Under månaden har nettoförmögenheten minskat från 472 321 kr till 472 142 kr. En minskning med 179 kr. 
 
 
 
 
Under månaden har jag fått utdelning från Walmart med 84 kronor. 
 
 • Sammanlagda värdet på aktierna är 302 539 kr. 

Ja, så heter en grupp på Facebook där vi tjejer samlas för att diskutera och lära oss mer om just aktier. Jag är med och jag följer inlägg och kommentarer som skrivs. Min rekommendation till er tjejer där ute är att ansöka om att gå med, det är bland det bästa jag har gjort.

När jag var yngre hörde jag inte talas om tjejer eller kvinnor som investerar i aktier. Därmed har jag vuxit upp med en bild om att det är äldre män med portfölj som köper aktier. Det är ju en helt fel bild i dagsläget, numer är det snarare en blandning av alla som köper aktier. Jag är så glad för att min bild har förändrats och den utveckling som har varit och är. 

Det finns både nybörjare och investerare med mer erfarenhet i Facebook-gruppen. Som ni säkert har läst och hört från andra ställen så är det en grupp med bra stämning, där små och stora frågor varieras och där tipsen haglar. Genom att vi tjejer i gruppen ställer frågor, länkar till olika sidor och diskuterar utvecklas jag som investerare. Jag får fler synvinklar och jag tycker jag ser en tendens till att grubbla i flera frågor. Det är så jag vill ha det.

Tjejer där ute, gå med i gruppen och dela med er av era erfarenheter och få nya perspektiv från andra! Jag tror att vi tjejer tillsammans kan bidra med mycket!

 
 
Jag kan inte låta bli att trycka på köpknappen när vi ser aktiekurser som har sjunkit något. I veckan har jag köpt Industrivärden och Swedbank. 
 
Jag har köpt 10 stycken aktier i Industrivärden till kursen 132,90 kr styck. Inklusive courtaget gick affären på 1 332 kr. Om utdelningen hålls på samma nivå som under år 2015 har jag ökat de passiva inkomsterna med 62,50 kr genom detta köp. Då Industrivärdens aktiekurs sjönk något mer i veckan passade jag på att köpa fler andelar, rättare sagt 9 stycken aktier till ett styckpris om 127,70 kr. Inklusive courtaget betalade jag 1 152 kr för detta. Av denna affär ökar jag utdelningarna med cirka 56 kr om det är så att bolaget har oförändrad utdelning detta år. För tillfället äger jag 79 stycken aktier i Industrivärden. 
 
Swedbank är ett annat bolag som är fint att äga. Jag har köpt två stycken nya aktier i bolaget, till aktiekursen 169 kr. För detta betalade jag 339 kr inklusive courtaget. Vid samma utdelning som år 2015 innebär detta att jag ökar på de passiva inkomsterna med 22,50 kr. För tillfället äger jag 160 stycken aktier i Swedbank. 
 
Här nedan visas vilka bolag jag har köpt under början av år 2016. Skönt att ha kommit upp i nivåer som totalt 7 719 kr. Det är bara att fortsätta! 
 
 
Aktiereserven
Jag sparar månadsvis till ett konto som jag har valt att kalla aktiereserven. Det här kontot är till för investeringar utöver de månadsvisa, exempelvis om jag ser en sättning nedåt i ett bolag eller om det inträffar en börsdipp. I nuläget finns 49 673 kr på detta sparkonto. 

Stor del av min privatekonomi går till att investera i aktier för att i sin tur ge mig utdelningar som jag i framtiden ska tänkas leva på. Det är därför praktiskt att år för år se hur mycket utdelningarna utvecklas genom höjningar och annat. Det är också ett tillfälle för mig att se på vilket belopp som jag förmodar att utdelningarna kommer upp till årligen. Enligt min sammanställning för år 2015 (läs den här) nådde utdelningarna 10 654 kr netto. Verkligen bra! Det innebär att jag har lyckats nå ungefär en månads frihet om vi tänker på att mina genomsnittsliga utgifter per månad är 9 288 kr. Den tanken är glädjande. Dock måste jag ta hänsyn till amorteringar på bolånet och studielånet vilket inte finns med i uträkningarna för genomsnittliga utgifter, tror inte banken och studiestödnämnden godkänner att jag inte amorterar mer när jag är dryga 27 år som jag är nu.

