Det är slutet av januari och det är dags att räkna ihop det jag tycker är intressantast i min privatekonomi, nämligen nettoförmögenheten. I förra månades balansräkning var nettoförmögenheten ca 186 000 kr.
 
Månadens nettoförmögenhet uppnår 197 421 kr. Det är en förändring på ca 11 000 kr. Ökningen beror mycket på nysparande. En del beror på att aktierna har gått bra och ökat i värde.
 
Nästa mål vad gäller nettoförmögenheten är en summa på 200 000 kr. Jag beräknar att jag kommer nå målet februari år 2014.
 
 
 
Det var länge sedan jag köpte några aktieposter nu, juni 2013 var senast. Jag har länge funderat på att investera några tusen kronor i det amerikanska företaget The Coca Cola (KO). Innan var beskymret att jag inte hade tillräckligt med likvida medel för att ens kunna köpa aktierna, nu är bekymret att jag inte vet om köppriset är det rätta. 
 
Jag anser att Coca Cola är ett bra och stabilt bolag. Företaget ger utdelningar fyra gånger om året. En orsak till att jag vill äga en del av företaget är just att jag ser att utdelningar landar på mitt konto fyra gånger om året - det är en sporre! Möjligen finns det andra företag som också har sådana utdelningar, men de har jag inte så stor koll på. Kanske borde läsa på lite mer. 

Det finns något som också säger mig att jag ska invänta börsfallet - just nu är det all time high. Att kunna spara de "tänka aktiepengarna" till ett senare tillfälle kanske ger mig ett bättre GAV på mina aktier? Samtidigt tänker jag att jag ska investera i flera10-tals år till och jag kommer gå in på både nedgång och uppgång.
 
Jag har 35 000 kr tillgängligt för köp. Har ni några tips hur jag ska tänka?
 
 
 
 
Det var för några dagar sedan löneutbetalning och det innebär att jag börjar föra över pengar till en del olika konton. Ett av kontona är bufferten som jag har på min "löneutbetalnings-bank".
 
Det som jag tycker är svårast varje löneperiod är att beräkna hur mycket som behövs föras över till min buffert. Under årens lopp har jag haft en varierande summa på buffert-kontot. Varför det är svårt tycker jag beror på att jag inte har klart för mig vad jag kan behöva bufferten till.
 
För närvarande bor jag med min sambo i en hyresrätt. Det innebär att jag här tar en liten risk och det är inte jag som står för de stora kostnaderna om det händer någonting (kylskåp, frys, tvättmaskin m.m). Med det här anser jag att jag inte behöver ha stor buffert. Vi har heller inga barn. Det betyder att jag inte behöver ha så stor buffert.
 
Ovan tenderar jag till att låta mycket som "jag behöver ingen stor buffert, jag har inga kostnader som kan komma plötsligt". Det är mycket så. Jag har funderat på vad det egentligen kan vara för utgifter som kan komma plötsligt för mig. En sak som jag tänker på är tandläkaren. En annan utgift som kan komma plötsligt, fast inte är "onödig", är att någon trevlig resa dyker upp. Beställningen kanske ska göras snabbt, då måste jag har pengar tillgängligt.
 
Jag har 6 400 kr i bufferten just nu. Målsättningen är att sänka den till 4 000 kr. Bufferten ska då täcka:
  • CSN (för över 600 kr/månad, betalar kvartalsvis)
  • Resor
  • Eventuella tandläkarbesök
  • Andra oförutsägbara utgifter
För närvarande är det inte aktuellt att köpa någon bostad. Eventuellt ska jag flytta efter sommaren, till en större stad. I den staden är priserna för bostadsrätter högt. Jag sparar lite olika summor till just bostadsköp varje månad. I nuläget har jag lite mer än 100 000 kr sparat. Jag tänker att den här summan räcker inte så långt till att köpa någonting eftersom min sambo inte har någonting sparat så får jag själv gå in och betala lägenheten. Det är jag inte ännu beredd att göra, om vi ska köpa så ska vi köpa hälften var. Gissningsvis kommer vi köpa en lägenhet/hus om några år, när min sambo har studerat klart och har fast jobb. Därför kommer jag fortsätta att spara en summa varje månad tills tiden är inne. Målet är att summan sakta men säkert ska öka så att mina lån i framtiden kommer bli så små som möjligt.
 
