Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 315 990 kr till 326 478 kr. En ökning med 10 488 kr. 
 
Målet är att ha en nettoförmögenhet på 350 000 kr i juni månad år 2015. Med denna månadsökning så ser det inte ut att bli några problem. Läs mer om målet här. 
 
 
  • December månad brukar kallas den stora utgiftsmånaden, jag har dock inte känt av detta. Det beror mest på att vi i familjen har bestämt att vi inte ska köpa dyra julklappar till varandra utan vi har bestämt en summa i förväg. Jag har under julen rest mycket till olika städer för att hälsa på - för sparade pengar sedan innan. Det har dock påverkat min nettoförmögenhet (värt det!).
  • För december månad delade Coca Cola ut 233 kr brutto och därmed 199 kr netto.
 
 
Det kommer en längre sammanfattning av år 2014 i ett separat inlägg! Gott nytt år! 
Nu känner jag suget efter ännu fler aktieköp år 2015! :) 
 
Förra aktieköpet gjordes i november när Swedbank köptes. I och med att jag köper aktier var tredje månad är det efter löneutbetalningen i februari dags för köp igen. För att välja rätt bolag som ska köpas gäller det att planera inköpet i god tid innan. 
 
Ett till bolag i portföljen? 
Jag har just nu 7 st bolag i min aktieportfölj. Antalet bolag som jag har tänkt är passande för min aktieportfölj är 10-12 stycken eftersom jag är skeptiskt till att jag klarar att vara uppdaterad på flera bolag än så. Med färre bolag än så anser jag att jag inte sprider riskerna tillräckligt. 
 
 
Frågan är helt enkelt om jag ska köpa aktier i ett befintligt bolag som jag redan har i portföljen eller om jag ska gå utanför portföljen och köpa in mig i fler bolag? 
 
Det lutar åt att nästa köp blir i ett befintligt bolag. Spontant skulle jag välja Hennes & Mauritz, Skanska eller Swedbank. Alla dessa tre är bolag som jag tror på och som jag vill äga många andelar av.. Samtidigt lockar kvartalsutdelningarna i Coca Cola, men jag tror att jag inväntar köp i KO tills jag har en större peng (högre courtage i amerikanska aktier). 
 
Hur tänker ni kring mina framtida köp? 
 
 
 
Rubriken är en fråga där jag ser en svårighet i framtiden. Om jag lyckas med att uppnå höga passiva inkomster (vilket jag ska göra!) så kommer möjligheterna att välja på att förvärvsarbeta i lägre utsträckning (arbetstid). Det kommer i förlängningen innebära att jag kommer få mer tid för fritid, där jag själv väljer vad jag vill göra. Jag kan konstatera att det är ett delikat "problem". 
 
För några helger sen läste jag en tidning där följande text stod: "Många är från början inte bekväma med att ha tid att göra vad de vill". 
 
 

Det fick mig att tänka! Det är inte bara målet som ska uppnås utan jag måste även ha bättre planer på vad jag vill göra istället för att jobba. Jag tror inte på att jag en dag ska sluta jobba och att jag inte har någonting annat som jag kan göra. 
 
Hur ser era planer ut? 
Ja, så lyder titeln på Per H Börjessons bok som jag har tagit mig igenom. 
 
För mig betyder titeln jättemycket. Sluta pensionsspara om du vill ha ett rikt liv som pensionär, så kan jag egentligen sammanfatta boken. Och sluta pensionsspara betyder att sluta göda bankerna med avgifter som de tar ut genom de traditionella pensionslösningar som de har. Sluta spara i de former som bankerna vill att du gör och börja spara på andra håll. 
 
Lösningen: Spara på andra sätt. Köp fonder utan avgifter (säger bara Avanza Zero), köp aktier i olika bolag på en depå (differentiera mellan olika branscher ), köp bostäder. Eftersom pensionen (om vi beräknar att jag ska gå i pension vid 55 års ålder) ligger cirka 30 år framåt i tiden så ska dessa pengar som jag sparar inte ligga på sparkonton, då det är alldeles för låg risk när det handlar om pensionspengar. 
 
