Det är dags för en uppdatering av hur min aktieportfölj ser ut och hur bolagen fördelar sig. Varför är detta intressant? 
  • För att jag ska ha koll på så att mina tänkta kärninnehav är de största innehaven 
  • Ta hjälp av informationen som ges i diagrammen här nedan till framtida investeringar
Nedan ser ni att det är två bolag (Skanska och Hennes & Mauritz) som dyker upp i tabellen två gånger. Det beror på att jag har bolaget både på mitt ISK och i min vanliga depå. I cirkeln nedan presenteras dessa bolag endast en gång, en sammanlagd bild.

 
 
 
 
 
Av cirkeldiagrammet ovan kan jag konstatera att jag har tre kärninnehav (Hennes & Mauritz, Ratos och Skanska). De minsta innehaven i min aktieportfölj är NCC och Profilgruppen. På sista tiden har jag ökat en del i både Swedbank och NCC. 
 
Tanken är att jag fortsätter med mina månadsvisa köp i befintliga bolag. Jag är inte svår för att det även ska komma in ett nytt bolag i min portfölj, för att bredda portföljen ännu mer. 
Ny lön betyder nya likvider att spara, investera och att använda för att amortera på studielån och bolån. 
 
Beräkningen nedan beräknas på det som jag sparar, investerar och amorterar på lång sikt!
 
Lönen som satts in på mitt konto var 20 200 kr. Av dessa gick 11 400 kr till investeringar, sparande och amorteringar. Månadens sparkvot uppgick därmed till hela 56,4 % av nettolönen
 
Genomsnittlig sparkvot de senaste sju månaderna är därmed 50,6 %! Jag är över 50 procent i genomsnittlig sparkvot och det känns himla bra. Att ha en så pass hög sparkvot är helt klart en bra väg att gå för att i framtiden kunna vara ekonomisk oberoende. Ett första steg är att se efter så att utgifterna per månad är låga! 

Jag investerar i aktier för framtiden. Det innebär att jag köper månadsvis för att köpa in mig på olika köpkurser i olika bolag. När det kommer en sättning har jag kapital utanför börsen som jag går in med. Det här är min strategi som jag har utarbetat genom de senaste åren.

11 st Swedbank-aktier köptes i veckan, efter att kursen gått ner något.  Ett bra köp som ser bra ut i framtiden också. Kursen som jag köpte Swedbank till var 192,20 kr styck. Totalt gick affären på 2 119 kr inklusive courtage. Direktavkastningen var 5,9 % vid köptillfället.

I nuläget äger jag 107 st aktier i Swedbank, alla är investerade på mitt investeringssparkonto (ISK).  Dessa andelar medför att marknadsvärdet är lite över 20 000 kr. Under den senaste tiden har jag ökat innehavet i Swedbank och den främsta anledningen till det är deras nuvarande direktavkastning.

I sämre tider (exempelvis år 2008 och 2009) så har utdelningarna varit 0 %. Det här är givetvis inte bra och det är därför som jag nu funderar på att ligga lite lågt med fler investeringar i Swedbank. Det som väger upp är att Swedbank historiskt har varit bra utdelare i goda tider jämfört med OMX. Jag får återkomma med ett diagram med hur stor andel av min portfölj som Swedbank utgör.

 
Aktiereserven

Något som är intressant när det är lite svängningar på börsen är hur stor min aktiereserv är. Mina likvider som är avsedda att komma in på börsen när det är en sättning nedåt eller en börskrasch uppgår nu till 50 800 kr. Det är en skaplig nivå som jag gärna ser höjs innan den blir aktuell att använda. Varje månad för jag över minst 2 500 kr för detta ändamål. 
OMXS30 står på -0,13 % sedan starten av år 2015. Det har varit svajigt senaste tiden och jag är oviss om vad som kommer ske inom den närmaste tiden men också på lite längre sikt. Kommer vi se plus under hösten? Vad är värt att investera i? 
 
Det är många frågetecken. Jag önskar så att jag har svaren. 
 
I och med att jag inte har svar så går jag på den strategi som jag har utarbetat under den senaste tiden; gör månadsvisa köp. Jag fortsätter med det och om det blir en större sättning så går jag in med kapital från min "aktiereserv". 
 
Min egna portfölj står på +3,37 % sedan årsskiftet. Alltid något! 
Jag och min sambo har skaffat gemensamt konto hos min huvudbank. Äntligen! Efter månader av swishande till varandra ser vi nu fram emot att kunna ha ett gemensamt konto för gemensamma utgifter.
I och med att vi inte har gemensam ekonomi underlättar detta väldigt mycket. Det som återstår är att diskutera hur stor överföring vi ska göra till detta konto varje månad. Det är utgifter för mat, avgift, räntor och övriga utgifter som vi ska stå för. 
 
Ska tillägga att det kostar 250 kr per år för uttagskort och gemensamt konto. 
 
Har du och din sambo gemensamt konto, eller till och med gemensam ekonomi? Hur löser ni gemensamma utgifter? 
Jag har fortfarande likvider kvar från min månadsvisa överföring till Avanza (5 000 kr per månad, men som kommer bli 5 500 kr per månad från och med oktober-lönen). Det gjorde att jag idag kunde köpa 5 st NCC-aktier till en kurs av 249,30 kr styck. Alltså gick affären på 1 250 kr inklusive courtaget. 
 
