Någonting som jag har skrivit om kontinuerligt i denna blogg (nu är det dock en längre tid sedan) är att jag ska ta reda på mer information angående pensionspengarna. Jag har nu haft tid och ork att sätta mig in i systemet lite mer. Premiepensionen som ingår i den allmänna pensionen är valbar, det vill säga att jag kan ändra den automatiska AP7 Såfa till maximalt fem olika fonder som jag själv vill ha. 

Nedan ser ni vilka fonder jag har bytt till och dess fördelning. Vad tycker ni? Har ni gjort ett aktivt val för er premiepension? Vilka fonder har ni i sånna fall valt? 

 

 

 

 

 

För några dagar sedan hade jag tankar på hur vårens utdelningar ska fördelas när de kommer in på min depå. Jag skrev ett inlägg om det här. Frågan till er var om era utdelningar ska återinvesteras direkt, fördelas till investeringar resterande av årets månader eller sparas till aktiereserven. Alternativet jag glömde var om några av er ska shoppa upp utdelningarna, turligen är det ingen som har angett det i sin kommentar.

Av inlägget att döma uppstod frågan hur jag själv tänker kring mina utdelningar. Ni är nyfikna – och jag är angelägen om att dela mina tankar med er.

De utdelningar som jag får in nu under våren kommer fördelas ut på resterande månader för året. Jag väljer det här alternativet eftersom min investeringsstrategi går ut på att investera regelbundet och då passar en fördelning per månad fint.

Varför väljer jag inte något av de andra alternativen?

Återinvestering av hela vårregnet under en och samma månad anser jag strider mot min investeringsstrategi, då jag endast sätter dessa likvider i arbete vid ett tillfälle på börsen. Det som dock är fördelen med denna metod är att det går att återinvestera i något bolag som har en utdelning senare under året.

Orsaken till varför jag väljer bort att spara utdelningarna till min aktiereserv är att det finns en risk att jag inte kommer använda dessa på några år (beroende på när börsen går ner). Jag anser själv att jag har stora belopp liggandes på sparkonton och det är därför också en orsak till att jag väljer bort det här alternativet. För närvarande har jag över 55 000 kr på mitt konto för aktiereserven. Det tycker jag är tillräckligt. Kommentarer från Daniel och PengarMoneyPengar tog upp problematiken med den beskattning som uppstår om det är så att utdelningarna tas ut från ISK till ett sparkonto (aktiereserven) och sedan tillbaka till ISK för investering. Tack för det, det är också beslutsunderlag som jag tar med mig! Intressant synvinkel.

En månad av förvärvsarbete har gett mig en ny lön till mitt lönekonto. Det här betyder att det är dags för nya avsättningar till sparkonton, till aktieköp och amorteringar på bolån samt studielån. 
 
Här nedan ser ni hur beloppen ser ut för sparande, investeringar och amorteringar på lång sikt! 
Jag har tidigare skrivit om att jag ska fokusera på hög sparkvot under fyra månader - den här månaden var den andra månaden av fokusering. Den här månaden gick stor del till direktinvesteringar i aktier, 10 100 kr från lönen och 318 kr från utdelningar under månaden. Jag fortsätter även att ha högt boendesparande (amortering och nysparande) enligt min plan. Summan som jag sparar på lång sikt är otroliga (för min lön) 15 385 kr, en sparkvot på 73,9 procent. 
 
Lönen för månaden var 20 500 kr, sammanlagd inkomst med utdelningarna är alltså 20 818, vilket betyder en sparkvot på 73,9 procent. 
 
Den genomsnittliga sparkvoten för de senaste 13 månaderna är 58,1 procent. För året är genomsnittet 70 procent. 

Utdelningssäsongen för de svenska bolagen har börjat. Först ut i denna period var mina nyinköpta bolag Handelsbanken och Axfood.

Handelsbanken delade ut 6 kr totalt per aktie, jag äger 26 aktier vilket betyder att utdelningen från bolaget uppgår till 156 kr. Aktierna äger jag i ett ISK och därmed dras ingen skatt för tillfället.

Axfood delade ut 9 kr per aktie, jag äger 18 aktier vilket betyder att utdelningen från bolaget uppgår till 162 kr. Mina aktier finns på mitt ISK, därmed dras ingen skatt för tillfället.

 
Än så länge har jag fått 652 kr i bruttoutdelningar för året. Nettoutdelningar (på grund av källskatt för Walmart) uppgår till 639 kr. I april och maj förväntas denna summa öka brutalt då mina största innehav har utdelning.

