Jag har tidigare hört folk prata om att det är förmånligt att äga sitt egna boende. Det har sagts att utgifterna KAN bli lägre än om man hyr motsvarande boende. Jag kan konstatera att så är det i mitt och min sambos fall. 
 
Som jag tidigare skrivit har jag köpt en tvåa i min storstad. Vi har tittat på hur mycket vi skulle behöva ge i hyra för en lägenhet i stan och kommit fram till att det skulle bli mellan 5 500 kr till 7 000 kr. Och det skulle inte ens vara lika centralt som vi vill bo. 
 
Därmed var en bostadsrätt ett hett alternativt, med mig som ensamägare. VI har konstaterat att de som tidigare sa att det bästa är att äga boende har haft rätt! Vår månadskostnad för boendet kommer vara väsentligt lägre än om vi hyr motsvarande. 
 
Nu till siffror!! 
 

Såhär ser lånedelen och egen insats ut. Jag kommer äga nära 17 % av bostadsrätten. Som tur är har Swedbank (vilket är min lånebank) tagit bort bottenlån och topplån, vilket medför att hela lånebeloppet har samma räntesats. Jag kommer få 1,92 % i boränta. 
 
 
Bostadskostnad är som följer; 
  • Avgift = 2 054 kr
  • Räntekostnader = 1 344 kr
  • Driftskostnader = 400 kr 


    Summan blir därmed 3 798 kr per månad i boendekostnad. Eftersom jag och min sambo kommer dela på dessa poster blir boendekostnaderna för mig cirka 1 900 kr!!! Väldigt lågt enligt mig själv. Efter dessa utgifter tillkommer amorteringen (som går till mig själv) med ett belopp om 1 400 kr per månad. Jag kommer dock välja att amortera dessa 1 400 kronorna och dessutom spara 300 kr extra till framtida amorteringar, som jag kommer amortera med vid varje kvartal. Amorteringsbeloppet kommer jag själv betala, inte min sambo.

    Nu väntar några veckor med flyttpackning, städning, bärande av möbler, upppackning av flyttlådor, inreda nya lägenheten och bo in oss. Men först väntar några dagar i en annan stad, där jag ska träffa min syster och min mamma! Jag ska ha min värdefulla tid med dom och redigt ladda inför den kommande flytten. 
Till hösten lär det komma uppdateringar om den ekonomiska biten med lägenheten. Hur har det påverkat mitt sparande? Det ska bli intressant hur min spar/investerings/amorteringskvot förändras. 
Det enda amerikanska bolaget som jag äger, Coca Cola, har haft sin kvartalsutdelning. Coca Cola delade ut 2,80 kr per aktie. 
 
Jag äger 100 st aktier i bolaget, men dessa har jag på den vanliga aktiedepån, vilket gör att 41 kr drogs i skatt. 
 
 
Bruttoutdelningen hittills under år 2015 uppgår till 10 524 kr. Nettoutdelningen är 9 497 kr. Några av aktierna har jag på en vanlig depå (30 % skatt direkt) och några aktier har jag i ISK (skatten i deklarationen nästa år). 
 
 
Nedan finns mina historiska utdelningar
 
Jag kan konstatera att utdelningarna för år 2015 har slagit utdelningarna för år 2014 med råge. Det här är ett bevis på att kontinuerliga aktieköp gör gott. Jag blir inspirerad och pepp för att fortsätta med investeringar! 
 
 
Utdelningsmål om 10 300 kr
Som jag tidigare har skrivit är mitt utdelningsmål 10 300 kr för år 2015. Eftersom nettoutdelningen uppnår till cirka 9 500 kr än så länge, fattas det cirka 800 kr tills målet är uppnått. Coca Cola och Ratos Preferensaktie har kvar några kvartalsutdelningar innana året är slut. Dessutom köpte jag NCC i dagarna som delar ut två gånger per år - jag hinner med oktobers utdelning innan årsskiftet. Målet ser ut att nås! 
Här har det hänt grejer! Eftersom jag har bytt investeringsstrategi till att köpa månadsvis så blir det köp oftare. Nedan finns därmed en uppdatering av de aktieköp som jag har gjort under den senaste månaden. 
 
Ett köp som gjordes i juni är köp av 10 st B-aktier i NCC, som kostade 2 584 kr. Läs mer om själva köpet här
 
Det andra köpet som jag gjorde var i Swedbank. Där köpte jag 12 st A-aktier till ett pris av 2 276 kr. Läs mer om själva köpet här.
 
 
 
Hittills i år har jag alltså investerat i aktier med ett belopp om 32 773 kr. Bra summa! Och glad för att det säkerligen kommer fortsätta så året ut! Resterande del av året kommer det bli fler köp eftersom jag bytt investeringsfilosofi. Jag tror inte det är dumt, jag kommer då även att fördela köpen vid olika tidpunkter. 
 
