Ny lön är inne på kontot. Likviderna som kommer in på kontot ska jobba för mig. Den här månaden lyckades jag spara, investera och amortera 50,3 % av min nettolön.
 
Här nedan ser ni hur beloppen fördelar sig på lång sikt:
 
 
 
Summan som jag sparar på lång sikt är 11 191 kronor.
För året är genomsnittlig sparkvot 61,9 procent.
Det blev tätt mellan vinstaffärerna i min tillväxtportfölj. Det var inte många dagar sedan jag sålde Scandic med vinst, läs om det här. Såhär tätt förväntar jag mig inte att kommande vinstaffärer ska komma.
 
Tillväxtportföljen är den portfölj som får 500 kr per månad för att på lite kortsiktig tid försöka få en vinst på 10-15 procent. Stor skillnad mot min långsiktiga portfölj där jag i regel inte säljer innehaven.
 
Paradox Interactive är bolaget som jag nu har sålt. Jag hade lagt en säljorder som varade några dagar. När nyheten om att företagets VD har köpt nya aktier i bolaget ökade aktiekursen så pass mycket att säljordern gick igenom. Vinsten då? I och med att jag köper för mindre belopp blir också vinsten i kronor ganska låg: den här gången 62 kronor. Uppgången var 12,7%.
 
Total vinst från tillväxtportföljen är sammanlagt 87 kronor för året.
 

 
I nuvarande tillväxtportfölj finns följande bolag:
  • eWork Group
  • Kopparbergs
  • Opus Group
  • Sensys Gatso Group
  • Swedish Orphan Biovitrum
Återigen utdelning in på kontot. Den här gången Ratos Preferensaktie. 25 kronor delas ut per aktie och totalsumman för min del blev 250 kr.
 
Här nedan finns en sammanställning över utdelningarna under år 2016.
 
 
Än så länge har jag 14 668 kr i bruttoutdelning under året. Nettoutdelningarna uppgår till 13 963 kr.
 
Tidigare har jag skrivit att målet med årets utdelningar är 13 300 kr (netto). Målet har sedan en tid uppnåtts. Det här beror på att jag har investerat i aktier med ett högre belopp än vad jag hade tänkt mig i början av året. Jag måste medge att det är ett positivare utfall ;)
Twitter är ett mycket smidigt sätt att nå ut med korta meddelanden. Maximalt 140 tecken vid varje tweet. Ibland är det för många tecken för att få ut sitt meddelande, ibland lagom och ibland räcker det inte till. Hur som helst är det en bra källa för information. Jag hämtar mycket inspiration till mitt investerande på just Twitter.
 
Följ mig gärna, mitt användarnamn är @RikedomBlogg. Jag skriver korta meddelanden när jag köper aktier, säljer aktier, när det händer någonting eller när jag har funderingar relaterade till investeringar eller privatekonomi.
 
Såhär kan en tweet se ut från min sida: 
 
 
 
 
Även min syster (hennes ekonomiblogg hittar ni här) har Twitter, ni kan nå henne på @PengarMoney. Såhär kan en tweet se ut från hennes sida:
 
 
Rubriken stämmer. I min så kallade tillväxtportfölj köper jag bolag som jag tror kan stiga i aktiekurs på en kortare tid. Varje månad köper jag för 500 kr och jag har som mål att sälja när aktiekursen nått en uppgång på mellan 10-15 procent. Stor skillnad mot min långsiktiga portfölj där jag i regel inte säljer innehaven. 
 
I september köpte jag Scandic Hotels Group och sålde bolaget häromdagen. Anmärkningsvärt är att det är första försäljningen som jag gör och då är det alltid speciellt. Vinsten då? Ja, det var ingen avsevärd vinst i kronor räknat. Det blev 25 kronor i vinst och uppgången var 11,8 procent från köp. 
 
