Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 291 048 kr till 315 990  kr. En ökning med 24 942 kr. 
 
Målet var som tidigare beskrivit att ha 300 000 kr i nettoförmögenhet i december 2014, se detta inlägg. Detta har jag nu uppnått när det är november. Fantastiskt!! Vilket halvår det har varit. Här nedan visas sammanställningen för månadens nettoförmögenhet. Vad jag kan konstatera är att aktierna har haft en bra börsmånad och ökat i värde, därav en så stor förändring. 
 
  • Under månaden har jag köpt 190 st aktier i Ratos (från aktiereserven) och jag har även köpt 75 st aktier i Swedbank (köpet som är var tredje månad)
  • Under november har Ratos preferensaktie haft utdelning, 250 kr brutto fick jag in i min portfölj. Sparas till framtida aktieköp. 
  • Överföring har börjats göras från sparkonto på HoistSpar till fonden Avanza Zero. Detta har också inneburit en värdeökning eftersom fonden utvecklas positivt jämförelse med sparkonto. Läs mer om detta här. 
Dags för köp av aktier under november månad, mitt köp som äger rum var tredje månad. 
 
Valet föll på ett nytt bolag som inte tidigare har funnits i min portfölj, nämligen Swedbank, för en summa på cirka 14 600 kr, vilket innebär 75 st aktier i företaget. 
 
Varför köper jag Swedbank? 
En kort förklaring till Swedbank är att jag inte har någon bankaktie i min portfölj. Av de alternativ som finns med bankaktier så föll valet på Swedbank eftersom de har en bra utdelning. Jag har även Swedbank som min huvudbank och är nöjd med dom. Jag riktar in mig på att köpa på mig fler aktier i företaget på sikt. 
 
Börsen är ganska hög nu men jag anser att jag gör rätt i som håller fast vid min princip om att köpa var tredje månad plus att jag sparar till ett konto för köp när börsen går ner ännu mer. Just nu har jag 30 500 kr sparat där! :) 
 
 
 
Nästa inköp av aktier beräknas i februari. Får se vilket bolag jag investerar i då! 
En uppdatering på sammanställningen som visar på vilka aktieköp jag har gjort genom åren. Det senaste köpet gjorde jag i Ratos och där köpte jag för pengarna som ingår i "aktiereserven". Det var alltså inte det "vanliga" köpet som jag gör var tredje månad. Därför blev det också för ett något lägre belopp än vanligt. Anledningen var helt enkelt att jag såg att det var ett bra läge att köpa fler aktier i företaget. Återstår att se hur bra det köpet var. 
 
Om vi återgår till sammanställningen nedan. Jag ser det positivt i att jag har kommit igång med köpen nu (jämför med år 2013), eftersom jag föredrar utdelningsaktier så innebär det att dessa ökar vid varje köp (om inte företagen bestämmer sig för att minska utdelningarna). 
 
Det återstår ett köp under år 2014 och det är efter löneutbetalningen i november (det kvartalsvisa köpet). Det görs på ett belopp mellan 12 000 kr och 15 000 kr så uppskattningsvis kommer jag ha köpt aktier för cirka 77 000 kr under år 2014. Fantastiskt! 
 
 
Utdelning har skett i november av Ratos Preferensaktie. Denna utdelning kommer gå till framtida aktie-köp.
 
Nedan finns en sammanställning över vilka utdelningar som hitills har kommit in på min depå:
 
Februari:
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
April:
  • Ratos B = 1 830 kr brutto, 1 281 kr netto
  • Coca Cola = 199 kr brutto, 141 kr netto
  • Skanska = 850 kr brutto, 595 kr netto
Maj:
  • Electra Gruppen = 2 115 kr brutto, 1 481 kr netto
  • H&M = 1 083 kr brutto, 759 kr netto
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
Juli:
  • Coca Cola = 208 kr brutto, 146 kr netto
Augusti:
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
Oktober
  • Coca Cola = 220 kr brutto, 155 kr netto
November
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
 
Sammanlagda utdelningar än så länge för år 2014 är 7 505 kr brutto och 5 258 kr netto.
Jag har länge funderat på att köpa på mig fler andelar i Ratos. Kursen har varit låg, stundtals under 50 kr per aktie. Jag har ett snittpris på ungefär 90 kr per aktie och tänkte att det kan vara bra att snitta ner mig. Dessutom får jag då bra många antal aktier. 
 
