En ny lön betyder nya avsättningar till sparkonton, till aktieköp och en del till amorteringar på mitt bolån samt mitt studielån.

Här nedan ser ni hur beloppen ser ut för sparande, investeringar och amorteringar på lång sikt

 

I sammanställningen tar jag med de utdelningar som jag får per månad. Ratos Preferensaktie delade ut 250 kr till mig i februari, denna summa finns med under ”Aktieköp” ovan. Det beror på att jag återinvesterar alla utdelningar. Under februari fick jag en lön på 20 800 kr, tillsammans med utdelningen är totala inkomster 21 050 kr.

Totalt sparande, investeringar och amorteringar uppgick till 15 817 kr. Därmed är sparkvoten för februari 75,1 procent!

Den genomsnittliga sparkvoten de senaste 12 månaderna är 56,8 procent. För året är genomsnittet 68,2 procent. 

 

I ett tidigare inlägg skrev jag att jag vill satsa mer på boendesparandet under den närmaste tiden. Men vill jag det? Jag har ångrat mig. Det som jag ser som mest ultimata är att öka på investeringarna i aktier eftersom det här kommer ge mig högre passiv inkomst än om jag sätter stor del på boendesparkontot. Därmed inte sagt att jag ska sluta spara till nästa boendeköp – jag kommer spara minst den genomsnittliga summan som jag räknat fram eftersom det ändå är aktuellt med ny bostad om cirka fyra år.

Som ni ser ovan blev det en rejäl insättning till investeringar i aktier (både direktinvestering och aktiereserven). Det beror främst på att jag tycker jag har tillräckligt mycket på sparkonton till andra framtida utgifter. Det är exempelvis, resekontot, till tandläkaren, lägenhetsbuffert och vanliga bufferten. Alltså ingen stor avsättning till dessa sparkonton denna månad (det här är inget sparande på lång sikt och har inte varit med i sparkvoten sedan innan).

Hur mycket kommer utdelningarna uppgå till? Kommer jag bli besviken? Det finns många frågor. I slutet av året hoppas jag att en summering kan göras som faställer årets utdelningar. 

Min syster har sammanställt de föreslagna utdelningarna i sin ekonomiblogg som ni kan läsa här. För någon dag sedan skrev hon ett inlägg angående utdelningarna för detta år – nu när de flesta bolagen i portföljen har rapporterat för helåret 2015 finns också de föreslagna utdelningarna att ta del av. Hon har skrivit här att det har skett vissa utdelningsökningar, utdelningssänkningar samt oförändrade utdelningar.

I och med att vi har liknande aktieportföljer kommer hennes text nedan. Skillnaden är att hon äger ICA Gruppen – det gör inte jag.

 
Läste häromdagen att Coca Cola höjer sin kvartalsutdelning med sex procent. Från 33 cent till 35 cent. Jag äger för tillfället 100 st aktier i bolaget.

Hur påverkar ovanstående information min portfölj? Jag har tidigare satt upp 13 300 kr som utdelningsmål (netto). Det här kan bli tufft att uppnå med ovanstående utdelningssänkningar. Sen tidigare har jag skrivit om att jag är intresserad av att köpa amerikanska bolag, kanske detta kan ”rädda mig”. Den som lever får se! 

Mina investeringar i aktier tog sin början år 2010. Den första utdelningen var från Profilgruppen år 2011. Under åren på denna blogg har jag redovisat hur mycket utdelningar jag har fått in på mina konton år för år. Tycker ni det vore intressant att även se hur den sammanlagda utdelningen är för alla år? Det tycker jag! Vi summerar därför utdelningarna här nedan:

32 376 kr har utdelats till mig genom åren, för pengar som jag har investerat på lång sikt och som jag har kunnat avvara. Motivationen till att investera ännu mer och under en längre tid framöver ökar genom att se på denna beräkning. Undrar just när jag har kommer upp i 100 000 kr i utdelningar totalt. Det är ett delmål!

Självklart är det stora målet att få så höga utdelningar som möjligt årligen då jag tillämpar metoden återinvestering. Det här gör att det (förhoppningsvis) går fortare och fortare till att få höga utdelningar varje år.

Hur mycket har ni fått i utdelningar totalt genom åren?

Årets andra utdelning har kommit in på mitt ISK. Det är Ratos Preferensaktie som har delat ut 25 kr per aktie. Jag har 10 st preferensaktier så total utdelning för dagen var 250 kr. 
 
