Jag har redan skrivit en kort rad om nyheten på Twitter. Jag och min sambo väntar barn under 2019. Vi har kämpat ett tag för detta men nu syns det verkligen att det är på gång. Jag vill inte kommentera när vi väntar bebisen mer i detalj eftersom jag så långt det är möjligt inte vill bli igenkänd bland bekanta och arbetskamrater.
 
 
 
 
 
Ekonomin i framtiden
Jag och min sambo kommer ha tillfällig gemensam ekonomi under den tid som vi är föräldralediga. Beslutet är taget efter diskussioner här hemma om att vi vill ha en trygg första tid tillsammans med barnet, vi ska inte behöva oroa oss för ekonomin utan det blir ett gemensamt ansvar att klara av det.
 
Vi slår ihop de inkomster som vi får in under, låt säga de kommande två åren, och vi är övertygade om att vi kommer ha det bättre än om det istället skulle vara väldig ojämn inkomst till respektive privatkonto.
 
Under föräldraledigheten finns det, som bekant, inte så höga inkomster att erbjudas.Om vi får över några pengar varje månad kommer vi sätta över det till ett gemensamt sparkonto som får bli vår buffert. Dessa pengar får vi ha de månader där det kommer in lite lägre inkomster på privatkontot.
 
Av ovanstående så kommer det sig naturligt att jag inte kommer investera i aktier i den utsträckning som jag tidigare gjort. Möjligheten finns inte. Jag tänker ändå positivt inför det här, jag har sedan tidigare investerat så mycket jag kan. Utdelningarna kommer betalas till min depå och glädjen inför att kunna återinvestera dessa är ändå övervägande.
 
Jag ska bli mamma och det är värt att stå undan investeringar under något år för det.
 
Hur går era tankar om mina rader? Hur har ni fördelat ekonomin när ni fått barn?
 
Årets sista lön är inne på mitt privatkonto och en viss del av dessa ska börja jobba direkt genom sparande och investerande på lång sikt. I sparkvoten ingår även mina nettoutdelningar (eftersom jag återinvesterar dessa). Nettoutdelningar uppgick till 644 kr denna månad. Totalt blev sparkvoten 31,5 %.
 
Här nedan ser ni hur beloppen fördelar sig på lång sikt:
 
 
Summan som jag sparar på lång sikt är 7 517 kr. Utöver det här har jag lagt undan 7 000 kr till bufferten (ingår ej i sparkvoten eftersom dessa är för framtida utgifter).
 
För året är genomsnittlig sparkvot 40,7 %.  
 
Årets sista utdelning har kommit in på depån och jag kan därmed summera utdelningarna för året. Utdelningarna är något som jag främst har som beräkning av hur det går ekonomiskt för mig, eftersom jag senare i livet planerar att ta hjälp av utdelningarna för att arbeta färre timmar eller för att ha råd att resa mer.
 
Sedan förra blogginlägget med redovisning av utdelningarna har det kommit in pengar från Klövern Pref, Coca Cola, Bonava, NCC, Investor, Hennes & Mauritz, Svolder, Johnson & Johnson, Coca Cola, McDonalds samt SkiStar.
 
Samtliga utdelningar återinvesteras men inte nödvändigtvis i samma bolag som delade ut.
 
Under år 2018 fick jag en bruttoutdelning på 24 107 kr och nettoutdelning på 23 390 kr. Utdelningsmålet för året är därmed uppfyllt!
Under månaden har nettoförmögenheten ökat från 757 158 kr till 770 576 kr. Det är en ökning med 13 418 kr.
 
Här nedan är nettoförmögenheten fördelad på de olika tillgångs- och skuldslagen:
 
(null)

 
Under november har jag fått 1 855 kr i utdelningar från NCC, Investor, HM samt Svolder.
 
  • Marknadsvärdet på aktierna uppgår till 575 713 kr (uppgång med 7 449 kr från förra balansräkningen).
  • November månads sparkvot uppgick till 30,5%.