1/12 fri, jag smakar på det. Jag känner på det. Jag tittar på siffrorna. Om ni hade sett mig framför er nu så hade ni sett ett stort leende. Jag är på väg – mot frihet och mot rikedom. Men fram till dess måste jag ha kul och ge mig själv belöningar. Därför håller jag på att planera ännu en utlandsresa som ska ske i maj.  

Hur ska det nu gå för utdelningarna år 2016? 
Som vanligt är det många frågor som snurrar och jag hoppas att jag har något hum om det kommande året. Det är min förhoppning. Jag kan börja med att konstatera att jag under år 2015 har köpt in mig i bolag som jag anar kommer ge utdelning även detta år. Undantag för NCC som ni säkert har läst i tidningar och hos mina bloggkollegor. Att jag har köpt på mig fler aktier i andra bolag innebär att jag kommer ha fler andelar som delar ut till mig.

Som utdelningsmål för år 2016 sätter jag 13 300 kr netto. Då har jag räknat med att jag köpt fler aktier under år 2015 samt början av 2016 men också att vissa bolag har höjd utdelning.

 Ovan ser ni hur det historiskt har sett ut med utdelningarna. 

 

Med förhoppning och mod,
Rikedom

Ni kan läsa om mina måluppfyllelser för år 2015 här.  

Nu är det dags att blicka framåt för det här året, vad är det jag vill ha ut av dessa månader? Vilka ekonomiska mål och vad har jag för mål vad gäller min värdefulla tid? Som vanligt många frågor och en del svar.  

EKONOMISKA MÅL 

 • Investering i aktier om 5 500 kr per månad, vid eventuell löneförhöjning ska nettoökningen fyllas på i detta belopp.
 • Nettoförmögenhet på 600 000 kr vid årets slut. 
 • Utdelningar om 13 300 kr netto.

VÄRDEFULL TID 

 • Läsa 12 stycken böcker under året. 
 • Upprätthålla bra kontakt med mina nära och kära. 
 • Två träningspass per vecka samt en långpromenad per vecka.

 

Vad tror ni om detta? Är det mål som jag kan nå upp till? Jag hoppas på det. Låt året utvisa. 

Vi är inne på år 2016 vilket innebär att jag kan se tillbaka på hur väl målen för år 2015 uppfylldes. Uppfylldes alla mål, några av målen eller inget? I ett inlägg från januari förra året punktade jag upp vilka mål jag hade inför året, om ni endast vill läsa dessa hittar ni dom här. Nedan är målen i fet stil och min kommentar efter året är i kursiverad stil
 
 • Nysparande om 5 000 kr per månad till aktier. Därefter göra aktieköp var tredje månad för en summa mellan 12 000 kr och 15 000 kr. Nysparandet per månad har varit stabilt över 5 000 kr per månad. Som jag tidigare har skrivit ökade jag på nysparandet till aktier när jag fick besked om löneförhöjningen - då ökade jag på med nettoökningen. Efter det var nysparandet i aktier 5 500 kr. Med tanke på det är målet uppfyllt. Vad gäller kvartalsköpen har jag frångått detta och gör istället flera köp per månad, till lägre belopp per köp. Varför jag ändrade investeringsfilosofi kan ni läsa om här. Målet är uppfyllt. 

 • Spara 1 900 kr till "aktiereserven" per månad. Målet är att ha 66 000 kr i slutet av år 2015 på detta konto. Förutsatt att jag inte har gjort ett extraköp när jag sett ett bra köpläge. Under de senaste månaderna har jag ställt upp min sparkvot och kan därmed följa hur mycket jag har lagt undan till aktiereserven. Jag kan konstatera att det ligger mellan 2 800 kr och 3 000 kr de senaste månaderna, över förväntan alltså! Det målet är uppfyllt under året. Och när det kommer till totala beloppet på sparkontot "aktiereserven" har jag inte uppnått målet. Med tanke på att jag inför lägenhetsköpet i somras överförde 22 300 kr från aktiereserven till boendesparandet (läs mer om det här) har det varit tufft att få ihop summan 66 000 kr. Vid årsskiftet finns 49 672 kr på detta konto. Målet är inte uppfyllt. 

