Efter att jag har bytt investeringsfilosofi så köper jag numera månadsvis (för ungefär 5 000 kr per månad) istället för att vänta ett kvartal på köp. Efter dagens nedgång på börsen passade jag på att göra ett köp för cirka 2 500 kr, dvs för halva månadsbeloppet. Som jag tidigare skrivit har jag Axfood, Ica Gruppen, McDonalds, Wal Mart, NCC och Mekonomen på min bevakningslista. Jag tyckte det vore intressant och bra med ett nytt bolag som jag sedan innan inte är ägare i. 
 
Det blev 10 st NCC B-aktier där varje aktie kostade 257,80 kr styck. Affären kostade alltså 2 578 kr exklusive courtage. Köpet gjordes på ISK-kontot. Detta var som sagt va mina första NCC-aktier. Och fler lär det bli i framtiden! 
 
 
Varför köper jag NCC? 
Jag tror fortfarande på att Sverige och övriga världen behöver bygga fler fastigheter för att möta efterfrågan. Eftersom jag har Skanska i min aktieportfölj sedan innan vet jag lite om byggbranschen. Men inte överdrivet mycket. Förra gången jag köpte Skanska- aktier fick jag en kommentar här på bloggen angående varför jag väljer Skanska framför NCC. Det fick mig att tänka till och läsa på. Efter inläsning i bland annat kvartalsrapporter har jag beslutat mig för att sprida riskerna mer och även ta in NCC i min portfölj.
 
Något som jag ser positivt på är att NCC delar ut två gånger per år, i mars och i oktober. Nuvarande utdelning är 6 kr per aktie och per utdelningstillfälle. För dagens köpkurs ger det mig en direktavkastning på 4,7 %. Det är sånna här köplägen jag letar efter. 
 
Min aktiereserv
Utöver mitt månadsköp har jag även en aktiereserv. Min aktiereserv uppgår för tillfället till 43 500 kr. Det är till för köp när ett enskilt bolag minskar i kursnivå eller när jag bedömer att det är en börskrasch. Sparandet till denna reserv fortsätter i hög hastighet. Det känns tryggt att ha en sån pass stor aktiereserv eftersom en kraschkan vara runt hörnet. Hur tänker ni kring att ha en reserv? Hur stor reserv har ni?  
 
Nu har det varit löneutbetalning och det gillar jag. Nya fräscha pengar på kontot som väntar på att bli fördelade till olika sparkonton, till att bli investerade och till att amortera studielånet. Och till att betala räkningar, såklart. Dessutom fördelning till så att sommaren bjuder på något gott, inte att förglömma den "värdefulla tiden". 
 
Den här månadens utbetalning blev på en normal nivå för mig, det vill säga ungefär 20 200 kr till lönekontot. Efter att jag hade gjort upp månadens budget stod det klart att 9 750 kr går till sparande, investeringar och amortering. Månadens sparkvot blev därmed 48,3 % av nettolönen. Det är bra! Det känns riktigt kul att komma upp i dessa nivåer månad för månad. Det är inspirerande. Visst är den magiska gränsen 50 % av nettolönen, och jag har en förhoppning att jag ska komma upp i dessa nivåer under hösten, eftersom det blir lägre boendekostander då. Men det är då det! 
 
 
Det vore kul att beräkna genomsnittet av sparkvoten över tid. 
  • Juliutbetalningen = 48,3 %
  • Juniutbetalningen = 53,5 %
  • Majutbetalningen = 44 %
  • Aprilutbetalningen = 48 %
Genomsnittsparkvoten för dessa månader är 48,5 %. Mycket bra! 

Avanza lanserar mycket nu. I dagarna lanserade de en ny funktion, som heter Portföljgeneratorn (länk här). Det är ett verktyg som gör att vi sparare ska kunna sitta hemma o hitta köpvärda fonder till vår portfölj. Avanza anger att man kan ”skapa en 5-stjärnig portfölj” och det låter ju bra. De menar också att när vi använder deras funktion så behöver vi inte träffa bankrådgivare, som för många uppfattas som att de vill lura på oss de dyra fonderna. När jag i dag läste Dagens Industri kunde jag läsa att Avanzas VD hade uttryckt att ”Portföljgeneratorn” inte automatiskt väljer ut de fonder som Avanza tjänar mest pengar på. Bra det.

När jag läser en sån här artikel så blir jag nyfiken. Hur skulle denna generator vara till nytta för oss sparare? Vad skulle den säga mig? Jag gick in o testade!

Hur blev resultatet?
I ett första skede fick jag välja inriktning på portföljen, alternativen som fanns var; försiktiga portföljen, balanserade portföljen, avkastningsportföljen, barnportföljen eller framtidsportföljen. Den som passade mig bäst var framtidsportföljen. Den beskrevs som att det var den med högst förväntad avkastning, högst risk och med en sparhorisont över 10 år. Den består också av 100 % aktiefonder.

