Walmart, Johnson & Johnson samt McDonalds har delat ut likvider till mig. Dessa ska återinvesteras i nya aktier, inte nödvändigtvis i samma bolag dock. 
 
Här nedan är en sammanställning över utdelningarna än så länge under år 2017:
 
 
Bruttoutdelningen uppgår till 16 480 kr och nettoutdelningen uppgår till 16 141 kr än så länge. Som jag tidigare har skrivit är målet en nettoutdelning på mellan 18 500 kr och 19 500 kr under året.
 
 
Äntligen löning! Lönen fördelas på utgifter, sparande, amorteringar och investeringar. Jag fick 212 kr i utdelning under månaden. Den här månaden uppnådde jag en sparkvot på 52,6% av lönen.
 
Här nedan ser ni hur beloppen fördelar sig på lång sikt:
 
 
 
Summan som jag sparar på lång sikt är 11 397 kr.
För året är genomsnittlig sparkvot 48,5%.
Mitt barnsparande till framtida eventuella barn har börjat. Jag har inga barn i nuläget och planerar inte att skaffa inom de närmaste två åren. Men jag tycker om att planera och är pragmatiskt lagd. Det kommer inte vara en stor slant för barnsparande nu i början (per månad) men det kommer ändå kännas skönt att faktiskt ha börjat. För tillfället finns det 1 000 kr på Nordnet, vilket jag inte har investerat i något bolag ännu. Min förhoppning är att jag ska ta fram en barnportfölj med innehav som är stabila på cirka 20 års sikt.
 
De aktier som jag köper in till barnportföljen kommer inte finnas med i min nettoförmögenhet eftersom dessa inte är avsedda för mig. Dessa investeringar är därmed helt exkluderade i min balansräkning. Rätt eller fel? Rätt tycker jag. Ni får gärna kommentera hur ni tänker.
 
Vad är målsättningen? Vad är tillfredsställande belopp för en nybliven 18åring? Det kan vi såklart fråga oss. Jag skulle vilja säga så mycket som möjligt, men 300 000 - 350 000 kr är ett mål som jag mycket väl kan tänka mig att sikta på. Då måste dock jag och min sambo vara överens om att investera stor del av barnbidraget varje månad, och det har vi inte kommit överens om (vi har inte pratat om det). När mitt eventuella framtida barn är 18 år, finns det mycket utgifter och kostnader: körkort, lägenhetsköp, flytt på grund av studier m.m. Det är inte fel att ha en sparad slant till de tillfällena.
 
När jag lyssnar på poddar och läser andra blogginlägg finns det alltid en ton av försiktighet, eller en rädsla, att barnet ska åka till utlandet för att festa upp stålarna. Hur kan jag skydda mig emot det här? Jag tror att det här kan vara individuellt gentemot barnets mognad. Känner man att barnet inte är moget för att ta hand om ett större belopp för tillfället - vänta med att ge pengarna.
 
Viktigt är också att tänka på vilka bolag som ska ingå i aktieportföljen. Ska en del vara i fonder? Ni märker själva att det inte är glasklart ännu hur portföljen ska se ut. Ska det enbart vara bolag i Sverige eller ska jag blanda in bolag i Norden och i övriga världen?
 
Som det ser ut nu har jag planerat följande:
  • Jag kommer investera på Nordet, på ett investerarsparkonto.
  • De bolag som jag i dagsläget tänker investera i är: Axfood, Assa Abloy, Securitas, något investmentbolag, ett bolag inom finans, Kone, ett amerikanskt utdelningsbolag, en preferensaktie, ett byggbolag och ett eller flera tillväxtbolag.
  • När det gäller fonder väljer jag gärna en index-baserad fond med låg avgift.
  • Självklart tillämpar jag återinvestering för att komma åt den fulla effekten av investering.
De kommande månaderna kommer jag investera någon hundralapp per månad i barnportföljen. Om det senare är aktuellt med barnafödande kommer jag och min sambo ta en diskussion om hur stor del av barnbidraget som ska investeras i aktier eller fonder. Dock är denna diskussion inte aktuell ännu.
 
 
I framtiden är mitt mål att jag ska arbeta betydligt färre timmar än vad jag för tillfället gör. Om inte något arbete alls så endast några få timmar i veckan. För att få ihop det ekonomiskt funderar jag på att vid varje kommande månadslön köpa fonder för 200 kr - 300 kr.
 
