Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 837 726 kr till 864 820 kr. Det är en ökning med 27 094 kr.
 
Här nedan är nettoförmögenheten fördelad på de olika tillgångs - och skuldslagen:
 
Det är den tredje balansräkningen i rad som det står "Bostadsrätt 2". Nu är det den sista. Under juli månad kommer både köp - och säljaffärerna avslutas och vi kommer enbart äga en lägenhet när månaden är slut. Nästa månads nettoförmögenhet kommer därför bli extra intressant eftersom det finns en vinst i lägenheten som jag inte tagit med innan (jag kommer dela vinsten med min sambo fastän jag stått som ensamägare).
 
Under juni har jag fått utdelningar från Walmart, Johnson & Johnson samt McDonalds. Utdelningen efter skatt uppgick till 431 kr.
 
  • Marknadsvärdet på aktierna uppgår till 649 939 kr (en ökning med 34 000 kr från föregående nettoförmögenhet).
  • I familjen har vi fortfarande en lön att disponera tillsammans (nyfödd son).
 
 
Vi har under de senaste tiden varit stammisar på Hemnet-appen. Anledningen är att vi har letat efter ett nytt, större boende. Vi har förmånen att kunna köpa en lägenhet för kontanter som vi har sparat ihop (och som vi fått från vinst av nuvarande lägenhet) samt lån såklart.

Jag har tidigare skrivit några rader om ämnet här.

Då hade vi haft en mäklare hemma hos oss för att värdera nuvarande bostad. Vi har nu också fått lägenheten såld, till 1 300 000 kr som värderingen var på. Den delen är avklarad och likaså det nya köpet.

Den gemensamma kontantinsatsen slutade på 670 000 kr, vilket är en bra peng i jämförelse med de lån som vi kommer ha hos banken (ca 1 344 000 kr). Belåningsgraden är ca 66,7 %.

Den stora frågan är hur jag ska uppdatera nettoförmögenheten. Hittills har jag bara behövt allokera om ”sparkonto” till ”Bostadsrätt 2” (se nedan för senaste balansräkningen). Jag har ännu inte tagit upp att nuvarande bostadsrätt är värderad 300 000 kr högre än vad jag köpte den för. En av anledningen är att vi inte har lämnat över nycklarna ännu och en annan anledning är att det ligger några minusposter i den (mäklararvode, vinstskatt samt att vinsten faktiskt ska delas med min sambo). Det enklaste för mig är att jag uppdaterar balansräkningen i månadsskiftet juli/augusti då både köp och sälj av bostad är klart.

Köpet av ny och större bostad innebär att månadsavgiften samt boräntan blir högre. Försäkringen likaså. Lätt värt det då det är mer utrymmen, balkong, vår son får ett eget rum samt att vi har närmare till havet. Jag får i höst uppdatera er med våra boendeutgifter :)

 
Under månaden har nettoförmögenheten minskat från 853 248 kr till 837 726 kr. Det är en minskning med 15 522 kr.
 
Här nedan är nettoförmögenheten fördelad på de olika tillgångs - och skuldslagen:
 
 
Minskningen på 15K beror på att aktiernas värde har minskat samt att jag köpt ny tv.
 
Precis som i förra månadens balansräkning står det "Bostadsrätt 2" i tabellen med beloppet 15 000 kr. Det avser köp av ny bostad där jag än så länge har betalat en lägre kontantinsats (än min sambo). Jag kommer gå in med mer när vi får nycklarna. Nu är också vår nuvarande bostad såld! Mer om det i ett enskilt blogginlägg.
 
Under maj har jag fått utdelningar från eWork, HM, Kinnevik, Latour, Investor, Ratos, Electra Gruppen, Opus samt XACT Högutdelande. Utdelningen uppgick till 4 020 kr under månaden.
 
  • Marknadsvärdet på aktierna uppgick till 615 919 kr (en minskning med 5 178 kr från föregående nettoförmögenhet).
  • I familjen har vi fortfarande en lön att disponera tillsammans (nyfödd son).