Målet är dock, som nämnts innan, att ha en nettoutdelning på 13 300 kr under året.

Idag öppnade e-tjänsten för inkomstdeklarationen. Nu kan vi titta på uppgifterna och göra ändringar. Varje år är det mycket prat om deklarationen som ska godkännas, skickas in eller ändras. Inte minst om hur mycket var och en ska få tillbaka eller betala in. Under åren har jag mest godkänt min deklaration såsom den är. För år 2015 hände flera saker som gör att jag har en något annorlunda deklaration jämfört med andra år. Det som utmärker sig är:

  • Det allmänna avdraget för överföring till IPS uppgick till 1 000 kr. Det här är sista året som jag överförde dit och därmed kommer det här avdraget inte igen för nästa års deklaration.
  • Jag har haft ett överskott av kapital på min depå som kommer beskattas. Under året har jag sålt bolag från min depå och återköpt dessa på mitt ISK. Därmed ska jag deklarera K4or. Under året sålde jag aktier i Ratos, Swedbank, Profilgruppen, Electra Gruppen och Ratos Preferensaktie.
  • Under år 2015 flyttade jag och min sambo till en ny lägenhet – vi passade då på att använda oss av hushållsnära tjänster. För det fick jag rut-avdrag som ett avdrag i deklarationen.
  • Ett kommersiellt ämne för vissa och kanske också för mig; jag är inte längre med i Svenska kyrkan och slipper därmed kyrkoavgiften i deklarationen. Tidigare har jag betalat över 4 000 kr i kyrkoavgift.

Tidningar har i många år haft uppslag med tips om vilka avdrag vi kan utnyttja i olika situationer. Det här har varit intressant att läsa men det mesta är sådant som jag själv inte kunnat utnyttja. Hur är det med er? Gör ni några avdrag? 

Sista deklarationsdagen är 2 maj 2016.

 

 

Den stora utdelningssäsongen närmar sig med stormsteg. Utdelningar från svenska bolag sker mestadels på våren, mellan mars och maj. Där har vi merparten, men det finns också företag som utmärker sig med andra utdelningsmånader. 

Mina utdelningar för januari och februari har inte varit så stora (84 kr respektive 250 kr). Det här har gjort att jag valt att återinvestera dessa likvider den månaden som de kom in på mitt konto. I april och maj väntas större belopp, flera tusen kronor. Vid dessa tillfällen känner jag att det behövs en tankeställare till om jag ska investera dom direkt, fördela på årets månader eller om jag ska överföra dom till min aktiereserv.

Hur gör ni med utdelningarna? Skriv gärna en kommentar och berätta! 

Det var någon vecka sedan jag köpte in något bolag till den långsiktiga portföljen. Men nu har det hänt – jag har gjort två köp i bolag som är välkända i min portfölj. Skanska och Industrivärden. Jag har även gjort två köp i bolag som jag sedan innan inte ägt – Handelsbanken och Axfood.

Det blev köp av 10 stycken aktier i Skanska till en aktiekurs om 185,60 kr styck. Affären gick på 1 861 kr inklusive courtage. Utdelningsnivån är 7,50 kr per aktie, vilket medför en direktavkastning på 4 procent vid mitt köp. För tillfället äger jag 325 stycken aktier i bolaget (sammanlagt i min depå och på mitt ISK).

När det gäller Industrivärden köpte jag 15 stycken aktier till en aktiekurs om 138,30 kr styck. Affären gick på 2 080 kr inklusive courtage. Utdelningsnivån är 5 kr per aktie och direktavkastningen vid köpet var 3,6 procent. För tillfället äger jag 111 stycken aktier i bolaget.

Under veckan gjordes min första investering i Handelsbanken. 26 stycken aktier köptes vid aktiekursen 115,70 kr - sammanlagt 3 016 kr inklusive courtage. Ordinarie utdelning är 4,50 kr vilket ger en direktavkastning på 3,9 procent. Utöver denna utdelning är det en bonusutdelning på 1,50 kr och dessa ihop ger en direktavkastning på 5,2 procent. För tillfället äger jag 26 aktier i Handelsbanken.

Under veckan har jag också investerat i Axfood för första gången. Jag köpte 18 aktier till aktiekursen 158,10 kr st - sammanlagt 2 853 kr inklusive courtage. Ordinarie utdelning är 5 kr vilket gör att direktavkastningen var 3,2 procent vid köpet. Axfood har även en bonusutdelning på 4 kr och total direktavkastning är därmed 5,7 procent. För tillfället äger jag 18 aktier i Axfood.