Jag äger för närvarande 31 st aktier i NCC. Direktavkastningen på aktierna som jag köpte senast ligger på 4,8 %. Bra där. 
 
Ni som följer min blogg har sett att jag under den senaste tiden har köpt NCC ganska ofta. Jag fortsätter alltså utöka. Jag tror på bolaget och säger köp köp köp. Jag ska fortsätta köpa. Men som jag tidigare har varit inne på - innehavet i både Skanska och NCC får inte bli för stora av total portfölj. Läs mer här
 
 
Aktiereserven
Min aktiereserv är uppe i ett belopp om 50 800 kr. Reserven är till för tillfällen då kurserna går ner något och jag ser ett köpläge! 
För att jag ska veta hur stora passiva inkomster jag behöver i framtiden för att kunna täcka mina utgifter har jag sedan en tid tillbaka ett projekt - ta reda på utgifterna! 
 
Mina utgifter för augusti månad är 12 759 kr. Det är den största utgiftsmånaden sedan jag började beräkna mina utgifter per månad. Hur kommer det sig? 
  • Halvårets försäkringar betalades i augusti
  • Flyttstädningen i förra lägenheten betalades i augusti
  • Pantsättning och överlåtelseavgift betalades i augusti
  • Jag har köpt ovanligt mycket kläder (vilket också har behövts - och det är helt ok)
  • En stor "övrigt"-post; verktyg, balsam (bättre - dyrare), schampoo (bättre - dyrare) är exempel på saker inom övrigt 
Som jag tidigare varit inne på så kommer det månader med högre utgifter. Exempelvis kommer jag i september ha en utgift för en ny mobil som kostar ett visst antal tusen (jag kan dock lugna ner er med att den inte är helt ny, den är såld på en andrahands-marknad).
 
För augusti månad har jag däremot inte haft några särskilt stora utgifter för semesterresor. Det är en blandad kompott - och det är bra. 
 
Eftersom jag har haft detta projekt under några månader kan jag ta ut ett genomsnitt per månad. För januari, april, maj, juni, juli och augusti är de genomsnittliga utgifterna 9 869 kr per månad. 
Jag har passat på att köpa aktier för en liten del av min månadsvisa aktiepeng. Som ni har läst om förut så har jag frångått att jag gör ett köp i ett bolag för mina 5 000 kr per månad, nu är det helt okej för mig att göra flera mindre (beloppsmässigt) köp i olika bolag. 
 
Det blev 1 st aktie i NCC när det blev en liten dipp i kursen. Jag köpte aktien på 234,50 kr - med courtaget blev affären på totalt 236 kr. Några dagar efter denna affär tryckte jag på köpknappen igen, då investerade jag i 5 st NCC-aktier till en kurs av 243,50 kr styck. I dagsläget äger jag totalt 26 aktier i NCC. 
 
I dagarna har jag även köpt 2 st aktier i Swedbank vid en kurs på 187 kr styck. Totalt äger jag 96 aktier i Swedbank.
 
Främsta anledningarna till dessa köp är att jag ser ljust på företagens framtida utdelningar. Eftersom jag strävar efter att köpa bolag som ger mig utdelningar så var detta fina köp. Direktavkastningen för NCC var vid inköpstillfället 4,9 % och för Swedbank var det 6,1 %. 
 
Min aktiereserv
För tillfället är min aktiereserv uppe i ett belopp om 50 800 kr. Denna reserv är till för att användas om det blir en sättning nedåt på börsen och jag ser ett bra köpläge. Om aktiereserven inte används under året är mitt mål att denna ska uppnå en nivå av 60 000 kr i slutet av december år 2015. 
 
Årets lönesättning är avklarad. I och med att jag jobbar inom ett arbete som inte har särskilt stor årlig ökning hade jag inte allt för höga förväntningar. Chefen och jag kom överrens om en ökning med 700 kr och därmed en slutlön på 27 200 kr. 
 
Jag har tidigare varit inne på att när jag får löneökningar så ska jag ta hela det beloppet till att öka på sparandet. Detta år är inget undantag. Jag kommer öka på mina månadsvisa investeringar i aktier med 500 kr (700 kr*0,7 = 490 kr). Därmed är direktinvesteringarna i aktier uppe i 5 500 kr per månad (förut har det alltså varit 5 000 kr per månad). 
 
Klart att detta kommer ge effekt! 
Under månaden har nettoförmögenheten minskat från 435 807 kr till 429 354 kr. En minskning med 6 453 kr. 
 
 
 
Ingen har nog missat att det har varit en svängning på börsen! Det syntes också i min aktieportfölj och således också min redovisning av nettoförmögenheten. Aktierna har minskat och min sparkvot på 54,1 % för månaden hjälpte föga ;) Som ni ser har jag nu börjat amortera på mitt nytagna bostadslån. 
 
  • Sammanlagda marknadsvärdet på aktierna är 273 929 kr (föregående månad var marknadsvärdet 291 046 kr).