 • Spara minst 1 000 kr per månad till bostadsköp. Genomsnittligt sparande till boende är högre än 1 000 kr per månad. Det här plus överföringen från sparkontot "Aktiereserven" möjliggjorde köpet av en bostadsrätt under året. Efter lägenhetsköpet har boendesparandet varit över 1 000 kr genom amortering på bostadslån men också sparande på vanligt sparkonto. Målet är därmed helt uppfyllt. 

 • Utdelningar om 10 300 kr under år 2015. Utdelningsmålet som jag hade under året är uppfyllt. Nettoutdelningarna var 10 654 kr. Bra!  

 • Få bättre koll på hur stora mina utgifter är. Målet är helt uppfyllt då jag börjat med att redovisa mina utgifter per månad. Det är intressant att se hur stora de är, genomsnittlig utgift per månad är 9 288 kr. 
 
VÄRDEFULL TID
 • Stärka relationer till mina nära och kära. Jag har åkt till min hemstad en del under året, men jag tycker själv att det kan bli oftare. De kommer till min bostadsort ibland. Telefonsamtalen kan också bli oftare, någonting som jag ska förbättra under år 2016. Målet är delvis uppfyllt. 

 • Ett mål är att alltid ha möjlighet (pengamässigt) att åka på resor som dyker upp. Ska fortsätta fylla på resesparandet och se till att det håller sig på en hög nivå hela tiden. Det här målet är helt uppfyllt då jag har varit noga med att resekontona (har ett konto för kortare resor och ett konto för längre resor) alltid varit välfyllda. Därmed har jag kunnat åka på de resor som jag vill. 

 • Minst 2 träningspass per vecka på gymmet samt en längre promenad per vecka. Det är viktigt med träning samt rörelser, det är jag medveten om. Jag har gått på gym en gång i veckan under året och kompletterat det här med ett träningspass (bollsport) med jobbet. Under helgerna har jag tagit en längre promenad eller en längre cykeltur. Jag anser därför att det här målet är uppfyllt. 
 
Hur ser jag då på möjligheterna inför år 2016? Ett inlägg kommer senare om det.. 
 
Förra veckan hade vi en liten dipp på börsen - och såklart är jag där o köper aktier till bra kurser. Jag slog till med köp i Hennes & Mauritz samt i Industrivärden
 
Jag har köpt 10 st Hennes & Mauritz till kursen 282,40 kr styck. Inklusive courtaget gick affären på 2 831 kr. Vid samma utdelningsnivå som för år 2015 ökar jag på mina passiva inkomster med 97,50 kr med hjälp av detta köp. För tillfället äger jag totalt 222 st aktier i bolaget, vilket innebär att HM är ett av mina kärninnehav värdemässigt. 
 
Industrivärden är ett annat bolag som jag passade på att köpa efter förra veckans nedgång. Det blev 15 st nya aktier till en aktiekurs på 137,30. Priset jag fick betala blev därmed 2 065 kr inklusive courtaget. Om bolaget lyckas ha kvar utdelningen om 6,25 kr per aktie innebär detta att jag ökar på utdelningarna med 94 kr. Totalt äger jag nu 60 st aktier i Industrivärden. 
 
 
Årets köp visas även i tabellen nedan:  
 
 
 
Aktiereserven
Jag sparar månadsvis till ett konto som jag har valt att kalla aktiereserv. Det här kontot är till för investeringar utöver de månadsvisa, exempelvis om jag ser en sättning nedåt i ett bolag eller om det inträffar en börsdipp. För tillfället finns 49 673 kr på detta sparkonto.  
 
 
Årets första utdelning har kommit in på min depå. Det är Walmart som har delat ut 4,19 kr per aktie, vilket innebär att totala beloppet blev 84 kr för mina 20 aktier i bolaget. Efter källskatten blir det 71 kr. Vi börjar alltså året med ett lägre utdelningsbelopp men det är återinvestering som gäller även för dessa!
 
 
Jag återkommer med utdelningsmål för år 2016. Vilket belopp siktar jag på att få i utdelningar under året? Det är lite att fundera på och en och annan beräkning. Håll tillgodo, mina vänner! 
 
