Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 272 717 kr till 284 373 kr. En ökning med 11 656 kr. 
 
Målet är som tidigare beskrivit att ha 300 000 kr i nettoförmögenhet i december 2014. Det är nu tre löneutbetalningar tills dess, dvs 5 209 kr ökning per månad i nettoförmögenhet för att nå målet.Det borde jag klara!
 
  • September månad har mest varit tid till att "lära känna" den nya staden. Det har varit en del aktiviteter på kvällarna som har kostat. Jag tänker att det blir så den första tiden. Det har med andra ord varit mycket fokus på nytt boende, nytt jobb och ny stad.
  • I september har inga nya aktieköp genomförts och inte heller någon utdelning till min aktiedepå. Aktiernas värde har minskat från 201 311 kr till 200 477. Ingen nämnvärd förändring alltså.
  • Sparande har gjorts med 6 900 kr till aktier enligt plan. Investeras kvartalsvis med ett belopp mellan 12-15 000 kr, nästa gång i november. 
  • Jag har ett nytt utlån på 800 kr, personen ska betala tillbaka lite varje månad till mig.
 
Jag har en rad olika sparkonton, på min "traditionella" bank, på min bank där jag handlar med aktier samt en nätbank där jag endast har pengar på sparkonton. 
 
Det är i den sistnämnda banken som jag ska göra en omfördelning. Det är 3 117 kr som jag har på en sparkonto för en speciell resa, till USA. Jag har insett att den resan inte kommer göras på många många år. Eftersom jag förespråkar aktier och passiva inkomster kommer jag föra över denna summa till sparkonto för aktier, den så kallade "reserven". 
 
I tidigare inlägg på bloggen har jag skrivit om att mitt mål är att ha 30% av aktieportföljen i reserven, som kan användas om börsen går ner eller något speciellt bolag får en svacka. 30% av aktuellt värde på portföljen är 60 000 kr. Jag har efter denna överföring 35 478 kr till just aktiereserven. En bra bit på vägen såklart! 
 
Den här summan på 35 478 kr är utöver de kvartalsvisa investeringarna som jag gör. Där är det ett speciellt sparande om 5 000 kr per månad som går till detta köp.
Här skrev jag ett inlägg som visade vilka aktieköp jag har gjort sedan starten av investeringarna. Jag skrev att jag tyckte det var märkligt att jag inte hade gjort några aktieköp under år 2013. Och visst hade jag rätt. Jag har i efterhand insett att jag missade köpet av Ratos preferensaktier! De stod inte med på listan på min nätbank men nu har jag snappat upp det ;) Dessutom hade jag inte med årets köp av Profilgruppen (nyemission). Det ser ju helt klart bättre ut än förra inlägget. 
 
 
Tanken är att jag ska uppdatera er om hur mycket jag investerar varje år med hjälp av denna uppställning. Jag tycker den visar på ett enkelt sätt hur mycket pengar jag investerar i aktier. 
 
 
Jag har efter löning satt in 300 kr i min IPS. Spännande tycker jag. Tanken är att jag ska köpa fonden Avanza Zero för dessa. Och att jag varje månad för över 300 kr till IPS. Och då också köper Avanza Zero tills jag har ett belopp där jag kan göra ett aktieköp (12 000 - 15 000 kr).
 
Varje månad har jag under en tid sparat 500 kr totalt till ett konto namngivet till "Framtid". Men nu är det alltså 300 kr av 500 kr som slängs in på IPS-kontot och resterande 200 kr sparas på kontot "Framtid". Sammanlagt finns 8 500 kr på detta konto. Jag har beslutat att inte föra över hela beloppet på 500 kr till IPS eftersom jag inte vill ha alla pengarna låsta. Tanken är alltså att resterande 200 kr + det belopp som finns på "Framtid" ska in på min vanliga depå för aktieaffärer.
 
Här innan skrev jag ett inlägg om att jag var osäker på om något belopp skulle in på IPS överhuvudtaget. Det berodde på att alla riksdagspartier hade ambitioner om att ta bort avdragsrätten för pensionssparande i IPS under senast år 2016. Jag är så jädra nyfiken så jag kan ändå inte hålla mig borta från att testa denna sparform. Om inte annat så får jag en ny rad i deklarationen att titta på.
 
 
Jag och min sambo har köpt varsitt gymkort. 

Vi har bestämt oss för att vi ska träna regelbundet för att åstadkomma en bra hälsa. Ingen av oss är överviktig så det beror inte på detta, utan vi gör det för att må bra och ha kul. Jag tänker mig att träning med min sambo utgör värdefull tid där vi har roligt och sportar tillsammans. Dessutom så kommer vi (förhoppningsvis) att må bättre och leva längre.
 
