En ny lön har landat på mitt privatkonto och den ska sättas i arbete genom sparande, investeringar och amorteringar. Lite till utgifter också såklart. Utdelningar under perioden uppgick till 2 506 kr. Totalt blev det en sparkvot på 49,4%.
 
Här nedan ser ni hur beloppen fördelar sig på lång sikt:
 
Summan som jag sparar på lång sikt är 12 088 kr. Månadens sparande blev varierat, 1 500 kr vid "Aktiereserv" är till framtida investering i onoterat bolag.
 
För året är genomsnittlig sparkvot 32,8%.
 
Jag har sammanställt mina aktieköp för åren där jag aktivt investerat. Från början var courtaget högt och det krävdes en högre summa som investerades för att det skulle vara lönt. Under senare år har minimicourtage tillämpats och jag har köpt aktier för lägre summor vid flera tillfällen spritt på varje månad. 

Ett år som sticker ut är 2013 med "endast" 17 500 kr investerat. Det beror på att jag under det året fokuserade på att spara till en kontantinsats för framtida boende. 

(null)
Det återstår att se vilket belopp jag kommer upp i när det gäller investeringar i aktier för 2018! Återinvesteringar bidrar såklart i rätt riktning :) 
Axfood har haft utdelning, vilket gav mig ytterligare 1 876 kr i nettoutdelning under året. Utdelningen ska återinvesteras i aktier men inte nödvändigtvis i det utdelande bolaget. 

Här nedan är en sammanställning över utdelningarna än så länge under året: 

(null)

Bruttoutdelningen uppgår till 2 742 kr och nettoutdelningen till 2 612 kr. Målet för årets nettoutdelning är mellan 22 000 kr och 23 000 kr. 
Johnson&Johnson samt McDonalds har delat ut pengar till mig (och övriga aktieägare). Utdelningarna ska återinvesteras i aktier, men inte nödvändigtvis i dessa bolag. 

Här nedan är en sammanställning över utdelningarna än så länge under 2018:
(null)

Bruttoutdelningen uppgår till 866 kr och nettoutdelningen till 736 kr. Målet för årets nettoutdelningar är mellan 22 000 kr och 23 000 kr. 


Jag har länge haft tankar om att bolåneräntan har en stor påverkan på privatekonomin och främst de löpande utgifterna per månad. När bostadsrätten köptes in år 2015 fick jag, enligt mig, en ganska hög ränta genom min huvudbank. Nu senast uppgick den till 1,91%. Det var väl då jag fick en tankeställare på att det här måste förhandlas ner, eller i alla fall att jag måste kika på andra möjligheter.
 
Då Twitter är bra för att kunna ta del av andras tankar har jag följt #sädinränta och inspirerats därifrån. Det motiverade mig att jämföra bolåneräntan där jag via SBAB kunde få en ränta på 1,59%. Jag och min sambo slängde samtidigt iväg ett mail till min huvudbank där vi beskrev ärendet och att SBAB erbjuder 1,59%.
 
Jackpott! Min huvudbank ville matcha det här genom att ge oss 1,49%. Det gör stor skillnad.
 
Bostadslånet är för närvarande på 794 700 kr. Med 1,91 % ränta är räntekostnaden per år 15 179 kr (1 265 kr per månad). Med 1,49% ränta är nuvarande räntekostnad 11 841 kr (987 kr per månad).
 
Det ger en förändring på 3 338 kr per år eller 278 kr per månad!
 
Walmart och Kone har varit i farten och delat ut pengar till mig (i januari respektive mars). Dessa utdelningar ska återinvesteras i aktier.
 
Här nedan är en sammanställning över utdelningarna under 2018:

Bruttoutdelningen uppgår till 660 kr och nettoutdelningen till 561 kr. Målet för årets nettoutdelningar är mellan 22 000 kr och 23 000 kr.
 
Snart påbörjas vårens utdelningsregn. Är ni beredda?
Jag har i mina inlägg för sparkvot och nettoförmögenhet nämnt att det har gått åt en del pengar till en köksrenovering som vi gjorde i bostadsrätten under vintern. Det vore bra med en förklaring för hur renoveringen finansierades. 

När jag köpte bostadsrätten under år 2015 hade jag två mål: 
  • Dels att månadsvis amortera ner bostadslånet och 
  • Dels att investera i fonder varje månad för att skapa en boendebuffert. 
I och med fakturan som skickades hem till mig för renoveringen behövdes likvider att betala fakturan med. Jag bestämde mig för att betala genom att sälja fonderna samt att överföra från min buffert. Det här har påverkat mitt boendesparande genom att det som nu finns kvar i mitt boendespar endast är kontantinsatsen, amorteringarna på bostadslånet samt de aktier som jag inte sålde. 

Jag och min sambo vet inte när vi ska köpa en större lägenhet /ett hus och det är därför viktigt för mig att återigen bygga upp med investerande i fonder. Den främsta anledningen är att jag behöver likvider (de amorterade beloppen på bostadslånen räknar jag inte in som likvider eftersom jag då först måste sälja nuvarande bostadsrätt). Enligt min mening behövs likvider då jag är rädd att banken annars kommer säga nej till att låta mig köpa ett annat objekt. 

Min strategi för att öka likviderna är följande: 
  • Köpa preferensaktier och fonder från månadslön
  • Återinvestera utdelningar från preferensaktier i nya fonder eller nya aktier. 
I mitt boendesparande äger jag för tillfället Klövern Pref samt Spiltan Aktiefond Småland.  Jag funderar på att även köpa Avanza Zero. Har ni förslag på fler fonder som passar? Kanske något globalt. 

Nuvarande boendesparande ser ut såhär: 
(null)

Belåningsgrad
Som marknadsvärde på bostaden räknar jag med inköpspriset för 2,5 år sedan. Beloppet var då 1 010 000 kr. Kontantinsatsen uppgick till 170 000 kr och bostadslånet till 840 000 kr. Sedan dess har jag totalt amorterat 45 300 kr och nuvarande skuld är 794 700 kr. Belåningsgrad är därför 78,7 %. 

Varje månad dras 1 400 kr från mitt bankkonto för amortering på lånet. Mitt närmaste mål är att ha en belåningsgrad på 75%. Med nuvarande amorteringstakt kommer det ta 26,5 månader, det vill säga över två år innan det här är uppfyllt. Det gäller alltså att vara tålmodig och se de enskilda månadsvisa betalningarna på längre sikt. För som vi är bekanta med - några hundralappar per månad kan göra stor skillnad i framtiden. 
Under månaden har nettoförmögenheten minskat från 689 288 kr till 660 945 kr. Det är en minskning med 28 343 kr. Orsaker till minskningen är köksrenovering samt "att livet kostar på". Nu är dock köksrenoveringen färdigbetald och vi kan lägga det åt sidan. Skönt!
 
Här nedan är nettoförmögenheten fördelad på de olika tillgångs- och skuldslagen: 

Under februari har inga utdelningar trillat in på depån.
 
  • Marknadsvärdet för aktierna uppgår till 519 934 kr
  • Februari månads sparkvot uppgick till 31,8 %.