I förra inlägget här skrev jag om att min spar-och amorteringskvot stabilt låg på 45-48 % av nettolönen. När jag läser andra bloggar får jag uppfattningen av att de flesta (undantagna några såklart) kan spara mellan 60 – 70 % av nettolönen. Hur gör ni?

Eftersom jag har haft en konstant nivå på 45-48 % en längre tid så känner jag att jag måste utmana mig själv lite för att utveckla mitt sparande. Hur ska jag kunna öka på kvoten till låt säga 55 % i alla fall? Mer än så tror jag inte är möjligt då jag vid sidan av sparandet och investerandet försöker ha en värdefull fritid. Exempelvis sparar jag just nu till en Asienresa (jag sparar 2 000 kr per månad) där detta är ett kortsiktigt sparande och därmed inte ingår i kvoten om 45-48 %. Med ett sånt högt sparande är det svårt att få upp sparkvoten till det långsiktiga, men jag ska göra ett försök.

Det blir en första prövning vid löneutbetalningen i april. Högre än 50 % är målet!

Och så var det dags igen. Löneutbetalning. Som jag längtat efter denna dag. Det gör jag mer eller mindre varje månad när dagen börjar närma sig. Det är inte för att jag behöver pengarna för att kunna gå o köpa mat. Det är inte krisen som är det avgörandet för längtan. Det är känslan att få föra över pengar till olika sparkonton och aktiedepåer. Det är för att det är en sån härlig känsla att veta att jag delvis har vunnit. Vunnit kampen mot konsumtionssamhället och vunnit kampen till att jag är på väg att själv få bestämma merparten av min tid i framtiden.

Jag är lycklig lottad som för några år sedan beslutade mig för att göra det rätta. Börja spara och investera pengar. Denna månad har jag en sparkvot och amorteringskvot på 48 % av nettolönen. Månad för månad brukar jag beräkna hur pass bra min sparkvot är. Jag har kommit fram till att den ligger stabilt på 45 - 48% (se den senaste sammanställningen som jag publicerade här). När jag pratar om denna spar- och amorteringskvot så pratar jag om de amorteringar som jag gör på mitt CSN-lån och de sparande som jag gör långsiktigt (till boende, aktieköp och aktiereserven). Det är alltså inte de pengar som jag för över till resor eller till bufferten (kortsiktigt).

Så här ser det ut denna månad;

Den här månaden fick jag ut 20 500 kr på mitt bankkonto. Som ni ser nedan har jag sparat och amorterat långsiktigt med ett belopp om 10 006 kr. Alltså uppnår jag en kvot om 48 % den här månaden (10 006 kr / 20 500 kr = 0,488). 

I ett tidigare inlägg skrev jag att jag tog beslutet att överföra vissa aktier från min aktiedepå till ett investeringssparkonto (ISK). Beslutet togs för att det är förmånligare skatt på ISK för mig än när jag hade aktierna i min aktiedepå. Då tänker jag främst på de utdelningar som jag får årligen.Fördelningen mellan mina aktier ser ut som nedan:
För tillfället är marknadsvärdet på aktierna när det gäller ISK cirka 136 000 kr och på aktiedepån cirka 139 000 kr. Sammanlagt alltså 275 000 kr. Det börjar bli mycket nu!! Största andelen finns i Ratos och Hennes & Mauritz. Vill så gärna investera mer i Swedbank där jag endast har 6 % av min portfölj. Jag får se när nästa tillfälle dyker upp. Nästa kvartalsvisa köp görs i maj!

Köpa lägenhet eller inte?

Aktuell fråga med tanke på mitt senaste inlägg angående bostad. Läs det här

Hur tänker jag?

Jag och min sambo har kontrakt på en lägenhet fram till sista juni. Sen måste vi skaffa nytt alternativt att vi bor kvar i vår andrahandslägenhet (det är en bostadsrätt som är ute till försäljning men ägaren har inte lyckats sälja lägenheten än). Just nu funderar vi starkt på att faktiskt bo kvar i lägenheten, kanske möjligen till december? (då har vi bott här i ett år). 

För några månader sedan beslutade vi oss för att titta på bostadsrätter som jag skulle köpa. Därmed skickade jag in en ansökan till min bank där jag ansökte om lånelöfte. Sagt och gjort. Till kontantinsats hade jag 170 000 kr och jag begärde att få låna 930 000 kr. Alltså att totala köpet för lägenheten var 1 100 000 kr. 

Min ambition är nu att spara en högre summa till kontantinsatsen och därmed senare kunna höja det totala priset när det är dags för köp. Då är tanken att vi kan hamna lite närmare stan. Hur långt in i framtiden detta är vet jag inte ännu. Det tåls att räkna på ;) 

För tillfället har jag ungefär 180 000 kr (alltså 10 000 kr mer än när jag skaffade lånelöfte i januari). Jag har inte för avsikt att höja lånelöftet nu för tilfället utan sitter lugn i båten några månader. Lånelöftet går ut i juli 2015 så jag har en tid på mig att bestämma mig för hur jag ska göra. 

Ni följer väl min resa?