Det som har fått mig att hålla tillbaka köpet är att min portfölj har en stor andel av Ratos i sig redan. Jag har ju dessutom Ratos Preferensaktie. Det som ändå gör att jag beslutar mig för att köpa är att jag är långsiktig. Kommer kursen någonsin vara såhär "låg"? Jag måste ta chansen då jag anser att bolaget har en bra utdelning - den är jag ute efter. 
 
Köpet gick på 9 349 kr och jag köpte 190 st aktier för styckpriset 49 kr.  Jag har nu totalt 800 st aktier och marknadsvärdet är 39 264 kr. Avkastningen är - 39,40%, vilket betyder -25 557 kr. Snittkurs efter mina köp är 81,03 kr.
 
Beloppet som jag köpte för är den reserv som jag har på ett sparkonto. Det är alltså inte det "vanliga" köpet, som görs var tredje månad. På reserven finns nu 29 660 kr kvar.
 
 

I det här inlägget berättade jag om hur jag tänker inför det framtida köpet av en bostadsrätt. Jag har haft en insättning på 4 500 kr i fonden Avanza Zero. Den här summan tog jag från sparkontot på HoistSpar.

Till en början hade jag sammanlagt 139 131 kr till kontantinsatsen. Nu ligger summan på 139 252 kr. Alltså en ökning på 131 kr under ganska kort stund sen jag beslutade mig för att överföra från sparkonto till fonden.

Fördelningen är 20 156 kr i fonden Avanza Zero och 119 096 kr på sparkontot på HoistSpar.

Jag har inte haft något nysparande än så länge. Jag förväntas få det vid löningen. Det går enligt plan, men det har inte gått så lång tid sen jag började så jag får fortsätta fylla i mitt excel-ark för att ha 100 % koll. 

Av min aktieportfölj är Electra Gruppen den aktie som har stigit mest under åren. Nu är den upp 149 % sedan köp.

Såhär beskriver företaget deras verksamhet i senaste delårsrapporten; ”Electra Gruppen utvecklar och driver koncept för butikskedjor med fristående entreprenörer och ska vara en flexibel logistikpartner som erbjuder avancerade IT- och logistiklösningar.”

Jag fick upp ögonen för företaget våren år 2012. Electras VD Anneli Sjöstedt, då ekonomichef, hade en föreläsning på mitt universitet där jag gick för att höra henne berätta om företaget. Jag kunde höra på henne att det här bolaget kan gå bra. Visst hade hon rätt då och visst hade jag lika mycket rätt då också.

Efter besöket köpte jag 470 st aktier i bolaget för sammanlagt 14 844 kr. Per aktie var detta 31,50 kr, plus courtage om 39 kr. Nu är de värda 37 012 kr och har alltså en avkastning på 22 168 kr och i procent 149 %!!

 

Det här är det enda köpet som jag har gjort i bolaget, det skulle vara bättre om jag hade haft mer likvider att köpa kontinuerligt så att jag var med om hela uppgången och köpte på mig på olika kurser men så har fallet inte varit. Det får jag jobba på.

Framtiden tror jag kommer gå bra för Electra Gruppen, de visar en fin omsättning och har ingått attraktiva avtal. Förhoppningen är att de hittar fler samarbeten och att de upprätthåller omsättningen. Även att de har en fin utdelning spelar roll för mig och att de kan ha utdelningsökningar. Jag kommer köpa på mig fler aktier i företaget i framtiden och behålla dessa.

Små belopp blir under frekventa inköp totalt sett stora. När jag och min sambo gör utflykter i vår stad brukar hon bli hungrig. Hon köper då någon kaka. Jag är i regel inte hungrig utan väntar tills vi kommer hem. Förra veckan så var vi ute på en del äventyr. Ena dagen handlades det för 14 kr och en annan dag 18 kr. Den tredje dagen blev det 18 kr till. Tillsammans blev det 50 kr. Jag handlade frukt/godis/mellanmål för 0 kr. 
 
Jag säger inte att jag svalt under den tiden som vi var ute. Jag hade ätit tillräckligt innan för att klara mig tills vi kom hem. På det sättet är jag väldigt planerlig av mig för att slippa dessa småutgifter. Tanken för mig är att dessa 50 kr i framtiden utgör en stor del. Tänk bara ränta på ränta på detta belopp! 
 