Än så länge har jag fått 334 kr brutto och då Walmart har källskatt är nettoutdelningen 321 kr. Bra början eftersom jag har flertalet svenska bolag som har utdelningar under våren. Målet är dock som nämnts innan en nettoutdelning på 13 300 kr under året. 
Det är dags för en uppdatering av hur min aktieportfölj ser ut och hur bolagen fördelar sig. Varför är detta intressant? 
 
  • För att jag ska ha koll på att mina kärninnehav är de största innehaven
  • Ta hjälp av informationen som jag får fram här nedan till framtida investeringar
Såhär ser min aktieportfölj ut februari år 2016. Det finns två kärninnehav, Hennes & Mauritz samt Skanska. Det tycker jag är bra, två bolag jag gillar mycket. Ratos och Coca Cola kommer efter med cirka 12 procent vardera. Snyggt. De mindre innehaven procentuellt sätt är Industrivärden, Walmart, NCC samt Profilgruppen. 
 
 
 
 
 
Jag har 8 st svenska bolag och 2 st utländska. Jag funderar fortfarande på om jag ska investera i något nytt svenskt bolag och något nytt amerikanskt bolag. Återkommer om det ;) 
 
Portföljen är trots nedgången i början av året värd över 300 000 kr. Jag tycker det är stort och jag är pepp på att investera under året. 
 
Har ni några åsikter angående min aktieportfölj? 
 

Jag köpte min bostadsrätt under sommaren 2015, där nu både jag och min sambo bor. I och med att det är en liten mindre tvåa så vill vi inte bo här för evigt. Vi har pratat om att flytta om cirka fyra år, till en något större lägenhet och en lägenhet som är geografiskt sätt närmare stan. Det här innebär att jag måste utvärdera marknadspriser och vilken kontantinsats jag måste vara beredd att ha i framtiden. 

Hur sparar jag till boende i nuläget? 
Månadsvis amorterar jag 1 700 kr på mitt bostadslån, 1 400 kr har banken bestämt och resterande 300 kronorna extraamorteras självmant från min sida. Dessutom har jag i snitt sparat cirka 600 kr per månad till boendeköp, där 500 kr har sparats till fonder och 100 kr till sparkonto. Fonderna har fördelat sig mellan Avanza Zero och Nordea Rysslandsfond. Just för stunden tycker jag att riskspridningen dem emellan är helt okej, men är inte främmande för att även köpa Didner & Gerge Aktiefond eller deras Globalfond för att få ännu större riskspridning. 

Hur stort är mitt totala boendesparande just nu?
Bostadsrätten som jag bor i är värd 1 010 000 kr (det var i alla fall det jag betalade för den). Den del av lägenheten som jag äger är värd 180 300 kr. Alltså 17,85 procent av lägenheten för tillfället. På sparkontot för boende har jag 8 914 kr sparat. Fonderna som är tänkta för boendeköp är värda 1 824 kr. Sammanlagd kontantinsats i nuläget är 191 038 kr. 

 

Hur mycket behöver jag till nästa boende? 
Efter en scanning av Hemnets hemsida kan jag konstatera att en större lägenhet i ett mer centralt läge går på mellan 1 800 000 kr och 2 300 000 kr. Det här innebär en kontantinsats mellan 270 000 kr - 345 000 kr. Intressant. Då har jag en utgångspunkt för hur mycket jag (vi) behöver till nästa köp. Hur ska jag komma dit? Enligt ovan har jag "bara" 191 038 kr till kontantinsats till nästa boende. Men vänta lite, det är drygt fyra år kvar tills det blir aktuellt! Om jag börjar nu kan målet uppnås. Det gäller bara att veta hur jag ska tänka och göra. 

Behöver jag förändra sparandet den närmaste tiden? 
Efter uträkningen ovan kan jag meddela att jag behöver 79 000 kr - 154 000 kr till innan jag är nära på att ens köpa en ny lägenhet. När jag nu vet hur mycket som ungefär behövs till nästa boende kan jag också börja planera hur vägen fram till målet ska se ut. Det jag först kan konstatera och det som jag är lite oroad över är att om jag fortsätter med extraamorteringen kommer en hel del av boendesparandet vara bundet i lägenheten. Det här måste jag stoppa och förändra. Vid ett nytt boendeköp anser jag att det är bättre med en hel del sparade kontanter (eller i mitt fall också fonder). Därför måste jag rulla på detta sparande mer! 