Så länge tar vi historiska siffror, se bilden nedan. Jag har tidigare sagt att jag är nöjd med att utdelningarna har blivit högre och högre genom åren. Det är såklart glädjande, det är det jag siktar in mig på. 
 
 Hur har det gått första veckorna på året för er? Har ni några färska pengar till investeringar? 
 
Det är intressant att se hur stora mina utgifter är per månad, speciellt med tanke på att jag har som mål att mina passiva inkomster ska täcka utgifterna. Här nedan finns mina utgifter för december 2015. 
 
Är det några utgifter som utmärker sig för månaden? 
 • Utematen uppgår till 774 kr, det beror dels på en tjänsteresa, besök i hemstaden och en julmiddag ute med vänner. 
 • Utgifter för fackförbund och försäkringar uppgår till 723 kr, vilket är halvårsfakturan för hemförsäkringen. 
 • Utgiftsposten för presenter uppgår till 1 848 kr och det beror på julklappar till mina nära och kära, bland annat ger jag pengar till mina bröder. Min sambo fyller år i december och då blev det en något dyrare present i år. 
 • Aktiviteter uppgår till 896 kr, vilket kan förklaras av att vi har haft besök av min ursprungsfamilj och att vi då roade oss - värt allt i världen. Dessutom betalade jag en konsertbiljett som kommer ske i vår. 
 • Utgiftsposten för resor uppgår till cirka 2 500 kr, vilket innefattar resor till hemorten samt en utlandsresa som gjordes i januari. Det återstår några utgifter för denna resa som bokförs i januari. 
 
Mina utgifter för december är 11 301 kr. Såhär ser det ut i detalj:
 
 
Jag tror bestämt att den här månadens utgifter är den högsta sedan jag började beräkna utgifterna. Med tanke på ovanstående punktlista så kan jag förstå varför det är så. Mycket har hänt under december vilket kräver pengar. 
 
Jag har valt att inte ta med utgifter för amortering på bostadslånet och studielånet. Anledningen till detta är att jag har insett att amorteringarna i framtiden kommer variera och då är det enklare att ta mina uträkningar för utgifterna och plussa på de amorteringar som jag ska eller vill göra. 
 
 
Genomsnittlig utgift per månad är 9 288 kr. 
Jag är hemkommen från min utlandsresa och är pepp på att få sammanfatta år 2015! Ännu ett år till ända. Ett bra år både ekonomiskt och privat. 
 
Vilka aktier har jag köpt? 
För att visa på detta tror jag att det är lättast om jag lägger till nedanstående bild, som visar på alla de köp som jag har gjort under året. Jag kan konstatera att jag gjort köp i befintliga bolag (HM, Skanska, Swedbank samt Ratos) men även i nya bolag som jag inte har ägt innan (NCC, Walmart och Industrivärden). 
 
Samtidigt kan jag konstatera att jag efter första kvartalet av år 2015 bytt strategi - från att köpa för högre belopp (mellan 12 000 kr och 15 000 kr) till att köpa med lägre belopp, men då göra köp oftare. Den här utvecklingen har gjort att jag vågat göra nya köp i bolag som jag kanske inte skulle ha köpt annars. Tänker då på att det är lägre risk att köpa för lägre belopp för att känna av bolaget under en längre tid. 
 
Vad kan jag då säga om det totala beloppet som jag har investerat? Summan blev 72 037 kr på hela året vilket i genomsnitt är cirka 6 000 kr per månad. Med tanke på att jag har fått nettoutdelningar om 10 654 kr så är jag helt nöjd. Tanken är att jag ska återinvestera direkt (eller relativt direkt i alla fall) när jag får utdelning och det ska jag fortsätta med även nästa år. 
 