Såhär blev fördelningen;

 
Hur kan då denna funktion vara till nytta för spararna?
Jag tror att det är ett bra och lätt sätt för nya sparare att få en uppfattning av hur riskerna bör spridas beroende på vad pengarna i framtiden ska användas till. Avanzas metod med att ordna en portfölj på "några klick" gör också att vi mer och mer kan gå ifrån att det är bankmannen som vet bäst hur vi sparare ska fördela pengarna. Givetvis är bankmannen intresserad av att tjäna pengar och då förmodligen lägger in någon fond som gynnar honom och banken (mitt förtroende för bankmän återspeglas säkert här). Den här funktionen kan också vara till hjälp att utveckla sitt tankesätt om fonder och dess betydelse. Jag själv kommer inte använda den fullt ut men eventuellt ta hjälp av den om jag vill skapa en egen portfölj med låga avgifter. I dagsläget är detta inte aktuellt.
 
Som jag tidigare meddelat så byter jag investeringsfilosofi och investerar ett belopp om cirka 5 000 kr per månad i stället för ett belopp om 12 000 kr till 15 000 kr per kvartal. Tanken är att jag prövar denna metod under några månader för att känna efter hur det går. Ett orosmoment är exempelvis att tiden inte ska finnas till för att läsa på inför varje månadsinköp. 
 
Nästa tillfälle att köpa aktier är efter löneutbetalningen i juni. Hur går mina tankar? 
Antingen blir det ett bolag som jag i dag äger, eller så blir det ett nytt fräscht bolag som jag är intresserad av. Blir det ett svenskt bolag eller blir det ett amerikanskt bolag? Blir det i en bransch där jag redan har aktier eller blir det i en helt ny bransch? Ja, det är många frågor som ska besvaras för att köpet ska kännas rätt. 
 
 
Ovan är de bolag jag äger och de bolag som jag bevakar för eventuellt framtida köp. Här nedan finns fördelningen över de bolag som jag äger idag. Vissa bolag sticker ut där jag har ett större innehav. Låt mig kalla Skanska, Ratos och Hennes & Mauritz som mina kärninnehav. I den rosa rutan till höger nedan ser ni också om aktieinnehavet finns i mitt ISK eller i den vanliga aktiedepån. Intressant att hålla koll på ur ett skattemässigt perspektiv! 
 
 
Jag känner mig motiverad till att ta in fler bolag i min portfölj. Dels beroende på att jag har börjat läsa Aktiespararen där jag läser in mig på fler områden än vad jag gjorde tidigare (tack till min syster på denna blogg som fick mig att gå med där). Dels också för att jag har tagit mig tid till att läsa på mer om aktier och olika bolag. I veckan ska jag läsa en del rapporter från de bolag som jag bevakar. 
 
Jag vill med detta inlägg flagga upp för att det mest sannolika är att jag inför juni månads aktieköp kommer köpa ett bolag som jag inte redan äger. 
Vad har ni för tankar om detta? 
Jag skrev tidigare här att jag köpt en bostadsrätt! Jag tänkte dela med mig av bakgrunden till detta men även fördelningen mellan bottenlån, topplån och egen insats.
 
Sedan år 2011 har jag sparat till en kontantinsats till en lägenhet eller ett hus. När jag började sparandet var jag inte färdigutbildad men jag lyckades ändå med hjälp av sommarjobb och extrajobb vid sidan av studierna att lägga undan en peng varje månad till sparande till bostad. I det läget sparade jag detta på ett sparkonto men har i efterhand förstått att jag skulle ha det i en fond, förslagsvis Avanza Zero (inga avgifter). 
 
I november år 2014 började jag således att sätta in 4 500 kr per månad av de redan sparade pengarna i Avanza Zero, vilket sedan ändrade sig till 1 125 kr per vecka för att få en bättre spridning av köpen. Det var en chanstagning eftersom det bara var månader kvar till köp av bostadsrätt. Nu när allt är klart och jag sålt av alla fonderna till boendeköp kan jag konstatera att det var bra gjort och att denna affär gjorde att jag gick ungefär 10 000 kr plus. 
 
Förra veckan skrev jag på överlåtelseavtalet. Vi får tillgång till lägenheten om mindre än en månad, det var alltså en snabb inflytt som vi var ute efter. Det beror på att den bostadsrätt som vi nu bor i hyr vi i andrahand men att den person som äger denna lägenhet har hittat en köpare och att de ville ha inflytt 1 augusti. Det blev därmed en stressig vecka när vi fick reda på det, jag har inte varit med om en sån pressad situation som den jag var i då - vad skulle vi ta oss till? MEN eftersom vi varit på otaliga lägenhetsvisningar sedan i januari visste vi vad vi letade efter.  När jag såg den nya bostadsrätten för första gången så visste jag att jag ville ha den... Tur eller skicklighet? Det är mitt första lägenhetsköp. 
 