Kostnader för detta?
För mig kommer gymkortet kosta 199 kr per månad. Men eftersom min arbetsgivare är så förmånlig med friskvård så får jag tillbaka 75% av det utlagda beloppet. Alltså kommer träningen kosta 50 kr per månad. Jag kommer dessutom att ha tillgång till anläggningar på orten som jag bor på, och på två näraliggande städer också. Jag ser bara fördelar med detta. 
Efter några veckor av nya äventyr i en ny stad, nytt jobb och nya aktiviteter - tycker jag ändå att jag har ordnat till ekonomin. Förra veckan skrev jag ett inlägg att det var tufft. Nu har jag sett över min ekonomi och min bild och har mer koll.
 
Det kommer bli tufft till löning på torsdag men jag har i alla fall koll. 
Flytten och nya jobbet och allt annat nytt har gjort att jag inte har så mycket pengar kvar på banken som är kopplat till mitt uttagskort. Jag hade helt enkelt budgeterat för lite för september månad. Dessutom har jag i dagarna lånat ut 1 600 kr till min mor (vilket inte var planerat). Jag har inte överfört pengar från de senaste två matköpen till min sambo - ligger lite efter där. Sammanfattningsvis behövs helg där jag ska ordna upp ekonomin. Det behövs en budget till hösten så jag ungefär vet hur mycket som går åt per månad, det är absolut förändrat efter flytten.
På jobbet kommer vi under september månad ha en fruktkorg som arbetsgivaren bjuder på. Perfekt till eftermiddagsfikat tycker jag. Det är sagt att vi får ta en frukt om dagen, vilket jag såklart håller. Detta kommer göra att jag mår bra (är ju nyttigt med frukt) samtidigt som jag under dessa veckor inte har haft och inte kommer behöva ha med mig egen frukt de kommande veckorna, bra privatekonomiskt.
I fredagens debatt mellan partiledarna (på tv) kom det fram att en kvinna kommer tjäna 3,6 miljoner mindre i livsinkomst än en man. Det är himla mycket pengar! 

Det är bara ett av alla argument som finns för att jag som kvinna ska investera i aktier och försöka jämna ut det gap som finns med hjälp av de utdelningar som jag fått och de som jag kommer få. 

Jag är laddad, både för stundande utdelningar och för kvällens valvaka. 
 
 
Jag gick igenom historiken på min nätmäklare för att se när min resa började och kan konstatera att det började år 2010 med ett litet köp om 2 186 kr i bolaget Profilgruppen. Jag var då 22 år och studerande. Jag jobbade extra utöver studierna vilket möjliggjorde till dessa köp. Sedan dess har det handlats lite då och då. Undantaget är under år 2013 där jag inte gjorde något aktieköp. Lite förvånande kan jag tycka eftersom jag fick fast anställning i mitten av 2012 och då kunde ha möjlighet till att investera i aktier under år 2013. Jag minns det som att jag prioriterade sparande till bostadsrätt istället. År 2014 har jag gått tillbaka till att regelbundet investera i aktier. 
 
Tabellen ovan är inte justerad med tanke på eventuella splittar eller emissioner som har förekommit i vissa bolag. Antal aktier i bolagen stämmer därmed inte överrens med den verkliga portföljen. 
 
 
 

Jag har tidigare skrivit om att jag har flyttat till en ny stad, en större stad än den jag jobbade i förut. Jag har samma arbetsgivare men det skiljer sig på vilka kläder man har på sig har jag märkt. I denna storstad så är det lite finare kläder, lite mer blusar. Det har jag innan inte haft så mycket av i min garderob. Därför blev det shopping i helgen. Kläderna landade på cirka 850 kr och sen köpte jag skor för 300 kr. Det bästa är att jag gjorde större delen av shoppingen i mitt aktieägda Hennes & Mauritz.

Det kommer ta en del från min nettoförmögenhet men jag anser att det är värt det, jag vill gärna passa in på jobbet. Dessutom har jag i våras inte köpt alltför mycket kläder.

Och jag som funderade på att börja sätta igång med mitt IPS-sparande! Har jag missuppfattat nedanstående om det privata pensionssparandet eller kommer avdraget i framtiden slopas som det står?
Om avdraget inte finns kvar kanske det finns bättre alternativ.
 
Nu är min osäkerhet på max. Kanske inte ska börja med IPS utan istället fortsätta med den "vanliga" depån i alla fall. Inväntar lite.
 
 
Efter mitt köp av Hennes & Mauritz vill jag gärna uppdatera min portföljfördelning.
 