 
Någonstans får jag börja, jag har haft innehav i tillväxtportföljen som har gått upp cirka 15 procent men har då inte sålt. Min säljstrategi har med andra ord inte varit helt klar vid tidigare tillfällen. Förhoppningvis kan jag i framtiden våga trycka på sälj-knappen och presentera fler kortsiktiga vinster. 
 
 
I nuvarande tillväxtportfölj finns följande bolag: 
  • eWork Group
  • Kopparbergs
  • Opus Group
  • Paradox Interactive
  • Sensys Gatso Group
  • Swedish Orphan Biovitrum
Marcus Hernhag kom för ett tag sen ut med sin andra bok "Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning". Den första i ordningen hette "Den enkla vägen att lyckas med aktier". Jag har läst båda böckerna och har lärt mig mycket av dom och har motiverats till att investera bättre för att lyckas nå mina mål. 
 
Hernhag är frilansande journalist och skriver bland annat för Privata Affärer och har en lysande fredagschatt där han besvarar frågor som kommer in. Jag rekommenderar er varmt att läsa fredagschatterna. 
 
Den nya boken fokuserar inte bara på aktier utan är specifierad på utdelningsaktier och långsiktiga placeringar i sådana. "Att spara på lång sikt lönar sig både tidsmässigt och avkastningsmässigt. Tidsmässigt för att du inte behöver offra tid på att tajma marknaden hela tiden. Det är dessutom något som de flesta har väldigt svårt med. Det bästa sättet att få avkastning i form av kassaflöden att återinvestera eller leva på är för de flesta placerare utdelningar" (sidan 8 i boken). Lysande citat! Dessutom visar författaren att det är just aktier som har haft högst avkastning genom åren i jämförelse med exempelvis obligationer och guld. 
 
För mig som är strax under 30 år är det här kapitlet motiverande då jag vet att jag kommer ha många, många år framför mig av investerande i utdelningsaktier. Det här kommer ge mig flera år till att få chansen att återinvestera utdelningar i utdelningsbolag, vilket i slutändan leder till en snöbollseffekt som heter duga. 
 
Dividens don't lie, utdelningar ljuger inte. Hernhag beskriver utdelningshistoriken, nuvarande utdelning samt förväntade framtida utdelningar som ett sätt att se på hur bolagen mår. Huruvida de ordinarie utdelningarna är stabila eller inte visar på hur bolagen utvecklas långsiktigt. Författaren gör en jämförelse mellan att fokusera på aktiekursen hos ett bolag med att fokusera på utdelningarna hos ett bolag. Vid fokusering på aktiekursen kan investeraren påverkas av svängningar som är på kort sikt och även börspsykologi som gör att denne inte tänker rationellt i alla lägen. Här kan jag känna att jag investerar rätt som har utdelningsfokuserade bolag i min långsiktiga portfölj. Jag är inte intresserad av att nå en hög totalavkastning (där den största procentuella avkastningen är genom aktiekursen) eftersom jag i dessa lägen utsätts för en börspsykologi som är svår att hantera. 
 
"Utdelningar går däremot lättare att prognostisera. För dig som är långsiktig utdelningsjägare är det bra utdelningstrender du vill ta rygg på" (sidan 16-17 i boken). När jag för några år sedan kom underfund med att det är utdelningarna som jag vill leva av bestämde jag min strategi som gick ut på att köpa bolag med stabila eller något ökande utdelningar. Orsaken till det här är, precis som författaren nämner i sin bok, att om utdelningen är helt oförändrad eller negativ så kommer inflationen göra att nettokassan är lägre. 
 
Vi kan spinna vidare på utdelningstillväxt genom följande fråga: Hur mycket fick du i löneförhöjning i år? Herhag tar upp charmen med att äga bolag som har utdelningstillväxt, vilket kan jämföras med löneförhöjning från våra vardagliga arbeten. Vid utdelningstillväxt är skillnaden att vi inte behöver arbeta för dom. Från Hernhags resonemang med att äga bolag med utdelningstillväxt fastnade jag för vikten att ha den tillgången i sin aktieportfölj. Hur har det sett ut i min portfölj de senaste åren? Jag får återkomma med ett enskilt inlägg om det. 
 