Jag förespråkar istället att ta med en frukt hemifrån, eftersom det oftast är billigare att köpa frukt på affären (stormarknaden) än på Pressbyrån. 
 
Jag är inte så svår om vi ska gå o fika, detta älskar jag! Men att göra det varje gång vi gör en utflykt blir för ofta och då bara något vardagligt. 
 
I detta inlägg kommer jag ge er en bild av hur min ekonomiska situation ser ut utan att ni ska behöva läsa in 10 månaders bloggande (eller så har jag så spännande inlägg att ni inte kan hålla er).
 
Det enklaste är om vi ser på den senaste nettoförmögenheten (denna balansräkning publiceras en gång per månad - i slutet av varje månad).
 
Mitt främsta mål är att jag årligen ska få en hög passiv inkomst, vilket över tiden också givetvis ska öka. Hur går det för mig då? Här är senaste redovisningen av mina aktieutdelningar. Den säger att jag under år 2014 har fått 7 255 kr brutto och därmed 5 083 kr netto i utdelningar. Det tycks kanske inte som jättehöga utdelningar men jag är på god väg. 
 

Vad har jag för ekonomisk bakgrund?
När jag var yngre var det knapert med kronor i min familj, vilket jag ibland märkte av. Det har påverkat mig i vuxen ålder, helt klart. Min mamma var under en period sjukskriven, min pappa var arbetslös under en tid och blev senare så sjuk att han inte kunde arbeta. Båda mina föräldrar har universitetsstudier bakom sig.

Min mormor och morfar har haft stor betydelse för att jag idag är ekonomisk. De lärde mig i tidig ålder att spara antalet kronor innan köp kunde genomföras. Med andra ord lärde dom mig att inte ta konsumentlån. De lärde mig också att spara pengar på bank då det kan ge ränta vilket ökar tillgångarna. Det här har jag utvecklat till att lära mig mer om just utdelningar - vilket är en förlängning av sparräntan.

I dagsläget är jag väldigt medveten om min ekonomi, jag upprättar budget för varje månad, jag investerar i aktier och jag har sparkonton till olika aktiviteter. Hoppas ni vill följa med på min resa till rikedom! 
Någonting som jag inte har tittat så mycket på innan är hur mina tillgångar är fördelade. Som ni ser nedan så är det jämt mellan aktier och sparkonton och sen kommer de andra lite släpandes. Aktierna och sparkontona utgör cirka 44 % var av mina tillgångar. Jag tycker att det är prioriterat att ha aktier eftersom det betyder att det är hög risk och att dessa aktier är till för långsiktigt sparande. Däremot är jag missnöjd med att sparkontona utgör så stor andel av totala tillgångarna. Sparkonton har inte hög ränta och det är låg risk. Man brukar säga att vi ska spara på sparkonton om vi ska ha pengarna inom en snar framtid. Vad ska jag ha nära 200 000 kr till snart? 
 
Det här måste förändras. Jag måste se över alla mina konton och öronmärka de som jag ska ha i framtiden, det vill säga där köpet/behovet ligger på några år framöver i tiden. Dessa måste komma bättre i arbete, kanske genom aktier eller fonder (med låga avgifter). Eller andra sparformer? 
 
Har ni tips på vart jag kan ha pengarna som idag finns på sparkonton? 
 
 
Jag har sedan år 2011 sparat till en kontantinsats till en lägenhet. Det här sparandet har jag haft på ett sparkonto på HoistSpar. Jag inser nu att det här har varit ett långsiktigt sparande där köpet av en lägenhet inte skulle göras direkt. Därmed hade det varit bättre om jag hade lagt pengarna i en annan sparform som ger ökad avkastning än den räntan som jag har fått på sparkonton. Eftersom köpet inte ännu har ägt rum år 2014 skulle det optimala vara om jag hade tagit större risk från början. Köpa fonder med låga avgifter (eller inga alls..) och sedan köpt aktier när beloppen varit tillräckligt stora.
 
Att en människa lär sig av sina misstag är så sant så sant. När jag ser på min senaste nettoförmägenhet så tänker jag att jag har alldeles för mycket pengar på sparkonton (ett inlägg kommer om detta). Sparkonton är väl till för någonting som ska användas den närmaste tiden? 
 