 
Här är också aktieköpen som har gjorts mellan åren 2010 och 2014; 
 
 
Har ni tips på bolag som jag ska kolla upp och eventuellt investera i? Lämna gärna en kommentar! 
 
Efter min nya investeringsfilosofi (läs den här) fortsätter jag med mina månadsvisa köp istället för kvartalsvisa köp. För denna period har jag köpt NCC, som ni kan läsa om här, och denna gång var det dags att köpa aktier i Swedbank. Resterande bolag som jag hade funderingar på var Axfood eller Ica Gruppen. 
 
Det blev 12 st A-aktier i Swedbank där varje aktie kostade 189,20 kr st. Affären kostade alltså 2 276 kr inklusive courtage. Köpet gjordes på ISK-kontot. Sedan innan äger jag 75 st Swedbank-aktier, vilket medför att jag totalt äger 87 st aktier i nuläget. Jag ser fram emot fler andelar i företaget! 
Varför köper jag Swedbank? 
Först och främst ser jag Swedbanks utdelning som lockande! På den kursnivån som jag köpte aktierna för är direktavkastningen nära 6 %. Det är väldigt bra och eftersom mitt framtida mål är att helt eller delvis kunna leva på de passiva inkomsterna är detta ett utmärkt val, enligt mig. 

Jag anser det också viktigt att fördela portföljen i olika branscher och att fylla på med en bankaktie ser jag som något positivt. Vi behöver alla finansiella tjänster och bankerna är ju som bekant bra på att ta betalt för deras tjänster. Klart jag vill ta del av den vinst som de gör. 
 
För mig är det viktigt att den bankaktie som jag väljer är en modern bank som hänger med i utvecklingen. Där ser jag det som att Swedbank är igång och som Swedbanks VD Michael Wolf uttrycker det i första kvartalsrapporten för år 2015; "Vår starka finansiella utgångspunkt ger oss styrkan att fortsätta forma framtidens bank".
 
 
Min aktiereserv
Utöver mitt månadsköp har jag även en aktiereserv. Min aktiereserv uppgår för tillfället till 43 500 kr. Det är till för köp när ett enskilt bolag minskar i kursnivå eller när jag bedömer att det är en börskrasch. Sparandet till denna reserv fortsätter i hög hastighet. Det känns tryggt att ha en sån pass stor aktiereserv eftersom en krasch kan vara runt hörnet. 
Som ett projekt sedan en tid tar jag reda på hur stora utgifter jag har varje månad. Detta för att på så sätt få en uppfattning av hur mycket de passiva inkomsterna i framtiden måste nå upp till för att jag helt eller delvis kan leva på dem. 
 
Mina utgifter för juni månad uppnår 8 420 kr. Det är den lägsta månadsutgiften sedan starten av dessa beräkningar. Jag har i juni månad inte haft några särskilt stora enskilda utgifter. "Aktiviteter" är en festival som jag årligen brukar gå på och "Resor" är hem till mina nära och kära. Något som jag unnar mig och som jag inte vill snåla in på bara för att kunna spara något mer. Ni kommer väl ihåg min kategori Värdefull tid?
 
 
Månadens utgifter uppgår alltså till 8 420 kr. Om några månader kan jag säkert ta ut ett genomsnitt per månad, men jag väntar lite eftersom det säkert kan bero på säsong (sommarmånaderna). 
I juli väntas en flytt till den nya bostadsrätten, vilket säkert påverkar engångskostnader - hyrsläp och ny inredning. Ska bli spännande att se. 
 
Under månaden har nettoförmögenheten minskat från 409 988 kr till 406 440 kr. En minskning på 3 548 kr. 
Nytt för denna balansräkning är att tillgångssidan numera består av "Bostadsrätt". 101 000 kr står för handpenningen, vilket jag har betalat under juni månad. Under juli kommer resterande att betalas (och jag kommer också sätta mig i skuld hos banken). Jag kommer sätta upp tillgångssidan för den köpesumma som jag köpte lägenheten för, alltså 1 010 000 kr. Bostadslån kommer sättas till 840 000 kr, och minska varje månad med amorteringsbeloppet. 
 
Månadens minskning av nettoförmögenhet beror främst på att aktiernas värde har minskat under månaden. Jag tycker inte att jag har haft några särskilda höga utgifter under juni. 
 
  • Sammanlagda markandsvärdet på aktierna är 264 683 kr (föregående månad var det 264 762 kr). Ni får dock ha i åtanke att jag har gjort ett aktieköp i juni, 10 st B-aktier i NCC för cirka 2 500 kr. 
  • Månadens spar-investerings- och amorteringskvot nådde upp till 48,3 % av nettolönen. 
  • Inga utdelningar under juni månad.