Det är ganska jämnt mellan de olika bolagen. Ratos sticker iväg med några procent eftersom jag äger både B-aktier och preferensaktier. Tillsammans utgör dessa 26 %. Som andra största innehav är Hennes & Mauritz, där jag närmast köpte ett gäng aktier i augusti månad.
 
Som minsta innehav är profilgruppen med 1 %, alltså inte många tusenlappar i det bolaget. Tanken är att det ska fortsätta vara så. Det var mitt första aktieköp och jag kommer ha kvar bolaget bara för att symbolisera att jag har "köp-och-behåll-taktiken". En vacker dag kanske jag köper på mig fler andelar här om jag ser att det finns förutsättningar för bolaget att gå bra och att de ger ut utdelningar årligen. Inväntar rapporter. 
 
Jag glädjs åt att jag ökar antalet andelar i företagen, sakta men säkert. Det har blivit en rolig resa när det finns tillfälle att köpa fler aktier var tredje månad. Jag är medveten om att börsen står högt (men hey, det går bra för bolagen!), och det har visat sig tidigare att det är effektivt att köpa kontinuerligt.  
 
Återstår o se vilket bolag som blir nästa att köpa, vilket blir i november! 

Jag har tidigare skrivit i ett inlägg att jag har öppnat ett IPS-sparande på min nätbank. Jag skulle på en föreläsning om pension via min arbetsgivare men den blev inställd. Istället bestämde jag mig för att jag ska lära upp mig själv i det privata pensionssparandet eftersom jag är helt ny på området. Jag är ändå 25+ så jag anser att jag är ganska tidig ändå med att börja bry mig om och börja spara till pensionen.

Ett första steg är att jag, vid nästa löneutbetalning, för över 300 kr till IPS-kontot. De resterande 200 kronorna (jag har varje månad sparat undan 500 kr till ett sparkonto som jag kallar ”Framtid”) kommer slängas in på detta sparkonto. Sparkontot ”Framtid” är till för ett extrakonto för aktier. Om det blir en börsnedgång så kan jag välja att köpa aktier för en del av dem. I nuläget har jag 8 500 kr där.

För dessa 300 kronor väljer jag att köpa Avanzas egna fond, Avanza Zero. 0 kr i avgifter tänker jag är passande när pengarna ska gå till pensionen. Då jag inte har något sparat på IPS sedan innan så har jag inte möjlighet att köpa aktier i nuläget. Det har jag tänkt göra sedan när beloppen är högre.

Mitt IPS-sparande kommer inte vara med i min nettoförmögenhet.

 

I årets inkomstdeklaration har jag inte betalat tillräckligt med skatt och har därför dragit på mig en skatteskuld. Det här beror på att jag har kapitalinkomster där jag inte har betalt in tillräckligt med skatt. Min arbetsgivare har betalat in sin del så där är det inga konstigheter. Skulden är på 1 139 kr och ska betalas senast 2014-11-12.

Eftersom det är så låg kostnadsränta på skulden så har jag valt att inte betala denna skuld tidigare än vad jag måste. Jag har helt enkelt bättre räntor på mina sparkonton! Så tänker en sann privatekonom som vill ha så mycket som möjligt av sina pengar, inte sant?

Jag samlar som bekant på mig likvider som är tänkta att användas när börsen går ner. För att helt enkelt kunna köpa fler andelar när aktiekurserna är "billiga". Bra på lång sikt, med tanke på utdelningarna!

Nu när jag kommit upp till en hygglig summa (30 600 kr) på detta sparkonto inser jag att det är en utmaning att behålla likvida medel på sparkontot och inte köpa aktier direkt. Köpa, köpa, köpa aktier så att jag får utdelningar tänker jag! Du med? Lösningen för mig är att jag ofta tänker på framtiden och långsiktigt. Det hjälper lite faktiskt, för jag tänker att det är detta som jag ska leva på om några år. Då är det viktigt att ta de rätta besluten.

Anledningen till att jag också kan behålla pengarna på sparkontot är för att jag har som strategi att köpa aktier var tredje månad för 12 - 15 kkr (ett enskilt sparande). Det känns då som att jag hela tiden tar in aktier för framtida utdelningar och det känns bra.

Frågan är bara hur mycket som är tillräckligt att ha vid en börsnedgång? Min aktieportfölj är idag värd 200 000 kr. Vid  30% är detta en aktiebuffert på 60 000 kr. Alltså det dubbla mot det jag har nu.

Vid 30 % av mitt aktievärde kan jag göra 4 st köp (om jag fortfarande håller nivån 12 000 – 15 000 kr).