015.
  • Få bättre koll på hur stora mina utgifter är. Läs mer om det i detta inlägg
 
 
Värdefull tid: 
  • Stärka relationer med mina nära och kära. 
  • Ett mål är att alltid ha möjlighet (pengamässigt) att åka på resor som dyker upp. Ska fortsätta fylla på resesparandet och se till att det håller sig på en hög nivå hela tiden. 
  • Minst 2 träningspass per vecka på gymmet samt en längre promenad per vecka. 
 
 
 
Det har hänt mycket under år 2014! Både privatekonomiskt och med min värdefulla tid. Jag har flyttat från en mindre ort till storstaden och jag har bytt jobb (och arbetsuppgifter). I detta inlägg försöker jag sammanfatta det viktigaste av året. 
 
Vilka aktier har jag köpt? 
Under år 2014 har jag både köpt fler aktier i befintliga bolag i portföljen (Skanska, Hennes & Mauritz och Ratos) men också köpt på mig aktier i bolag där jag innan inte var ägare (Coca Cola och Swedbank). Jag har börjat investera var tredje månad och har även ett separat sparkonto för investeringar när börsen går kraftigt nedåt (målet är att ha 60 000 kr på detta sparkonto - har i dagsläget 39 642 kr). Under år 2014 gjorde jag ett "extraköp" från aktiereserven, där jag såg ett bra köpläge i Ratos.
 Läs här för att se vilka aktieköp jag gjort genom åren. 
 
Hur gick de passiva inkomsterna jämfört med andra år? 
Utdelningarna från aktierna uppgick till 7 739 kr jämfört med 5 874 för år 2013. En ökning med 1 865 kr. Eftersom jag har som huvudmål att öka de passiva inkomsterna för varje år är jag nöjd. Troligtvis blir det en ökning av de passiva inkomsterna för nästa år eftersom köp har gjorts i bolag som historiskt har utdelningar varje år. 
 
Här är en sammanställning av utdelningarna som jag har fått av min aktieportfölj för året. Det mesta delas ut på våren men jag har även fått lite spridning på de andra månaderna genom Ratos Preferensaktie och Coca Cola. Jobba mer med spridningen av utdelningarna år 2015 kanske? 
 
Jag bjuder även på en sammanställning för år 2011-2013, så att ni kan jämföra. Skillnaden mellan år 2012 och 2013 är inte så stor. Detta har jag under år 2014 jobbat på och ändrat. Målet är som sagt att öka de passiva inkomsterna år för år. 
 
Vilka förändringar på det ekonomiska planet har gjorts under år 2014? 
Jag har börjat investera var tredje månad för att jag helt enkelt ska köpa aktier kontinuerligt och på det sättet också få bra inköpspris (fler antal andelar). Det här har fungerat bra. Jag har även haft som mål att bygga upp en "aktiereserv", som en buffert, för att kunna köpa mellan de kvartalsvisa köpen om jag ser fina lägen till det. Se ovan.
 
Efter sommaren öppnade jag ett IPS-konto där jag valde Avanza Zero som fond. Nu är det aktuellt att ta bort avdraget för pensionssparandet så efter årsskiftet kommer jag inte längre spara på detta konto. Sammanlagt har jag satt in 900 kr på detta konto. Vid årets utgång är fonden värd 939 kr. Detta kommer få ticka på tills det är aktuellt att ta ut dem vid pensionsåldern. 
 
När jag nu har slutat sätta in pengar på IPS kommer jag istället sätta in motsvarande belopp på ett konto som sedan antingen går till aktier eller boendespar (målsättning är investering över lång tid).
 
Värdefull tid
Jag ägnar mer tid med min sambo än förut, men mindre med min syster. Jag har köpt gymkort vilket jag också hade på min tidigare bostadsort. Jag har utvecklat mitt tänk om min tid, som exempelvis att jag inte jobbar lika mycket nu som förut - efter mina 8 timmar går jag hem. Ibland bygger jag på flexen om jag vet att jag ska vara flexledig senare. Prioritering nr 1 i livet är inte jobbet - känns skönt att ha insett det i ung ålder.
 
Flytt till storstad - hur har det påverkat det ekonomiska samt värdefulla tiden? 
Ekonomiskt har detta gjort att jag har en högre lön än innan. Flytten till storstaden har också gjort att det finns fler aktiviteter att gå på, vilket ibland kostar. Löneökningen som blev har strikt gått till att öka på sparandet till aktiekontot. Detta känns bra att jag håller och inte tummar på.
 
Hur har bostadstankarna gått under 2014? Åtgärder för att nå det? 
Jag och min sambo har haft en hektiskt jakt på boende under hösten 2014 och även till våren 2015 eftersom vi nu flyttat till en storstad. Vi har lyckats få tag i boenden i andrahand men det har tagit mycket tid och inte minst energi (vilken stress det är alltså!). Vi pratar mer och mer om att jag ska köpa en bostadsrätt efter sommaren 2015, där jag står som ensam ägare. Jag har mer och mer vant mig vid tanken (och risken) och ska under våren läsa in mig mer om detta. Jag kommer hålla er uppdaterade på bloggen! 
 
I ett tidigare inlägg, läs här, har jag skrivit om att jag innan hade mestadels av kontantinsatsen på sparkonto och inte i en avgiftsfri fond. Detta har jag förändrat under senaste månaden i form av att likvida medel flyttats från sparkontot till fonden Avanza Zero. Jag tycker i nuläget att det är för tidigt att avgöra om det är rätt beslut eller inte. Jag beräknar kunna ge er en bild av detta vid nästa löneutbetalning.  
 
Hur utvecklades nettoförmögenheten under år 2014? 
Se bilder nedan. Den första från slutet av år 2013 och den andra bilden från slutet av år 2014.
 
I början av år 2014 hade jag en nettoförmögenhet på 186 180 kr, vilket i slutet av året hade ökat till 326 478 kr. En ökning med 140 298 kr. Snittet blir därmed 11 691 kr per månad. Fantastiskt! 
 
Gladast är jag över att jag har köpt fler aktier under 2014, med köp och värdeökning är denna rad värd cirka 92 000 kr mer. 
 
 
 
 
Det var år 2014 det. Nu blickar jag framåt för år 2015. Vilka mål har jag? Vad vill jag uppfylla? Ett enskilt inlägg kommer om detta!