Hur som helst, nu har jag cirka 123 500 kr på ett sparkonto till lägenhetsköp. Jag och min sambo har pratat om att jag ska köpa lägenhet till sommaren (om allt går som vi planerar). Det är alltså 8-9 månader kvar tills ett köp eventuellt går igenom. Ska jag vänta med dessa pengar på ett sparkonto, som dessutom ska minskas från 1,85% till 1,60%? 
 
Min tanke är att sätta in ett belopp månadsvis från mitt redan befintliga sparande på HoistSpar till Avanza Zero. Perfekt tycker jag eftersom de inte har några fondavgifter. Så här ser utvecklingen ut historiskt för fonden: 
Det här är bara historiska siffror men jag kan ändå se en skillnad mot utvecklingen med ett sparkonto.  
 
Eftersom lägenhetsköpet inte kommer ske inom den närmaste framtiden men ändå inte alltför långt borta har jag inte tänkt ta hela beloppet på 123 500 kr och flytta över. Det skulle vara för riskabelt. Min plan är att ta 4 500 kr plus det månadsvisa sparandet i boende efter löneutbetalning per månad i 5-6 månader. Om jag märker att det går åt pipsvängen så ändrar jag plan. 
 
Eftersom jag redan har 15 621 kr sparat i fonden Avanza Zero kommer jag lägga dessa till beräkningarna för bostadsköp också. Dessa pengar i fonden har aldrig varit öronmärkta innan. Sammanlagt är det alltså 139 121 kr som är aktuellt för lägenhetsköp. 
 
Jag kommer noga följa upp i ett excel-ark hur det går med sparkontot och fonden. Jag uppdaterar er! 
 
När privatekonomer försöker ge råd för sparande brukar det framkomma att 10 % av nettolönen ska sparas direkt när lönen utbetalas. Jag tycker personligen att det är ett bra råd som alla ska försöka leva upp till, jag är dock medveten om att det inte är möjligt för alla hushåll att hålla denna nivå.
 
Efter att jag tog examen fortsatte jag att leva som jag hade gjort innan när jag var student med begränsad ekonomi, det vill säga jag gjorde inga speciella utsvävningar. Möjligen att jag köpte på mig fler kläder efter att jag fick mitt första jobb men det varade inte under en längre period och det var inga stora summor. Den här fortsatta processen med att ha låga utgifter gör mig och mitt sparande gott!
 
Här nedan visas de sparanden och amorteringar som jag gör direkt när lönen kommer in på mitt konto. Ibland kan det bli mer men dessa belopp är i alla fall en utgångspunkt. Jag får ut 19 800 kr i månaden så sparande på 9 000 kr utgör ett sparande och amortering med cirka 45 % av nettolönen. (9 000 kr / 19 800 kr).
 
Utöver dessa så konsumtionsparar jag men det räknar jag inte med här :)
 
 
När nu Riksbanken har sänkt reporäntan till 0 % och den spås hålla sig på dessa lägre nivåer en tid kanske det ändå är dags att gå in på bostadsmarknaden. Fastighetspriserna och bostadsrätterna har historiskt gått upp i pris (historiska siffror kan dock aldrig vara en försäkring på framtida siffror).
 
I den stad som jag och min sambo bor i ligger hyreshyrorna på mellan 5 800 kr och 7 000 kr för en 2a. För det mesta ligger dessa lägenheter långt ifrån "centrum". Ibland tillkommer el och ibland ingår det i hyran, lite olika alltså.
 
Om jag ska köpa en lägenhet behöver jag ta lån. Jag har i nuläget cirka 125 000 kr tillgängligt som kontantinsats. Dessutom kan jag få låna en summa av min syster till kontantinsatsen. Jag kommer dock vara väldigt noga i mina beräkningar så att jag inte tar ett för högt lån som är ofördelaktigt för mig. 
 
Jag och min sambo har pratat om i vilket område vi vill bo i, hur stort vi vill bo och hur mycket det får kosta. VI har kommit överens om att avgiften och låneräntan delar vi på medan amorteringarna får jag själv stå för. Jag tänker att det är rättvist så, hur tänker ni? 
 
Min tanke är att jag köper till sommaren om det dyker upp någon lägenhet som jag gillar. Innan dess är det mycket med lånelöfte, läsa in sig i vad det innebär att köpa bostadsrätt - och framförallt göra beräkningar på att det blir en lägre kostnad totalt sätt att köpa än att hyra. 
 
Ni som är mer erfarna får gärna skriva en kommentar och vägleda mig!