Ovan är en preliminär uträkning av de olika lånekategorierna. Lägenheten kostade lite över 1 miljon kronor och som jag tidigare har skrivit hade jag 185 000 kr till bostadsköp. Jag kommer använda 170 000 kr till den egna insatsen. Resterande del kommer gå till olika förvaringssystem såsom nya garderober osv. En del av de 185 000 kr kommer även vara lägenhetsbuffert. Just nu känns fördelningen helt okej. Den egna insatsen motsvarar 16,8 % av köpeskillingen. Målet är att amortera ner topplånet kontinuerligt men samtidigt ha ett sparande till ny bostad vid sidan om. Totalt bolån blir antagligen 840 000 kr. Härligt att ni har fått en liten inblick i det ekonomiska. Efter bankmötet den kommande veckan kommer mer beräkningar vad gäller boendekostnader per månad. 
Jag har köpt en bostadsrätt!! Jag har gjort en av mitt livs största affärer. Handpenningen är betald. Föreningen ska nu bara godkänna mig som medlem.
 
I tidigare inlägg har jag skrivit om att jag och min sambo letar efter en ny bostad, specifikt en bostadsrätt. Till slut, efter fler månader av letande och läsande i årsredovisningar så hittade vi rätt!
 
Just nu är jag glad och stolt. Några fler ekonomiska aspekter kommer jag skriva om senare. Jag har möte med min bank på tisdag. SPÄNNANDE!
 
Trevlig midsommar!
 
Sedan tidigare har jag skrivit om att jag tycker det är viktigt att jag tar reda på hur stora mina utgifter är per månad. Detta är viktigt eftersom det är mina passiva inkomster som i framtiden ska täcka mina utgifter (helt eller delvis).
 
Mina utgifter för maj månad uppgår till 8 626 kr. Det här är den lägsta totala månadsutgiften sedan jag började beräkna. Vad beror det på att utgifterna var så låga i maj? Det beror på att jag inte hade någon stor utgift, så som jag har haft tidigare med förlovningen eller längre resor. Dessutom var jag på en veckas lång tjänsteresa till huvudstaden där jag var motiverad till att ha låga utgifter (men med utelunch varje dag - återkommer om det i ett senare inlägg). För denna vecka borta får jag dessutom traktamente från min arbetsgivare. 

 
Med den hittills lägsta utgiftsmånaden ser jag fram emot att sammanställa månaderna juni, juli och augusti. Sommarmånaderna som jag kan tänka mig har lite högre utgifter. Ska dock inte säga att det är så, men troligtvis. Till hösten kan jag säkert ta ut ett genomsnittsbelopp på utgifterna, då har jag sammanställt några månader. 
Skatteverket har meddelat att de flesta som deklarerade elektroniskt fick skatteåterbäringen i veckan som var. Grattis till er, härligt tillskott hur ni än använder dom. Kommer de lagom till att betala era semesterplaner eller väljer ni att det mesta går till aktieköp? Eller kanske någon annan sparform. 
 
Tyvärr kan jag inte välja något av alternativen ovan, då jag i årets deklaration fick meddelande om att jag ska betala tillbaka cirka 200 kr. Inte så stort belopp, som tur är.
Min investeringsfilosofi har under en längre tid varit att investera 12 000 kr till 15 000 kr per kvartal. Jag tycker att det här har fungerat bra hittills och jag håller på perioderna och köper när jag ska. 
 
På Avanza Bank har jag courtage-klassen "Small", vilket har inneburit att jag har betalat 39 kr per affär. 39 kr per affär gäller så länge beloppet är under 26 000 kr, annars är det 0,15 % courtagekostnad. 
 
Nu funderar jag på om jag ska byta investeringsmetod genom att investera varje månad istället för varje kvartal (det blir ändå samma belopp som går till aktier per månad). Då skulle jag istället investera cirka 5 000 kr per månad i ett bolag. Jag har räknat ut att det är fördelaktigare med courtage-klassen "Mini" vid dessa tillfällen. Denna curtage-klass innebär att courtage om 1 kr tas ut vid köp upp till 400 kr. Courtaget är efter detta belopp 0,25 % av beloppet.
 