Inriktningar som författaren även tog upp är utdelningsstrategin "dogs of the dow", vilket är en strategi som går ut på att investeraren varje år köper de tio bolagen som har högst direktavkastning. Hernhag tog också upp begreppet "bombmatta", vilket jag tycker är intressant. Det handlar om att utdelningarna ska komma in löpande, månatligen och att de sedan kan återinvesteras relativt snabbt. Begreppet återkommer jag till i ett enskilt inlägg. Det var inte bara svenska utdelningsbolag som diskuterades utan även amerikanska - som sig bör när det handlar om utdelningar. 
 
Ett viktigt inslag i boken var diskussionen om aktiebelåning och dess möjlighet till hävstång. Det finns alltid en risk när portföljen belånas men det finns också en chans till uppåtsida då belåningskostnaden är så pass liten i relation till vad en investerare i normalfallet kan få ut av "extrainvestering". I min nuvarande situation, när jag har en belåning på 80,9 procent av min bostadsrätt, känner jag inget sug efter att belåna mig mer. Det här beror också på att jag och min sambo har planer på att köpa ett större boende om några år. En belåning på aktierna kan ses som negativt i det här fallet.  
 
En av mina lässtunder hade jag på det lokala bibliotektet!
  
Min rekommendation 
Tryck på köpknappen när det gäller boken! Nu tog min egna ekonomisituation över det här inlägget, känns det som. Om ni vill läsa en enklare, men ändå en touch av fördjupad investering, är det här boken för dig. Som investerare kan vi ta efter Hernhags resonemang och bilda oss en utdelningsportfölj som vi kan använda till olika ändamål - återinvestera, leva av eller ha som extrapengar. Något som jag uppskattar är författarens personliga tankar och sina privata utdelningsgrafer - det här ger mycket till helheten.
 
Avslutningsvis - jag håller med författaren om att världens bästa jobb är utdelningstillväxt.
Under den senaste tiden har nya köp gjorts till min aktieportfölj. Köpen är i redan befintliga bolag förutom i Sensys Gatso Group som är ny i tillväxtportföljen. Jag skrev om bolaget här. Förhoppningsvis är köpen i min långsiktiga portfölj fina - på just lång sikt. 
 
Köp enligt nedan: 
  • 2 stycken nya aktier i Hennes & Mauritz
  • 250 stycken aktier i Sensys Gatso Group
  • 13 stycken nya aktier i NCC
  • 23 stycken nya aktier i Axfood
  • 13 nya aktier i Handelsbanken
  • 15 stycken nya aktier i Bonava
  • 6 stycken nya aktier i eWork Group
  • 90 stycken nya aktier i Opus
  • 11 stycken nya aktier i Ratos
  • 7 stycken nya aktier i Electra Gruppen
För året har jag investerat 107 952 kr i aktier. Över 100 K!! Tilläggas är att det här består av nyspar, utdelningar och likvider från aktiereserven. 
Utdelningsdags igen! Den här gången var det NCC som levererade likvider till mitt ISK. Bolaget delade ut 3 kr per aktie.
 
Här nedan finns en sammanställning över utdelningarna under år 2016.
 
Än så länge har jag 14 418 kr i bruttoutdelning under året. Nettoutdelningarna uppgår till 13 713 kr.
Tidigare har jag skrivit att målet med årets utdelningar är 13 300 kr (netto). Målet har uppnåtts. Det här beror på att jag har investerat i aktier med ett högre belopp än vad jag hade tänkt mig. Men det är positivt!  
Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 577 379 kr till 592 773 kr. En ökning med 15 394 kr.
 
 
Under månaden har jag fått en nettoutdelning med 255 kr, från Coca Cola. Utdelningen återinvesteras i aktier.
  • Marknadsvärdet på aktierna uppgår till 406 451 kr.
  • Oktober månads sparkvot uppgår till 50,9 procent.