Här nedan ser ni vilka bolag jag har köpt under januari, februari och mars 2016. Totalt investerat i aktier för året är 25 658 kr. Investerandet fortsätter!

 

 

 

Aktiereserven

Jag sparar månadsvis till ett konto som jag har valt att kalla aktiereserven. Det här kontot är till för investeringar utöver de månadsvisa, exempelvis om jag ser en sättning nedåt i ett bolag eller om det inträffar en börsdipp. I nuläget finns 56 678 kr på detta sparkonto.

Tillväxtbolag. Större risk men större chans till högre och ibland snabbare avkastning. Vi får väga för- och nackdelar för att komma fram till något bra svar. Är det dags att jag tar in fler tillväxtbolag för att försöka få mer avkastning?

För tillfället har jag mestadels stora, stabila bolag där utgångspunkten är utdelningar. Det har varit min investeringsfilosofi sedan länge. Min portfölj har sakta men säkert växt till att bli ett grymt pengaregn, årsmålet är som tidigare nämnt 13 300 kr i nettoutdelningar. Men stabila utdelningar är ett sätt. Det finns andra vägar att gå – tillväxtbolag som vi kan köpa och sälja.

Jag har skaffat ett nytt ISK som är till för tillväxtbolag eller andra bolag som jag har tänkt ha äga kortare tid. Det är inte tänkt att detta ska överrepresentera mina långsiktiga investeringar utan det kommer enbart vara ett knapphändigt investerande om vi tänker oss mätning i likvider. Tanken är att överföra cirka 5 procent, kanske uppemot 10 procent, av summan från direktinvesterandet per månad. Målet med detta konto, förutom att gå med vinst förstårs, är att lära mig mer om analyserandet av ett bolag innan investering, hur kurser rör sig på kort sikt samt få mer överblick över bolagen på Small Cap, Mid Cap och Large Cap.

Tidsperspektivet för ägandet är både från veckovis men också flera månader. Det beror helt på hur det utvecklar sig. Ibland kanske jag bara äger aktierna över utdelningen.

I förra veckan skrev jag ett inlägg om eWork, inlägget kan ni läsa här. Det kanske framgick av inlägget, jag var sugen på att köpa några aktier i bolaget – och det har jag gjort. Jag köpte in mig på 74 kr per aktie (efter courtage) och nu står aktiekursen i 79,25 kr. En avkastning på 7,09 procent. Snyggt! Kan inte klaga på den investeringen nu såhär i början!

Vilka tillväxtbolag äger du?

Det har blivit uppmärksammat att de som har pensionspengar i en IPS kan återköpa denna pensionsförsäkring om värdet understiger ett prisbasbelopp – det vill säga 44 300 kr för år 2016. Egentligen ska detta pensionssparande betalas ut tidigast från 55 års ålder. Men det finns alltså undantag, där Skatteverket inte behöver ge något medgivande.

Vid återbetalning av pensionsförsäkringen räknas detta som pension och utbetalningen räknas därför som skattepliktig. Det institut som tillhandahar försäkringen drar av 30 procent i preliminär skatt.

För mig är det aktuellt att återköpa pensionsförsäkringen och avsluta pensionssparkontot i förtid då jag uppfyller kravet om ett understigande belopp om ett prisbasbelopp. Dessutom vill jag inte ha några pengar låsta till en viss ålder.

Mitt IPS-sparande började år 2014 med 300 kr i månaden. Allt eftersom blev avdragsrätten för detta sparande mindre och mindre – vilket gjorde att min sista inbetalning var i februari år 2015. Summan jag har på detta konto är i dagsläget 1 757 kr. Alltså under det prisbasbelopp som jag skrev ovan. Great. Jag har ansökt om utbetalning från Avanza, men det tar lite tid – de har många ansökningar. På mitt konto kommer jag få utbetalt 1 230 kr eftersom de drar 30 procent.

Vad ska jag använda pengarna till?
Exempelvis kan jag köpa 111 stycken kexchoklad eller 38 stycken kaffe på stan. Något som jag tycker väldigt mycket om. Mitt fritidsintresse är investeringar i aktier så jag har beslutat mig för att 50 procent av summan går till direktinvesteringar och 50 procent går till boendesparandet.

Hur tänker ni kring att återköpa era pensionspengar? Är det aktuellt för er?

Under den senaste tiden har sociala medier och tidningar skrivit allt mer om företaget eWork Scandinavia. Placera har exempelvis nämnt bolaget som ett av fem medelstora bolag som har chans till framgång och hög tillväxt. Ett riktigt tillväxtbolag alltså. Men hur är deras verksamhet? Jag har skrivit några rader om bolaget. 
 
