Ni som följt min blogg ett tag vet att min strategi är att köpa aktier var tredje månad med ett belopp mellan 12 000 kr och 15 000 kr. Maj månad var den månad som var på tur för ett aktieköp. 
 
Jag valde mellan att köpa Skanska, Swedbank eller något bolag som jag inte äger sedan innan. Swedbank valde jag dock bort (trots bra direktavkastning) eftersom jag köpte det bolaget i december år 2014. Utomstående bolag var jag också tvungen att välja bort då tiden för att läsa på om andra bolag inte har funnits, tyvärr. 
 
Det blev 75 nya Skanska-aktier där varje aktie kostade 177,10 kr st. Sammanlagt en summa på 13 321 kr (inklusive courtage). Köpet gjordes på ISK-kontot. Utöver dessa har jag 230 st Skanska-aktier på min vanliga aktiedepå. Sammanlagt äger jag 305 aktier i bolaget. 
Varför köper jag Skanska? 
Jag tror fortfarande på att Sverige (och omvärlden) måste bygga fler bostäder för att nå upp till en sorts tillfredsställelse (om den någonsin kan vara mättad). Med det vill jag säga att Skanskas orderingångar förväntas (av mig) att fortsätta vara i bra balans och kanske till och med öka. 
 
Skanska är ett välskött bolag som fokuserar på bland annat Norden, Storbritannien och USA. Det är därmed fler marknader än Sverige att ta hänsyn till. Utsikterna ser jag som goda i framtiden. För närvarande ligger direktavkastningen på 3,8 %, fint enligt mig som gärna köper utdelningsaktier. Om allt annat lika så skulle detta köp ge mig cirka 500 kr till i utdelningar nästa år. 
 
Min aktiereserv
Efter månadens avsättning till aktiereserven är denna uppe i ett belopp om 40 885 kr. Denna aktiereserv används inte till de vanliga kvartalsvisa köpen utan är mer aktuell när ett specifikt bolag har gått ner i pris eller om det sker en börskrasch. Som jag tidigare har skrivit är målet att ha 66 000 kr i aktiereserven vid årets utgång (förutsatt att jag inte har använt aktiereserven till köp). 
I dagarna kom ytterligare en utdelning in på min depå. Det är Ratos Preferensaktie som har sin kvartalsvisa utdelning om 25 kr per aktie
 
Jag äger 10 st preferensaktier i Ratos och utdelningen blev därmed 250 kr. Mitt innehav finns på mitt ISK, vilket betyder att jag inte behöver skatta för utdelningen i nuläget. Det blir istället en liten summa i nästa års deklaration. 
Bruttoutdelning har alltså skett med 10 244 kr hittills i år. Nettoutdelningen är 9 258 kr. Några av aktierna har jag på en vanlig depå (30 % skatt direkt) och några aktier har jag i ISK (skatten i deklarationen nästa år). 
 
Nedan finns mina historiska utdelningar. 
 
Utdelningsmål om 10 300 kr
Mina utdelningsmål är verkligen nåbara. De aktier som kommer ha utdelningar resterande året är kvartalsvisa utdelningar från Coca Cola och Ratos Preferensaktie. 

Vilket bakslag. Vilken nedbrytande känsla. Jag och min sambo har varit på bankmöte.

 
Jag hade goda förhoppningar innan bankmötet, jag var redigt pepp. Min sambo var pepp. Vi hade beslutat oss för att ta till oss den information som vi skulle få från SEB och med 99 % säkerhet ha banken som huvudbank. Vi ansåg att kostnaderna för att ha gemensamt konto med 2 kort var låga i jämförelse med de andra bankerna. Eftersom köp av bostadsrätt är på tapeten diskuterade vi också lånelöfte och bolån. Jag är med i ett fackförbund som SEB samarbetar med så vi skulle få bolåneränta på 1,26 % istället för deras 3 månadersränta som ligger på 2,05 %.

Jag redovisade för bankkvinnan att jag har 15 % kontantinsats och för vilka belopp vi är intresserade av att köpa och hon beräknade. Det hela slutade med att jag och min sambo drar in för lite inkomster i månaden för att kunna få lånelöfte. Enligt banken så ska vi ha ett visst belopp efter att alla boendekostnader är betalda, men den nivån kom inte vi upp till, när de beräknar på 5 % bolåneränta.

Samtidigt vill banken skydda min sambo (som inte går in med någon kontantinsats men som enligt banken ändå skulle stå som ägare) genom att vi ”måste” låna tillsammans eftersom annars kan jag slänga ut min sambo när jag vill.

Enligt mina beräkningar är kostnaderna som de räknar på för höga eftersom min sambo är student (och inte lever fett) och jag driver ju denna blogg så mina utgifter är inte höga (hehe). De beräknade också räntan på 2,05 % och inte 1,26 % som vi skulle få om vi hade banken som huvudbank. Dessutom var återbetalningen av studielånet nära dubbelt så mycket som min amortering egentligen är (och den nivån kommer jag att amortera om kanske 10 år och då är min sambo färdigutbildad och vi får in högre inkomster). Samtidigt kan jag förstå att bankerna har blivit striktare på att bevilja lånelöften och det är på ett sätt bra. Jag accepterar bankens beslut! Vill tillägga att vi är välkomna som kunder när min sambo har fått jobb. 