Det känns som att jag har haft ett projekt löpande under senhösten och även nu kommande vår. Tidigare har jag skrivit här om att jag har prioriterat fel vad gäller boendesparandet. Jag har månad för månad lagt pengarna på ett sparkonto. Det var för visso relativt bra ränta för några år sedan men nu när det är 0-räntenivåer så är det ingen bra lösning. 
 
Nu har jag sedan i november fördelat pengar från sparkonto till Avanza Zero. Jag har börjat med att föra över 1 125 kr i veckan från sparkontot till att köpa fonder. Allt nysparande har jag köpt Avanza Zero för. Numera har jag även kryddat med att köpa en andel Rysslandsfond också (Nordeas). Och börsen har ju gått bra under senhösten och början av år 2015 så värdet har varit uppåt. Mycket bra.
 
Är det dags för en rapportering för hur det går? 
Ja, det tycker jag! 
 
Hur såg utgångsläget ut? 
Från början hade jag 123 500 kr på sparkonto och 15 621 kr i fonder, alltså totalt 139 121 kr
 
Hur ser förändringen ut?
I nuläget har jag 124 131 kr kr på sparkonto och 55 677 kr i fonder, alltså totalt 179 808 kr. 
 
 
 
Nedan följer hur utvecklingen har varit;
 
Kommentarer? 
En stor orsak till att jag idag har cirka 180 000 kr i kontantinsats är att jag valde att göra en rad olika omfördelningar från andra sparkonton till mitt boendespar. Det var dels från ett konto som heter "Framtid", vilket jag ser som en självklar överföring eftersom bostadsköp verkligen är ett köp som jag har nytta av i framtiden. Jag har dels också gjort en omfördelning på 22 300 kr från mitt sparande till aktiereserven till boendekontot. Där var, och är, jag lite mer osäker på om det var det rätta eftersom jag mer och mer prioriterar att bygga upp en stor aktiereserv. Dock har jag som villkor att om det blir en börsnedgång så kan jag "låna" från boendesparandet. En bra deal, ju? 
 
Vad gäller fondförändringen på cirka 7 600 kr så känns det bra att jag tog tag i saken och började köpa fonder. Börsen har visserligen gått bra under hösten och början av år 2015 så det är inte konstigt att jag ser en sån här bra utveckling. 
 
 
 
Årets första utdelningar har kommit in på min depå. Det är Ratos Preferensaktie som delade ut 250 kr totalt till mig. Eftersom jag har överfört bolaget till mitt ISK-konto tas skatten i deklarationen.
 
Så skönt att börja året med en utdelning, det känns verkligen motiverande att forstätta även fast denna utdelning inte var himmelsk stor. Ska bli spännande att se utvecklingen av utdelningarna under året. Här nedan ser ni mina historiska utdelningar, med början från år 2011 och framåt. Njut! 
 
 
Mål om 10 300 kr i utdelningar
Som jag har skrivit i detta inlägg så har jag som mål att nå upp till 10 300 kr i utdelningar under år 2015. Det fattas nu 10 050 kr för att uppnå målet. Det är några av mina bolag som har rapporterat om utdelningsökningar så jag ser det inte som helt omöjligt! 
Som jag skrivit innan så köpte jag Hennes & Mauritz-aktier för några dagar sedan. Detta var köpet som görs var tredje månad. Det blev en aktiepost om 40 aktier. Och detta blev årets första köp. Nedan ser ni även köpen för åren innan.
 
Jag tycker det är kul att se en sammanställning över köp under åren. Då ser jag att köp verkligen görs, främst från år 2014 då jag bestämde mig för att göra kvartalsvisa köp i aktier för aktiepost mellan 12 000 till 15 000 kr (förutom för amerikanska aktier och när jag gör köp från aktiereserven). 
 
Dags för köp av aktier under februari månad, mitt köp som äger rum var tredje månad.
 
Tre månader sedan förra köpet. Jag valde nu mellan att köpa Hennes & Mauritz och Swedbank. Valet föll på Hennes & Mauritz. Jag valde bort Swedbank eftersom jag köpte det bolaget vid förra omgångens köp (december 2014). 
 
Det blev 40 stycken aktier där varje aktie kostade 364,78 kr efter courtaget. Sammanlagt en summa på 14 591 kr. Köpet gjordes på ISK-kontot. För närvarande har jag också 164 st Hennes & Mauritz-aktier på min vanliga aktiedepå. 
 
Varför köper jag Hennes & Mauritz? 
Bolaget är ett av Sveriges bästa enligt mig. De lyckas prestera rapport efter rapport och har en utdelning som jag tror på. Dessutom har deras e-handel visat sig vara på god väg till något stort.  
 
Kan återigen konstatera att börsen är hög nu men jag anser att jag gör rätt i som håller fast vid min princip om att köpa var tredje månad plus att jag sparar till ett konto för köp när börsen går ner ännu mer. Just nu har jag 22 400 kr sparat där! :) 
 

 
 
Nästa inköp av aktier beräknas i maj. Får se vilket bolag jag investerar i då! 
Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 352 296 kr till 386 361 kr. En ökning med 34 065 kr! 
 
Mitt mål är som jag tidigare skrivit 400 000 kr i nettoförmögenhet i augusti 2015. Arbetet med det fortsätter i ett högt tempo! 
 
 
  • Marknadsvärdet på aktierna är sammanlagt 283 410 kr.