Dessa fondpengar ska jag ha som extra när jag bestämmer mig för att arbeta färre timmar. Jag slits dock mellan varför det skulle vara bättre att investera en slant, månatligen, i fonder istället för att köpa utdelningsaktier för just dessa hundralappar. Är det inte bättre om jag köper aktier och därmed höjer utdelningen direkt?
 
Varför skulle det vara fördelaktigare för mig att investera i fonder? Det skulle i så fall vara att fonderna möjligtvis kan ha högre totalavkastning jämförelsevis med direktavkastningen i motsvarande aktier. Då får jag högre belopp som är i fonder och som jag i framtiden får lov att sälja av för att klara månadsutgifterna.
 
Jag tänker mig att dessa fonder i så fall får utgöra en slags buffert för de månader eller år där utgifterna sticker iväg något mer än vad beräkningarna var. Alltså de år där utdelningarna inte är tillräckligt stora. En slags trygghet att ha fonderna och då våga sluta arbeta helt eller delvis.
 
Planeringen för att arbeta färre timmar är långt fram i tiden vilket säkerligen innebär att jag kommer tänka om flera varv innan jag har bestämt mig. På vägen får ni gärna kommentera hur ni resonerar. Eller hur ni rent praktiskt har hanterat frågan i ert egna ekonomiska liv.
Som jag tidigare har skrivit här har jag som mål att bygga upp min buffert, sakta men säkert. Mitt mål är att ha 5 000 kr på min internetbank och 10 000 kr på HoistSpar.
 
För tillfället har jag 2 100 kr på internetbanken och endast en 50-lapp på HoistSpar. Tanken är att jag månadsvis för över en slant till bufferten när lönen kommer in, för att sedan komplettera med de likvider som eventuellt är kvar på lönekontot när löneperioden är slut.
 
Jag har ingen generell tid för när målen för bufferten ska vara uppfyllda utan det får komma naturligt med manuella månadsöverföringar. Dock är uppföljning a och o.
 
Varför vill jag så gärna ha en buffert? Det är tryggheten jag vill åt. Jag vill känna att jag har möjlighet att välja aktiviteter när alternativ dyker upp. Om inte för just det att min sambo är mycket spontan och då vill man fasen vara beredd med likvider!!! Hehe.
 
Jag läser ibland att experter anger att man ska ha en buffert på två - sex månadslöner på ett sparkonto innan man kan investera i aktier. Det här rådet har jag aldrig följt. Och jag är osäker på om jag ska utvidga mitt buffertmål till mellan två och sex månadslöner. För tillfället är jag nöjd med det uppsatta målet men framtida förändringar i livet kan naturligtvis medföra förändring i buffert-tänket.
 
Hur stor buffert har du och hur har du resonerat fram beloppet?
Tillbaka på jobbet efter veckor av semester. Jag fick till en semester på sex veckor och det var inte dumt. Särskilt jobbigt att komma tillbaka till arbetet efter det. Det har visserligen inte varit hängmattan för mig, vi har haft ett pågående projekt här hemma i sommar. Jag vill fortsätta med projektet och slutföra det. Därför tycker jag att jag kunde få några fler veckors semester ;P
 
Projektet är att vi börjat rensa ut massor massor massor. Vi vill inte äga saker som vi inte använder eller inte behöver och har därför tagit med dessa saker till loppis i sommar. Det har gett oss några tusenlappar och nedskärning av saker.
 
När jag nu jobbar heltid igen hinner jag inte fullfölja detta i samma utsträckning men vi fortsätter någon kväll i veckan och någon helg i månaden. För det finns mycket att göra. I ett tidigare inlägg som jag skrev angående minimalism nämnde jag att vi inte har mycket saker hemma. Såhär i efterhand måste det redigeras! Jäklar vad mycket saker vi har haft. Och vad mycket saker som vi fortfarande har. I förrådet står det ytterligare flyttlådor och Ikea-kassar redo för försäljning på loppis.
 
I processen med att bestämma sig för att rensa ut enskilda prylar (och i förlängningen flera flyttlådor) kommer också insikten att vara restriktiv med framtida inköp. De timmar vi lagt ner på att rensa ut saker kommer inte hjälpa oss om vi börjar köpa nya prylar - inte nödvändigtvis samma prylar som vi rensat ut - det kommer bara göra att vi är i samma läge som innan.
 
Hur ser ni på överflödiga saker? Rensar ni ut dom eller är ni samlare?