Det jag tog åt mig mest från boken är den delen i pyramiden som är "eget sparande". Det är där som jag får sätta mitt krut och där det kan ske stor förändring. Jag tycker jag har kommit långt i mitt tänk vad gäller eget sparande. Jag investerar regelbundet i aktier och sparar i alla fall till ett bostadsköp.
 
Hur går det för er att sluta pensionsspara?
Jag blev helt ställd häromdagen när min sambo frågade mig om man kan bli rik på sparande.
 
Hon har sett att jag lånar mycket ekonomiböcker på biblioteket, bland annat "bli rik på aktier", så jag hade ett hum om att frågan skulle komma. 
 
Jag svarade att en person kan bli rik genom detta sätt men framförallt klara sig fint genom att ha utdelningsaktier
 
Hon sa att hon gärna skulle vilja äga aktier. Men hon vet inte hur hon gör. Jag sa att Avanza har courtage på 1 kr per köp (om beloppet är under 400 kr?). 
 
 
När jag pratar med henne känns det som att hon kommer öppna ett Avanza-konto och sätta in pengar för att börja investera i aktier (med låga belopp). Hon har sagt att hon ska börja ta 100 % studielån i vår för att ha möjlighet till investeringar. Jag kommer inte vara sen med att pusha henne till det. Det är ju ändå henne som jag vill leva med och varför då inte ta in henne på banan? Det kommer annars se sjukt olika ut för oss privatekonomiskt när jag uppnår mina mål.. 
 
 
Återkommer hur mina tankar går. 
Utdelning har skett i december av Coca Cola. Denna utdelning kommer gå till framtida aktie-köp. Det här var också årets sista utdelning och jag kan nu sammanfatta utdelningsåret 2014. En ökning blev det av utdelningarna och totalt har 7 738 kr utdelats (brutto) under året. En längre sammanfattning av år 2014 kommer i ett senare inlägg! Håll tillgodo :)
 
 
Nedan finns en sammanställning över vilka utdelningar som har kommit in på min depå för år 2014:
 
Februari:
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
April:
  • Ratos B = 1 830 kr brutto, 1 281 kr netto
  • Coca Cola = 199 kr brutto, 141 kr netto
  • Skanska = 850 kr brutto, 595 kr netto
Maj:
  • Electra Gruppen = 2 115 kr brutto, 1 481 kr netto
  • H&M = 1 083 kr brutto, 759 kr netto
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
Juli:
  • Coca Cola = 208 kr brutto, 146 kr netto
Augusti:
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
Oktober
  • Coca Cola = 220 kr brutto, 155 kr netto
November
  • Ratos Preferensaktie = 250 kr brutto, 175 kr netto
December
  • Coca Cola = 233 kr brutto, 199 kr netto.
 
Sammanlagda utdelningar än så länge för år 2014 är 7 738 kr brutto och 5 457 kr netto.

Nu har jag ett tag sparat undan 500 kr per månad (200 kr under någon månad när jag satte av 300 kr till IPSen) till ett sparkonto som jag kallar "Framtid". Beloppet på detta konto är 9 130 kr. Sparandet som har skett ser jag som långsiktligt sparande och sparkonton är därför inte ett alternativ. 

Därför har jag beslutat mig för att dela upp denna summa, 4 000 kr blir extra inför boendeköp och 5 130 kr går till "aktiereserven". Meningen med denna uppdelning är att dessa pengar ska gå till framtida investeringar

 
 
Till boendeköp är totalsumman på 143 389 kr efter omfördelningen. Glädjande! I tabellen bredvid ser vi att jag har investerat mer i Avanza Zero, fonden som dessutom har en positiv utveckling i min portfölj. Arbetet fortsätter med att investera mer och mer månad för månad. Se mer om "projekt bostad" här.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är också glädjande att aktiereserven har fyllts på, nu med ett totalbelopp på 36 297 kr. Mitt mål är som tidigare beskrivit att ha 30 % av portföljvärdet i aktiereserv (cirka 67 000 kr i nuläget). Jag har en bit kvar men detta är något jag satsar på i min privatekonomi.
 