 
Hur gick det med de passiva inkomsterna jämfört med andra år? 
Mina passiva inkomster genom aktieutdelningar har ökat år för år, ni som har följt min blogg under en längre tid har märkt detta. Eftersom jag gjorde flera fina köp under år 2014 men även under år 2015 har utdelningarna ökat. Det här beror på att jag försöker investera i bolag som jag vet har historiska bra utdelningar att bjuda på. Frågan är dock hur långt jag har kommit på min resa till passiva inkomster som gör att jag kan bestämma själv över min tid? 
 • Under år 2015 var bruttoutdelningarna 11 763 kr och nettoutdelningarna uppgick till 10 654 kr. 
 • Under år 2014 var bruttoutdelningarna 7 739 kr.
 • Under år 2013 var bruttoutdelningarna 5 874 kr.
 • Under år 2012 var bruttoutdelningarna 5 344 kr. 
 • Under år 2011 var bruttoutdelningarna 1 656 kr. 
Som kommentar till utvecklingen ovan kan jag också nämna att jag under år 2015 gick över från att ha de flesta av mina aktier på en vanlig depå till att ha innehaven på ett ISK. Det här innebär att jag för år 2015 inte alls har behövt betala 30 procent skatt i samma utsträckning som innan. En viktig faktor i utdelningssiffrorna som presenteras. 
 
Utdelningarna tickar på år för år. Ibland kan jag känna att det går lååångsamt med höjningarna av totalbeloppet som jag får men jag är medveten om att "det ska gå långsamt", i alla fall i min situation där jag inte har någon allt för stor "VD-lön". Min resa fortsätter till högre passiva inkomster och jag tycker att det är en spännande väg framåt. 
 
Vilka förändringar på det ekonomiska planet har gjorts under år 2015? 
Personligen tycker jag att jag utvecklar mitt tänk för privatekonomin hela tiden, jag hittar bättre lösningar och idéer som gör att jag växer som investeringskvinna. Några förändringar som jag har gjort är att jag har överfört några aktier från en vanlig aktiedepå (30 procent skatt) till ett ISK (schablonmässig skatt). Jag har dock kvar några aktier i depån (vilket kan ses i sammanställningen nedan där det står angivet vilket belopp som finns på depån samt på ISK. 
 
Under året har jag övergått till att göra mindre beloppsmässiga köp eftersom courtaget är lika fördelaktigt då som när jag köper för större belopp (beroende på vilken courtage-klass jag har). Det här medför att jag kan titta på fler olika bolag att investera i, istället för att göra ett köp per kvartal. Den här förändringen tycker jag är positiv med tanke på att jag blir mer engagerad vecko- och månadsvis! 
 
Under hösten hade jag samtal med min chef och kontentan av det blev en löneökning för året på 700 kr. I samma sekund som min chef sa ökningen så beräknade jag nettoökningen och bestämde snabbt att nettoökningen på 500 kr ska läggas på de månadsvisa direktinvesteringarna i aktier. Från att ha investerat 5 000 kr i aktier ökades alltså detta till 5 500 kr per månad. Jag ser fram emot den förmodade löneökningen under år 2016... Samma visa då - nettolöneökningen ska investeras i aktier. 
 
Den allra största affären som jag har gjort under året är att jag har köpt en bostadsrätt i staden där jag bor. Jag har under några år sparat till kontantinsats genom att sätta in belopp på sparkonto men halvåret innan lägenhetsköpet satsades en del i fonder, en bra affär. I skrivande stund äger jag cirka 17 procent av lägenheten och amortering pågår. Mer om lägenhetsköpet nedan. 
 
 
Värdefull tid
Under år 2015 tycker jag själv att jag har blivit mer medveten om min värdefulla tid och att jag bestämmer (till en viss utsträckning såklart) över min tid, min lediga tid. Prioritering nr 1 i livet är inte jobbet - känns skönt att ha insett det i ung ålder. Under året som gått har jag fört över belopp till mitt sparkonto för resor, vilket jag tycker är en viktig del i livet. Det går åt en del pengar till resor som går till mina nära och kära en bit längre bort i Sverige - men jag tycker det är värt varenda krona. Värdefull tid handlar också om att utvecklas privat och i relationer. Under år 2015 har jag därför förlovat mig med min älskade sambo - ett stort steg för mig och i rätt kärleksriktning.
 