Om några år kommer säkert räntan för bolån vara högre än vad den är i nuläget, därför är det bra med en hög egen insats!
Mitt första aktieköp gjordes under mars år 2010. Sen dess har mitt intresse ökat och det har därmed skett några aktieköp, främst senaste året när jag gått från studier till heltidsjobb. Såhär ser min aktieportfölj ut januari år 2014
 
  • Electra Gruppen, 470 st aktier
  • HM, 114 st aktier
  • Profilgruppen B, 39 st aktier
  • Ratos B, 610 st aktier
  • Ratos Pref, 10 st aktier
  • Skanska B, 136 st aktier
Marknadsvärdet för dessa aktier är cirka 146 000 kr. 
 
 
 
En bra idé är att vid varje månadsslut sammanfatta mina tillgångar och mina skulder - och därmed nettoförmögenheten. Jag har valt att ta med alla likvida medel som tillgångar, också de pengar som jag vet snart ska användas (exempelvis respengar). Anledningen är att jag varje månad vill ha en rättvis bild av hur mycket jag egentligen äger. Resan kan ju bli inställd. 
 
Jag tycker att tillgångssidan ser bra ut. Att sparkontona uppgår till 151 915 kr beror på att jag har ett sparande till bostadsrätt/hus på gång, där är summan uppe i över 100 000 kr. Resterande största del i denna kategori är till framtida investeringar i aktier. En mindre summa finns för resor. 
 
Aktierna uppgår till 141 626 kr, där vill jag fortsätta investera och även återinvestera utdelningarna under 2014. Jag ser aktierna som min största del till att de passiva inkomsterna ska öka årligen. 
 
Andra tillgångar är en skogstomt som jag står som ägare för. Denna tillgång ska inte säljas. 
 
Privatlån om 6 011 kr är till två personer i min närhet. Återbetalning kommer in varje månad med 1 500 kr. Denna summa går direkt in på sparkonton. 
 
Skuldsidan ser fin ut, även fast jag har CSN-lån. Jag är väldigt försiktig med lån, men studieskulden är okej. Den skulden har ändå gjort att jag har det jobbet jag har idag. Har inga bostadslån (har ingen bostadsrätt och inget hus) och inga billån (har ingen bil). Aktar mig i framtiden för att ta billån. 
 
Nettoförmögenheten slutar för år 2013 på 186 180 kr. Jag märker att varje månad gör skillnad. Det ökar och det ökar. Närmaste målet är nu 200 000 kr i nettoförmögenhet. När det sker blir det firande. 
 
En av de sakerna som jag priroterar i min privatekonomi är de passiva inkomsterna. Jag känner att det är ett rätt sätt att få en bra framtida ekonomi (främst 55+år). De passiva inkomster som jag har haft under år 2013 är genom dels aktieutdelningar men också genom ränta på sparkontona. De passiva inkomsterna uppgick till 8 096 kr (före skatt) uppdelat på 5 874 kr i aktieutdelningar och 2 222 kr genom sparräntor.
 
Jag tänker att det vore intressant för er att känna till varifrån aktieutdelningarna kommer. Därför har jag nedan sammanställt vilka bolag i min aktieportfölj som jag har fått utdelningar ifrån. 
 
 
 
 
 
Jag tänkte även att det kan vara intressant för er att se hur utvecklingen har varit vad gäller de passiva inkomsterna. Turligt nog har jag sparat ett dokument som visar på hur ökningen har varit. Uppgifterna är från år 2010 till 2013.
 
  • År 2010 uppgick de passiva inkomsterna till 221 kr
  • År 2011 uppgick de passiva inkomsterna till 2 183 kr
  • År 2012 uppgick de passiva inkomsterna till 5 696 kr
  • År 2013 uppgick de passiva inkomsterna till 8 096 kr
 
År 2014 kommer trligtvis bli en fortsatt ökning. Vi får se hur investeringsmöjligheterna ser ut. Om det inte blir så mycket aktieköp så hoppas jag att aktieutdelningarna håller i sig alternativt att de ökar något. Jag håller tummarna för att trenden håller i sig.