 
 

 

 

Bloggens domännamn är som bekant www.rikedom.blogg.se.

 

Men hur definierar jag ordet rikedom? 
För mig är rikedom inte bara pengar utan också rikedom på värdefull tid. Allt för mig är inte hur mycket pengar jag har på banken, även fast det ger mig en trygghet. Rikedom ser jag även som att jag ska ha värdefull tid. Det här innebär att jag ska hitta på aktiviteter på kvällar och helger som gör mig tillfredsställd och glad.

Rikedom är också att jag ska kunna ha egna valmöjligheter. Detta är ett framtida mål som nu inte är aktuellt, men som jag arbetar på när det gäller mina passiva inkomster. Egna valmöjligheter i att välja om jag vill förvärvsarbeta eller inte. Vill jag jobba 100, 80, 50 eller 25 %? För att kunna ha denna valmöjlighet krävs det att jag har rikedom i form av pengar. Att mina aktier ger passiv inkomst som täcker upp.

För mig handlar även rikedom av att ha bra kontakt med familj och vänner. Ha tid till att höras av och träffas. I dag lever vi i ett samhälle där stress är ett faktum. Men jag vill inte stressa. Jag vill må bra med mina nära och kära. Denna rikedom strävar jag efter kontinuerligt.

Som ett facit på min aktuella rikedom är att jag har passiva inkomster som löper in kontinuerligt. Det här tycker jag är ett bra mått på hur det har gått för mig och att min framtida rikedom kommer bli bättre och bättre.

Min rikedom som 50 år+ är att jag ska kunna leva på passiva inkomster samt aktier och att jag då ska ha möjlighet att göra det jag känner för i den stunden.

Har i några dagar funderat på att jag ska föra över 500 kr från lönekontot till "aktiereserven". I dag kom jag till skott och förde över.
 
På "aktiereserven" finns nu 31 167 kr totalt.

Tror på att föra över extra i slutet av perioden, utöver den ordinarie överföringen som jag gör i början av perioden, om jag märker att jag har pengar på kontot som räcker! 
I en kommentar ställde Utdelnings91an frågan om mina nära och kära vet att jag investerar/sparar/amorterar 45 % av nettoinkomsten.
 
Jag tänkte även svara genom ett blogginlägg så att ni kan ta del av svaret. 
 
Hur mycket vet de?
Min syster vet om att jag bloggar och läser inlägg när jag uppdaterat bloggen, och läser även andra bloggar som skriver om ekonomi. Hon är lika intresserad av privatekonomi som jag och vi har därför många diskussioner om detta. Min syster har stor insyn i min ekonomi och jag lika stor insyn i hennes ekonomi. Hon har också en blogg, www.pengarmoneypengar.blogg.se, läs den! Min syster vet om mina planer och mål om att förvärvsarbeta i lägre omfattning om några år.

Min sambo vet att jag är sparsam och att jag investerar i aktier. Hon vet dock inte i vilken omfattning det handlar om. Min sambo vet vilken lön jag får ut på mitt bankkonto och har därför konstaterat att jag kan spara mycket. Hon vet inte om mina planer eller mål om att förvärvsarbeta i lägre omfattning om några år.

Min mamma vet om att jag investerar i aktier och håller koll på börsen när hon ser på nyheterna. Hon vet heller inte i vilken omfattning det är men hon vet att det är rätt mycket som jag investerar och sparar på andra sätt. Min mamma är inte intresserad av aktier mer än att hon tittar på om börsen har gått upp eller ner. Hon vet inte, precis som min sambo, om mina planer eller mål om att förvärvsarbeta i lägre omfattning om några år.

Min mormor säger att jag och min syster redan är miljonärer av allt vårt sparande sedan vi tog examen. I hennes mått är vi det och det beror mycket på att hon är född på 20-talet, tror jag! Hon vet inte om att jag investerar i aktier utan tror allt ligger på sparkonton. Hon vet inte heller om att mina planer eller mål om att förvärvsarbeta i lägre omfattning om några år.

Mina kollegor har inte en aning om hur min privatekonomi ser ut och inte heller att jag investerar i aktier.

 

När täcks mina utgifter av mina passiva inkomster?