RÄKNEEXEMPEL
Jag köper aktier för 5 000 kr per månad. Courtaget skulle i sånna fall bli; (0,25/100) * 5 000 = 12, 50 kr per affär. 
Eftersom det kostar 39 kr i courtage när jag har köpt kvartalsvis så blir tre enskilda köp (12, 50 kr * 3 tillfällen) 37, 50 kr i courtage. Alltså ingen förlust bara för att jag ändrar investeringsmetod. 
Varför vill jag ändra investeringsmetod? 
Jag tror det är fördelaktigt att investera mer regelbundet än vad jag har gjort tidigare. I och med att courtaget ändå kan vara lägre så är det bra tillfälle. Det är också bra att jag kan köpa olika bolag snabbare än att behöva vänta till ett nytt kvartal. 
 
Det finns naturligtvis också nackdelar med att byta investeringsmetod. En är att jag behöver lägga ner mer tid till att fundera och analysera olika bolag för att på så sätt välja att investera i det eller inte. Som jag tidigare har skrivit så är tiden knapp och jag har tidigare känt att jag inte har hunnit med olika årsrapporter och delårsrapporter. 
 
Jag tror ändå att fördelarna väger tyngre än nackdelarna. Som tillägg vill jag även meddela att sparandet till min aktiereserv fortsätter som innan; minst 1 900 kr sparandet dit per månad. Nu har jag cirka 40 000 kr i aktiereserven som ju är till investering när ett enskilt bolag har en minskad kurs eller när det sker en börskrasch. 
En uppdatering om mina kvartalsvisa köp är aktuellt då jag för ett tag sedan köpte aktier i Skanska. Läs det inlägget här. Köpet var det andra för året och jag köpte 75 st aktier i bolaget för totalt 13 322 kr. I år har jag även gjort ett köp i Hennes & Mauritz som ni kan se nedan. 
 
 
Hittills i år har jag investerat aktier för ett belopp om 27 913 kr. Bra summa och det stämmer överens med det mål jag har om kvartalsvisa köp om 12 000 kr till 15 000 kr per kvartal. 
 
Frågan är nu; vid nästa investering (kvartalsvisa köp i augusti) - ska jag då köpa i ett bolag som jag redan äger eller ska jag köpa ett bolag som jag inte äger sedan innan? Återkommer om hur mina tankar går! 
 
Har ni tips på bolag som jag bör titta närmare på? 
 
I min senaste balansräkning uppnådde jag en nettoförmögenhet på cirka 409 000 kr. Alltså över 400 000 kr i eget kapital som innebär att jag uppnådde målet som egentligen var satt till augusti år 2015. Det går fort när jag har bestämt mig för att det är det här jag vill satsa på. Med den sparkvot som jag tidigare har skrivit om gör att det blir enklare, likaså de utdelningar som jag har fått under våren. 
 
Vad är nu nästa mål? 
Mitt nästa mål är 450 000 kr i nettoförmögenhet. 
 
När ska jag uppnå målet 450 000 kr i nettoförmögenhet?
Målet är att uppnå 450 000 kr i nettoförmögenhet i november år 2015.   
 
Månadslönen har för en tid sedan kommit in på mitt konto och därmed har olika transaktioner skett. Jag fick en något högre lön denna månad, beloppet var på 21 867 kr, det beror på återbetalning av friskvård som min arbetsgivare ger. Därför kunde jag även avsätta större belopp till sparande, investeringar och amortering. 
 
Den här månadsutbetalningen var det fokusering på hög spar-/investerings- och amorteringskvot. Jag uppnådde fantastiska 53,5 %! Rekord!! Nedan ser ni hur det fördelar sig mellan olika poster. 
 
 
I och med att jag har publicerat kvoten för några månader tillbaka kan jag även göra ett genomsnitt. 
  • För juniutbetalningen uppnåddes en kvot på 53,5 %. 
  • För majutbetalningen uppnåddes en kvot på 44 %.
  • För aprilutbetalningen uppnåddes en kvot på 48 %.
Den genomsnittlig kvoten ligger därmed på 48,5 %. Bra genomsnitt och jag inser att jag kan spara höga belopp varje månad!  
Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 393 798 kr till 409 988 kr. En ökning med 16 190 kr. 
 
En nettoförmögenhet på över 400 000 kr alltså!!! Som jag tidigare skrivit var mitt mål att nå upp till denna summa i augusti år 2015. Lite innan utsatt mål med andra ord. 
 
 
  • Månadens utdelningar uppick till 4 707 kr. 
  • Sammanlagda marknadsvärdet på aktierna är 275 679 kr (föregående månad var det 264 762 kr).
  • Under månaden har jag köpt 75 st aktier i Skanska med ett belopp om 13 321 kr. 
  • Från maj månads löneutbetalning har spar/amorterings/investeringskvoten uppgått till hela 53,5 %. Ett enskilt inlägg kommer om detta!