En åtgärd som jag har gjort som ett första steg är att dela upp "Framtids-kontot" på boendesparandet och aktieinvesteringar. Det här gjorde att 3 000 kr kom som extra kapital till boendesparandet (är inräknat i ovanstående beräkningar), läs inlägget om det här.

En annan åtgärd är att jag ska ha stora avsättningar till boendesparandet under de närmaste månaderna, jag räknar då med 5 400 kr - 6 400 kr per månad de närmaste fyra månderna (fördelat på amortering av bostadslån, fonder och sparkonto). Det här också självklart utan att investeringar i aktier minskas. Jag gör denna åtgärd för att att få en psykologisk effekt av att se att kontanterna ökar snabbt. Efter det kommer jag gå ner några hundralappar men ändå spara relativt mycket.

Börsen har tenderat att gå nedåt de första veckorna på året. För mig som investerar för framtiden är det positivt, jag får fler aktier för samma peng. Jag har köpt aktier, igen. Den här gången blev det Swedbank, Hennes & Mauritz samt Industrivärden
 
Jag valde att köpa 15 stycken aktier i Swedbank till kursen 156,60 kr styck. Hela kalaset gick på 2 355 kr inklusive courtage. Föreslagen utdelning är 10,70 kr styck, vilket gör att jag köpte på en nivå där direktavkastningen var 6,8 procent. Ökning av utdelning är därmed 160,50 kr för denna affär. För tillfället äger jag 175 stycken aktier i bolaget. 
 
Nu när aktiekursen även har gått ned i Hennes & Mauritz valde jag att köpa 7 stycken aktier i bolaget. Aktiekursen var 271,60 kr vilket medför att affären gick på 1 906 kr inklusive courtage. Föreslagen utdelning är 9,75 kr, köpet gjordes alltså med en direktavkastning på 3,6 procent. För min del ökar utdelningen med 68,25 kr efter detta köp. För tillfället äger jag 229 stycken aktier i bolaget, varav 65 av dessa finns på ISK. 
 
Industrivärden är ett fint bolag att äga. Det är så fint så jag har köpt 10 stycken nya aktier till en aktiekurs om 126,60 kr styck. Jag betalade 1 269 kr inklusive courtaget. När det kommer till utdelningen är det föreslaget 5 kr per aktie, för min del en ökning med 50 kr i utdelningar genom detta köp. Direktavkastningen var 3,9 procent vid affären. För tillfället äger jag 89 stycken aktier i bolaget. 
 
Här nedan ser ni vilka bolag jag har köpt under januari och februari i år. Totalt köp om 14 886 kr hitills. 
 
 
Aktiereserven
Jag sparar månadsvis till ett konto som jag har valt att kalla aktiereserven. Det här kontot är till för investeringar utöver de månadsvisa, exempel om jag ser en sättning nedåt i ett bolag eller om det inträffar en börsdipp. I nuläget finns 53 672 kr på detta sparkonto. 

Den största andelen av min aktieportfölj är av svenska bolag. De amerikanska bolagen som jag äger är Coca Cola och Walmart, den sammanlagda delen är 16 procent av portföljen. Ett grundrecept till att få en bra aktieportfölj är att sprida riskerna. Både mellan olika bolag men också mellan olika marknader och framför allt – länder.

Det känns som att det finns en möjlighet att följa svenska bolag och amerikanska bolag. Det är relativt lätt att hitta information och de är duktiga på att ge utdelningar. Svenska bolag ger oftast utdelningar på våren och amerikanska bolag är lite när som helst, svårt att hålla koll på men lätt att ta reda på.

En fundering jag har är om jag varje år ska investera i minst ett amerikanskt bolag?

Jag tycker att det låter som en bra idé, minst en gång per år investera i ett amerikanskt bolag och där investeringssumman är cirka 5 000 kr - 10 000 kr per gång. Då jag för tillfället äger två amerikanska bolag kan jag tänka mig att öka på dessa till totalt 3-5 olika bolag. Att öka på denna spridning tror jag bara gör gott och riskspridningen innebär också att jag fortsätter att investera enligt min investeringsfilosofi.


Så vilka bolag är aktuella?  

De intressanta bolagen just nu är McDonalds, J&J samt Starbucks Coffee.  