 
 
VERKSAMHET
eWork Scandinavia
 startade år 2000 och har sedan dess växt till att bli marknadsledande inom sitt segment. Bolaget är en konsultmäklare som riktar in sig på IT, telekom, teknik och verksamhetsutveckling. Från början erbjöd eWork enstaka konsulttillsättningar till att numera erbjuda fullständiga outsourcinglösningar. Bolaget sköter all administration i uppdragen och eWork är avtalsparten till både uppdragsgivaren och konsulten.
 
Bolaget har verksamhet i Sverige, Finland, Norge, Danmark och numera även i Polen (från och med år 2015). Intressant att nämna är att eWork under år 2015 rankades till den största IT-konsultleverantören i Sverige av analysföretaget Radar. 
 
eWork är noterat på Stockholmsbörsen, under listan Small Cap. De verkar inom branschen industrivaror & tjänster. Om vi går tillbaka historiskt och tittar på aktiekursen har denna gått upp cirka 47 procent på ett år och cirka 21 procent bara i år. 
 
AFFÄRSIDÉ OCH MÅL
Affärsidén är att förenkla konsulthanteringen och affärsmodellen utgår från att konsulten inte är anställd hos bolaget. Istället är det ett konsultnätverk och urvalet sker utifrån behov. Bolaget anger att det i slutändan blir en optimerad affär både mellan konsult och konsultköpare. 
 
Styrelsen har fastslagit finansiella mål för år 2016 till år 2020. De är indelade i två delar: 
  • Bolagets årliga omsättningstillväxt ska genomsnittligt uppgå till 20 procent. 
  • Genomsnittlig vinst per aktie ska i genomsnitt öka med 20 procent per år.
 
DET SENASTE ÅRET
eWork nämner själva att efterfrågan har varit god på alla deras landsmarknader under år 2015 - framför allt i Sverige och i Danmark. Bedömningen från bolaget inför år 2016 är att den starka marknaden ska hålla i sig. Spännande att se hur nettoomsättningen kommer uvecklas under året. Vi har dock siffrorna för år 2015 klara för oss och nettoomsättningen ökade med 29 procent under denna period. Samtidigt ökade rörelseresultatet med 50 procent. 
 
Vad gäller orderingången ökade denna med 22 procent under år 2015 jämfört med år 2014. Denna uppgår nu till 8 271 MSEK för helåret och innehåller nya affärer och förlängningar av äldre affärer. Ökningen av orderingången hänför sig dock främst till konsulter på nya uppdrag. 
 
Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 3,48 kr under år 2015 jämfört med 2,43 kr under år 2014. Samtidigt ökade medelantalet tillsvidareanställda från 157 till 176 mellan åren men också omsättningen per anställd. 
 
Kassaflödet från den löpande verksamheten för år 2015 minskade i jämförelse med år 2014. I siffror är det från 20,4 MSEK till -88,5 MSEK. eWork anger att förändringarna i rörelsekapitalet beror på att det i månadsskiftena sker betalning från kunderna och till konsulterna. Vid vissa tillfällen kan alltså detta ha stor effekt på kassaflödet vid förskjutningar av in- och utbetalningar.
 
UTDELNINGEN
Enligt årsredovisningen för år 2014 är styrelsens mål att dela ut minst 75 procent av årets resultat efter skatt. Hur väl stämmer detta? Vi tar reda på det med uppgifter om utdelningen för år 2016 och 2015. 
 
Styrelsen har föreslagit en utdelning för år 2016 om 3,25 kr per aktie. Som jag skrev ovan är resultatet per aktie 3,48 kr - vilket betyder att bolaget delar ut 93 procent av vinsten. Om vi jämför med utdelningen för år 2015 var utdelningen totalt 4,50 kr per aktie (2,50 kr i ordinarie utdelning och 2 kr i extrautdelning). Resultat per aktie var 2,43 kr - vilket betyder att bolaget delade ut 185 procent av vinsten. Bra där. Men hur är det med direktavkastningen? 
 
Enligt borsdata.se har direktavkastningen under de senaste åren legat på ett intervall om 3,4 procent till 10,96 procent (se nedan). Under de senaste året har eWork haft en direktavkastning som överstiger både OMX och branschens direktavkastning. 
 