Nu är bara frågan hur vi ska gå vidare; ska vi rikta in oss på en hyresrätt eller ska vi gå till fler banker och höra vad de säger? Är en lösning av öka på boendesparandet till max under några månader?

Skriv gärna en kommentar och om ni behöver siffror för att ge er syn på det så ger jag gärna ut det.

I januari påbörjade jag en uppgift att för varje månad redovisa hur stora utgifterna var, läs här. Anledningen är för att jag vill ha koll på hur höga passiva inkomster jag behöver i framtiden (med reservation för att utgifterna kan komma att ändra sig). Jag gjorde en redovisning för januari månad som uppgick till 11 100 kr, se den redovisningen här. Det var meningen att jag skulle göra redovisningar för månaderna februari och mars också, men jag kom liksom av mig. Ibland blir det så. 
 
Istället går jag rakt på april månad där utgifterna visade sig uppgå till 10 126 kr. Som jag beskrivit tidigare så kommer det alltid månader där någon stor utgift kommer under en månad. I januari så var det förlovningsringen och i april kan jag konstatera att det är linsköpet (som görs var sjätte månad ungefär) som utmärks.  
 

 
Samtidigt kan jag konstatera att mina nuvarande utdelningar för år 2015 nääästan täcker april månads utgifter. Jag är inte där än, men det är framsteg enligt min mening!! Jag tycker att det känns bra. 
 
 
 
Att göra: 
  • En likadan beräkning för maj månad och publicera den på bloggen
  • Säga upp gymkortet eftersom vi har gratis gym på jobbet som jag börjat gå till istället
  • Minska ner på utematen (med undantag för utbildningsresor och tjänsteresor)
Idag kom ytterligare utdelningar in på mina konton. Två av mina bolag i portföljen hade utdelning; Hennes & Mauritz samt Electra Gruppen. 
 
Det var Hennes & Mauritz som delade ut 9,75 kr per aktie. Jag äger 40 st via investeringssparkonto vilket medför att nettoutdelningen blev 390 kr. Jag äger även 164 st HM-aktier via vanlig depå, totalt utdelat var 1 599 kr på detta konto men här dras 30 % skatt på detta belopp. 
 
Utdelningen i Electra Gruppen var 5,25 kr per aktie. Jag äger 470 st aktier och sammanlagt kom 2 468 kr in på mitt investeringssparkonto. Skatten tas upp i deklarationen nästa år. 
 
Nettoutdelningen är på 9 008 kr än så länge detta åt eftersom vissa aktier finns i min vanliga depå (30% skatt direkt) och några aktier finns på investeringssparkontot (ingen skatt nu). 
 
Kul att nämna är också att årets utdelning (än så länge) slår alla mina utdelningsår!! Glädjande att veta att investeringar gör att utdelningarna ökar år för år! 
 
 
Utdelningsmål om 10 300 kr
Med dagens utdelning känns målet nåbart. Under resterande del av året är det Ratos preferensaktie och Coca Cola som kommer hjälpa mig på vägen. 
 
Min sambo och jag har bestämt oss för att skaffa gemensamt konto och två stycken kort till det kontot.
 
Nu har vi som väl är bestämt oss för att sluta upp med swishandet mellan oss så fort det är en utgift. Det kommer därmed bli smidigare att betala gemensamma räkningar och utgifter om vi den 25e i varje månad för över ett belopp som behövs under månaden. 
 
Jag har tidigare varit inne på denna diskussion men vi har inte kommit igång för att undersöka hur mycket det kostar. Nu har vi tillsammans suttit och gjort jämförelser. De banker som vi har jämfört är SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea. 
 
Vad har vi tittat på i vår jämförelse? 
  • Ränta på sparkonto
  • Kontoavgifter
  • Bolåneräntor
 
Vad kom vi fram till? 
Ingen av storbankerna har en hög ränta på sparkonton, men det visste vi sedan innan. Mina sparpengar har jag på en annan bank, HoistSpar, och kommer fortsätta med det. Det som var mest intressant var därmed kortavgifter och bolåneräntor. Det vi kom fram till är att SEB har det bästa priset på det som vi efterfrågar. Deras gemensamma kort kostar 25 kr i månaden och deras 3 månadersränta ligger idag på 2,05 %. Dessutom har jag som är medlem i fackförbundet ST rabatt på bolåneräntan. Jag har dock inte kommit fram till vilket belopp det rör sig om. Ett mail har därför skickats till dom där svar önskas. Beroende på vad de svarar funderar vi på ett personligt möte med dem för att diskutera mer. 
 
Jag har inget bolån nu eftersom jag inte har någon bostadsrätt, radhus eller villa - men kanske i framtiden och då spelar denna parameter också in. 
 
Vilken bank har ni? Vilka avgifter har ni? Och vad ligger bolåneräntan på för er?