Ge mig gärna tips på amerikanska bolag som du har i din aktieportfölj eller som du har på bevakning! Gärna på bolag som ger utdelning :) 

 
Det är intressant att se hur stora mina utgifter är per månad, speciellt med tanke på att jag har som mål att mina passiva inkomster ska täcka mina utgifter. Här nedan finns mina utgifter för januari år 2016. 
 
Är det några utgifter som utmärker sig denna månad? 
 
  • Jag och min sambo har varit iväg på en utlandsresa vilket ökade på utgifterna för utemat, resor och boende utomlands, se specifikt beloppen nedan. Helt klart värt de extra utgifterna! Med hjälp av låga fasta kostnader kan jag kosta på mig sådant utan att det tar stor skada på min ekonomi! 
  • När vi var utomlands passade jag även på att köpa på mig kläder, utgifterna för detta uppgick till 1 255 kr. Inbakat i detta belopp är även klädespresenter till min mamma och syster. Utgifter för kläder brukar inte vara höga i Sverige så jag kostade på mig. Kul att också köpa kläder som inte så många har här! 
 
Mina utgifter för januari månad år 2016 är 8 613 kr. Såhär ser det ut i detalj: 
 
Jag har valt att inte ta med utgifter för amortering på bostadslånet och studieskulden. Anledningen till detta är att jag har insett att amorteringarna i framtiden kommer variera och då är det enklare att ta mina uträkningar för utgifterna och plussa på de amorteringar som jag ska eller vill göra. 
 
Genomsnittlig utgift per månad är 9 226 kr. 
Under flera år har jag varje månad sparat 500 kr till ett sparkonto som jag kallar "Framtid". Ni kanske har sett denna femhundring stå angiven när jag presenterar min sparkvot? Förut har jag gjort så att jag delar upp detta konto till andra konton när det har kommit upp i ett högre belopp. Det är nu åter dags. Det finns 6 000 kr på framtids-kontot och jag har bestämt mig för att dela upp detta belopp på två investeringar: aktieinvestering och boendesparande. 
 
Jag har tänkt mig att dela beloppet lika mellan de två olika investeringarna. 3 000 kr går till direktinvestering i aktier då jag anser att aktiereserven för tillfället är på en god nivå (53 672 kr). För boendesparandet går 800 kr till fonsparandet och resterande 2 200 kr går till ett sparkonto för just boendesparande. 
 
Vad tänker ni om fördelningen? 
Börsen fortsätter generellt att gå nedåt. Då är jag inte sen med att klicka på KÖP-knappen. Ett bolag som jag har haft i flera år och som jag gillar starkt är Skanska
 
För några dagar sedan köpte jag 10 stycken nya aktier i Skanska, till kursen 163,30 kr styck. Det här innebär en affär om 1 637 kr inklusive courtaget. I morse kom det uppgift om att ledningen föreslår en utdelning på 7,50 kr (6,75 kr förra året), direktavkastningen är därmed 4,6 procent för köpet. För tillfället äger jag 315 stycken aktier i bolaget. 
 
Här nedan ser ni vilka bolag jag har köpt under början av år 2016. Totalt köp om 9 356 kr hitills. Det kommer mera! 
 
Aktiereserven
Jag sparar månadsvis till ett konto som jag har valt att kalla aktiereserven. Det här kontot är till för investeringar utöver de månadsvisa, exempelvis om jag ser en sättning nedåt i ett bolag eller om det inträffar en börsdipp. I nuläget finns 53 672 kr på detta sparkonto. 
En ny lön har kommit in på mitt konto och det innebär att pengar ska fördelas till vänster och höger, dvs till sparkonton, till aktieköp och en del till amorteringar på mitt bolån samt mitt studielån. 
 
Här nedan ser ni hur beloppen ser ut för sparande, investeringar och amorteringar på lång sikt! 
 
I sammanställningen tar jag med de utdelningar som jag får per månad. Walmart delade ut 84 kr till mig och denna summa finns med under "Aktieköp" ovan så jag återinvesterar alla utdelningar. Under januari fick jag en lön på 21 900 kr, tillsammans med utdelningen är totala inkomster därmed 21 984 kr
 
Totalt sparande, investeringar och amorteringar uppgick till 13 451 kr. Därmed är sparkvoten för januari månad 61,2 procent! 
 
Den genomsnittliga sparkvoten de senaste 11 månaderna är 55,1 procent.