I framtiden är mitt mål att jag ska arbeta betydligt färre timmar än vad jag för tillfället gör. Om inte något arbete alls så endast några få timmar i veckan. För att få ihop det ekonomiskt funderar jag på att vid varje kommande månadslön köpa fonder för 200 kr - 300 kr.
 
Dessa fondpengar ska jag ha som extra när jag bestämmer mig för att arbeta färre timmar. Jag slits dock mellan varför det skulle vara bättre att investera en slant, månatligen, i fonder istället för att köpa utdelningsaktier för just dessa hundralappar. Är det inte bättre om jag köper aktier och därmed höjer utdelningen direkt?
 
Varför skulle det vara fördelaktigare för mig att investera i fonder? Det skulle i så fall vara att fonderna möjligtvis kan ha högre totalavkastning jämförelsevis med direktavkastningen i motsvarande aktier. Då får jag högre belopp som är i fonder och som jag i framtiden får lov att sälja av för att klara månadsutgifterna.
 
Jag tänker mig att dessa fonder i så fall får utgöra en slags buffert för de månader eller år där utgifterna sticker iväg något mer än vad beräkningarna var. Alltså de år där utdelningarna inte är tillräckligt stora. En slags trygghet att ha fonderna och då våga sluta arbeta helt eller delvis.
 
Planeringen för att arbeta färre timmar är långt fram i tiden vilket säkerligen innebär att jag kommer tänka om flera varv innan jag har bestämt mig. På vägen får ni gärna kommentera hur ni resonerar. Eller hur ni rent praktiskt har hanterat frågan i ert egna ekonomiska liv.
Som jag tidigare har skrivit här har jag som mål att bygga upp min buffert, sakta men säkert. Mitt mål är att ha 5 000 kr på min internetbank och 10 000 kr på HoistSpar.
 
För tillfället har jag 2 100 kr på internetbanken och endast en 50-lapp på HoistSpar. Tanken är att jag månadsvis för över en slant till bufferten när lönen kommer in, för att sedan komplettera med de likvider som eventuellt är kvar på lönekontot när löneperioden är slut.
 
Jag har ingen generell tid för när målen för bufferten ska vara uppfyllda utan det får komma naturligt med manuella månadsöverföringar. Dock är uppföljning a och o.
 
Varför vill jag så gärna ha en buffert? Det är tryggheten jag vill åt. Jag vill känna att jag har möjlighet att välja aktiviteter när alternativ dyker upp. Om inte för just det att min sambo är mycket spontan och då vill man fasen vara beredd med likvider!!! Hehe.
 
Jag läser ibland att experter anger att man ska ha en buffert på två - sex månadslöner på ett sparkonto innan man kan investera i aktier. Det här rådet har jag aldrig följt. Och jag är osäker på om jag ska utvidga mitt buffertmål till mellan två och sex månadslöner. För tillfället är jag nöjd med det uppsatta målet men framtida förändringar i livet kan naturligtvis medföra förändring i buffert-tänket.
 
Hur stor buffert har du och hur har du resonerat fram beloppet?
Tillbaka på jobbet efter veckor av semester. Jag fick till en semester på sex veckor och det var inte dumt. Särskilt jobbigt att komma tillbaka till arbetet efter det. Det har visserligen inte varit hängmattan för mig, vi har haft ett pågående projekt här hemma i sommar. Jag vill fortsätta med projektet och slutföra det. Därför tycker jag att jag kunde få några fler veckors semester ;P
 
Projektet är att vi börjat rensa ut massor massor massor. Vi vill inte äga saker som vi inte använder eller inte behöver och har därför tagit med dessa saker till loppis i sommar. Det har gett oss några tusenlappar och nedskärning av saker.
 
När jag nu jobbar heltid igen hinner jag inte fullfölja detta i samma utsträckning men vi fortsätter någon kväll i veckan och någon helg i månaden. För det finns mycket att göra. I ett tidigare inlägg som jag skrev angående minimalism nämnde jag att vi inte har mycket saker hemma. Såhär i efterhand måste det redigeras! Jäklar vad mycket saker vi har haft. Och vad mycket saker som vi fortfarande har. I förrådet står det ytterligare flyttlådor och Ikea-kassar redo för försäljning på loppis.
 
I processen med att bestämma sig för att rensa ut enskilda prylar (och i förlängningen flera flyttlådor) kommer också insikten att vara restriktiv med framtida inköp. De timmar vi lagt ner på att rensa ut saker kommer inte hjälpa oss om vi börjar köpa nya prylar - inte nödvändigtvis samma prylar som vi rensat ut - det kommer bara göra att vi är i samma läge som innan.
 
Hur ser ni på överflödiga saker? Rensar ni ut dom eller är ni samlare?