Mitt mål är som bekant att kunna leva på mina passiva inkomster för att därmed själv bestämma om jag vill förvärvsarbeta eller inte. För att kunna veta hur nära jag är att uppnå detta mål behöver jag mäta resultat.

Resultatet som kan mäta hur långt jag har kommit är att jag tar reda på hur mycket utgifter jag har per år och se hur mycket mina passiva inkomster täcker dessa utgifter. Därmed får jag en procentsats som beskriver hur många procent av utgifterna som täcks.

Senare i livet kan det också bli så att utgifterna minskar eller höjs beroende på vart i livet jag är. Det är också en aspekt jag måste ta hänsyn till!

Vad jag i alla fall vet är att jag inte är där än, mina passiva inkomster täcker inte mina utgifter!

 

Att göra:

  • Under januari, februari och mars följa upp hur mina utgifter ser ut för att på så sätt få ett riktmärke i hur höga dessa är.
  • Under april redovisa hur långt jag har kommit med täckning.
 
Som jag tidigare har skrivit så sparar jag 45 % av min nettoinkomst till långsiktiga investeringar (aktier, boende, amorteringar). Jag är nöjd med denna nivå. 
 
Jag har inte koll på hur mycket jag konsumtionssparar varje månad men det är några tusenlappar (resor, teknik, födelsedagar m.m). En av de saker som jag prioriterar vid detta sparande är resor. 
 
I helgen var jag och min sambo i Göteborg för en weekend där. Hotell, tåg och aktiviteter betalades av sparande som jag tidigare lagt undan under året. När jag reser så gör jag inte så stora utsvävningar och det blir därmed inte så dyrt. Jag tycker detta är ett bra exempel på värdefull tid. En helg med min sambo som stärker vår relation. 
 
Jag vill därmed visa på att jag inte enbart är intresserad av att snåla och investera pengar i bolag utan också leva livet! 
Min och min sambos nuvarande andrahandsboende börjar gå mot sitt slut. Vi har kontrakt till sista december. Den sista hyresavin damp ner i brevlådan och där kommer en glad nyhet. På fakturan så står det "kvarboenderabatt". Vi sparade cirka 800 kr tillsammans, vilket betyder att 400 kr sparades för min del. Ett bra tillskott i jultider!
 
Vi har förreseten skrivit nytt kontrakt på en annan lägenhet. Den är också i andrahand. Det är en tvåa (tidigare har vi bott i ettor) och det är en högre hyra. Totalt är hyran på 6 000 kr och där el tillkommer. Dock behöver jag inte köpa tåg/busskort (månadskort) vilket är en fördel.
 
Det känns lugnade för oss att ha hittat ett boende i stan även fast vi endast har skrivit kontrakt på 6 månader.
Som jag skrivit innan så köpte jag Swedbank-aktier för någon vecka sedan. Detta var köpet som görs var tredje månad. Det blev en aktiepost om 75 aktier. Och detta blev årets sista köp. Jag kan därmed sammanfatta år 2014 års köp helt och hållet. Nedan ser ni även köpen för åren innan.
 
För år 2014 blev det ett personligt rekord i köp när det gäller den totala summan. Totalt investerade jag för 78 467 kr under året, vilket betyder 6 538 kr per månad i genomsnitt.
 
Jag känner mig mycket nöjd och känner att jag prioriterar rätt nu när jag köper var tredje månad samt att jag sparar till ett konto för "aktiereserven".
 
 
Jag uppnådde nyligen 300 000 kr i nettoförmögenhet. Tre tiondelar av en miljon. Helt fantastiskt. 
 
Vad är nu nästa mål? 
Mitt nästa mål är 350 000 kr i nettoförmögenhet. 
 
Vad jag kan se så kommer det inte vara några större utgifter i vår. Utdelningarna kommer under vårmånaderna vilket bidrar mycket på plus-kontot då utdelningarna kommer återinvesteras och det går fortare att få upp tillgångssidan.
 
När ska jag uppnå målet 350 000 kr i nettoförmögenhet?
Målet är att uppnå 350 000 kr i nettoförmögenhet i juni 2015.