 
RISKER OCH OSÄKERHETER
Vilka risker och osäkerheter finns? Bolaget har angett följande:
  • Att konsulttjänsterna ska få minskad efterfrågan
  • Lyckas behålla kompetent personal
  • Kreditrisker
  • Valutarisker
 
UTSIKTER
eWork anger själva att de ser utsikterna som goda under år 2016 men även på lång sikt. De grundar detta på att den moderna arbetsmarknaden förmodligen kommer få en växande andel av arbetskraften som arbetar som konsulter. De bedömmer också att konsultmarknaden kommer växa vilket i sin tur medför ökning av antalet konsultuppdrag. I eWorks fall anser de att den nordiska konsultmarknaden fortsättningsvis kommer vara stark. 

EGNA KOMMENTARER
eWork är ett tillväxtbolag som ser intressant ut. De historiska siffrorna är fina och framtiden är ljus om vi ska tro bolaget självt. Jag kan hålla med om att konsulterna är inräknaden i den moderna marknaden. Det är effektivt för kunderna och eWork tjänar på arbetssättet. 
 
Det som lockade mig till bolaget är den höga utdelningen och den utdelningshistorik som finns. Jag värderar utdelningar och bra direktavkastning. När det handlar om tillväxtbolag anser jag att utdelningen är en bonus i sammanhanget. 
 
Jag räknar med att bolagets nettoomsättning fortsätter öka i och med ökad efterfrågan på konsulter. Det blir även intressant i förlängningen då utdelningspolicyn är att dela ut minst 75 procent av resultatet efter skatt. Framöver har jag förhoppning om att eWork utvecklas på marknader utanför Sverige (befintliga) och därmed höjer sin position på dessa marknader. 
 
  • Årsredovisningen för år 2015 publiceras i början av april 2016 - jag kommer garanterat läsa den! 
  • Har jag gjort köp i eWork? Jag återkommer med det svaret...
  • Vad tycker ni om bolaget? 
Det är intressant att se hur stora mina utgifter är per månad, speciellt med tanke på att jag har som mål att mina passiva inkomster ska täcka mina utgifter. Här nedan finns mina utgifter för februari 2016. 
 
Är det några utgifter som utmärker sig denna månad? 
  • Februari månads utgifter är rekordlåga. Om jag ska peka på något som är högt är det resor för 900 kr. Det här är lokaltrafiken där jag bor samt en resa till min hemstad. Jag konstaterar att det är värt varenda utlagd krona. 
Mina utgifter för februari 2016 är 6 233 kr. Såhär ser det ut i detalj: 
 
Jag har valt att inte ta med utgifter för amortering på bostadslånet och studieskulden. Anledningen till detta är att jag har insett att amorteringarna i framtiden kommer variera och då är det enklare att ta mina uträkningar för utgifterna och plussa på de amorteringar som jag ska eller vill göra. 
 
Varför är utgifterna så låga? Jag tror att jag var inställd på att jag skulle uppnå en hög sparkvot vid den senaste lönen och samtidigt då förberedd på att jag inte skulle handla så mycket under månaden. I efterhand kan jag konstatera att sparkvoten uppgick till 75,1 procent. Läs mer om det här
 
Genomsnittlig utgift per månad är 8 977 kr. 
Jag har missat att redovisa ett av mina aktieköp som jag gjorde förra veckan. Valet föll på Industrivärden. 
 
Det blev 7 stycken nya aktier i Industrivärden, med en aktiekurs på 137,10 kr styck. Affären gick på 962 kr inklusive courtage. Utdelningsnivån är 5 kr per aktie, direktavkastningen vid köpet var därmed 3,6 procent. För tillfället äger jag 96 stycken aktier i bolaget. 
 
Här nedan ser ni vilka bolag jag har köpt under januari och februari 2016. Totalt investerat i aktier för året är för närvarande 15 848 kr. Nu är det mars och snart dags för nya investeringar. 
 
 
Aktiereserven
Jag sparar månadsvis till ett konto som jag har valt att kalla aktiereserven. Det här kontot är till för investeringar utöver de månadsvisa, exempelvis om jag ser en sättning nedåt i ett bolag eller om det inträffar en börsdipp. I nuläget finns 57 177 kr på detta sparkonto. 
Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 472 142 kr till 487 366 kr. En ökning med 15 224 kr. 
 
  
Under månaden har jag fått utdelning om 250 kr. Det var Ratos Preferensaktie som hade en av årets utdelningar. Utdelningen återinvesteras i aktier. 
 
  • Marknadsvärdet på aktierna (depå och ISK) är 310 934 kr.
  • Mitt mål är att ha en nettoförmögenhet på 500 000 kr eller mer i april 2016. Återstår att se om målet nås!