Ni har väl inte missat min kategori "Värdefull tid"? Jag har inte skrivit så mycket där under den senaste tiden men det finns en del bra inlägg. Ni hittar den här
 
 
Hur har bostadstankarna gått under år 2015? 
Jag har tidigare skrivit om hur pressande och stressande det har varit efter att jag och min sambo flyttade till storstaden som vi nu bor i. Det var svårt att få tag i bostad och de första nio månaderna bodde vi i två olika andrahands-lägenheter. Då bestämde vi oss för att jag skulle köpa en lägenhet här i stan. Under juli var papprena påskrivna och i augusti flyttade vi in. Ur det ekonomiska perspektivet blev det en mycket bra affär för mig. Jag gick in med cirka 15 procent i kontantinsats och har ambitionen att amortera ner lånet till en mer rimlig nivå ur risksynpunkt. En av de bästa faktorerna med lägenhetsköpet är att månadsavgiften till föreningen endast är cirka 1 000 kr var för mig och min sambo. Det finns alltså chans till att stor del av lönen går till investeringar de kommande åren! 
 
Hur utvecklades nettoförmögenheten under år 2015? 
Nettoförmögenheten vid årsskiftet 2014/2015 var 326 478 kr och vid årsskiftet 2015/2016 var nettoförmögenheten 472 321 kr. Under ett år har alltså min nettoförmögenhet ökat med 145 843 kr, per månad är genomsnittet 12 153 kr. Vilken fin utveckling! Här nedan ser ni sammanställningen i detalj. 
 
Det som har påverkats under året skulle jag säga är lägenhetsköpet som gjorde att värdet på sparkonto och fonderna minskade (men blev ett annat tillgångsslag), likaså har jag nu en rad till under skulder - bostadslånet. Förändringen vad gäller aktiernas värde har gått från 234 237 kr till 304 148 kr, en ökning med 69 911 kr. 
 
Under år 2015 har jag passerat tre stycken delmål vad gäller min nettoförmögenhet: 350 000 kr, 400 000 kr samt 450 000 kr. Det här är jag väldigt nöjd med. Frågan är nu om jag kommer nå delmålet 500 000 kr, en halv miljon i nettoförmögenhet, i april år 2016? Kommer nettoförmögenheten överstiga 600 000 kr vid slutet av år 2016? Frågorna är många! 
 
Nettoförmögenhet för årsskiftet år 2014/2015 (ovan) och nettoförmögenheten för årsskiftet 2015/2016 (nedan). 
 
 
 
Jag kanske inte täckte alla delar i detta inlägg som ni är intresserade av? Om inte så är ni alltid välkomna att fråga mig! 
Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 471 476 kr till 472 321 kr. En ökning med 845 kr. 
 
 
 
Under månaden har jag fått utdelning från Coca Cola med 238 kr netto. 
 
 • Sammanlagda värdet på aktierna är 304 148 kr. 
 
Nu drar jag och sambon utomlands några dagar för att få lite värdefull tid tillsammans. Hoppas på många fina dagar. Efter det kommer jag tillbaka med ny energi och kommer då publicera hur utgifterna såg ut i december, hur helåret har sett ut (i vilken grad målsättningen för år 2015 har uppnåtts) samt nya mål för år 2016. Håll tillgodo! 
Det är dags för en uppdatering av hur min aktieportfölj ser ut och hur bolagen fördelar sig. Varför är detta intressant? 
 • För att jag ska ha koll på att mina tänkta kärninnehav är de största innehaven
 • Ta hjälp av informationen som jag får fram här nedan till framtida investeringar
 
Såhär ser min portfölj ut i december år 2015. Jag ser att jag har tre kärninnehav som har något större vikt i min portfölj än vad övriga bolag har. Det är Hennes & Mauritz, Ratos samt Skanska. De mindre innehaven procentuellt sett är Walmart, NCC, Industrvärden samt Profilgruppen. 
 
 
 
 
Tanken är att jag ska fortsätta investera tungt i Industrivärden under våren. Samtidigt vet jag att jag inte endast kan köpa detta bolag månad för månad utan måste fortsätta investera i fler befintliga bolag. Frågan är dock om jag ska ta in ytterligare ett bolag i min portfölj? Just nu har jag 8 svenska bolag och 2 stycken utländska bolag. Det är sammanlagt 10 stycken bolag och jag känner att det är tillräckligt att bevaka. 
 
En tanke som jag har är om Swedbank ska utgöra ett kärninnehav (det vill säga att jag ökar upp kärninnehaven till fyra bolag) eller om jag ska ta in en andra bankaktie och fördela banksektorn till två bankbolag. Det är mycket att tänka på :) 
 
För övrigt är portföljen uppe i ett värde av 301 000 kr! Det blir att fira!